Reteta de supa crema de linte rosie se prepara usor si rapid deoarece lintea rosie fierbe foarte repede, in cel mult 20 minute. Lintea rosie este cea mai potrivita pentru supa crema de linte, deoarece boabele nu au coaja, se sfarama in timpul fierberii si se paseaza foarte usor. Supa crema de linte rosie se prepara la fel ca toate supele creme: se fierb ingredientele pana se inmoaie foarte bine. Apoi le pasam impreuna cu o cantitate din zeama in care au fiert, atat cat sa obtinem o supa fina, catifelata si cu densitatea pe care o dorim. Este bine ca legumele pe care le folosim la supa crema de linte rosie sa le taiem in bucati mici, ca sa se fiarba repede si sa le putem pasa cu usurinta. Ca sa imbunatatim gustul si aspectul supei, dupa ce pasam supa adaugam smantana de gatit si mai fierbem supa aproximativ un minut.
Ingrediente pentru reteta de supa crema de linte rosie (pentru 4 portii):
- 250 gr linte rosie
- 3 linguri de ulei
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 catel de usturoi tocat marunt
- 1 morcov taiat rondele
- 1 radacina mica de telina tocata marunt
- 200 gr rosii din conserva sau 1 lingura pasta de rosii
- 150 ml smantana de gatit
- 1 foaie de dafin
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Spalam bine lintea in cateva ape si o punem intr-o strecuratoare ca sa se scurga de apa. O fierbem apoi in putina apa pana se ridica la suprafata spuma, apoi o punem intr-o strecuratoare si aruncam apa in care a fiert.
- Incalzim uleiul intr-o cratita si calim ceapa, morcovul, telina si usturoiul 2-3 minute, pana se inmoaie. Adaugam 1 litru de apa calda, lintea, foaia de dafin, rosiile sau pasta de rosii si fierbem supa aproximativ 20 minute.
- Oprim focul la supa si o pasam cu blenderul vertical pana devine ca o crema fina. Adaugam smantana de gatit si mai fierbem putin supa, aproximativ un minut.
4. Servim supa in boluri sau in farfurii adanci si o garnisim cu boia de ardei dulce si cu o lingura de smantana (optional).