Reteta de prăjitură cu căpșuni și iaurt – o reteta simpla si rapida de prajitura pufoasa cu capsuni (pandișpan cu căpșuni)
In perioada in care capsunile se gasesc din abundenta pe piata putem profita de ele in multe feluri. Este o placere sa facem aceasta prajitura cu capsuni pufoasa, usor umeda, aromata, plina de bucatele de capsuni si pudrata cu zahar vanilat. Aceasta prajitura cu capsuni si iaurt, care este foarte usor de facut, poate fi si o modalitate mai simpla de a consuma capsunile care nu sunt in stare excelenta.
Pe tot parcursul verii putem face mereu genul acesta de prajitura pufoasa cu fructe, in functie de fructele de sezon. Incepem sezonul de vara cu prajitura cu capsuni, cu rubarba, apoi vine randul caiselor, piersicilor, cireselor, visinelor si in final al prunelor.
Aceasta prajitura cu capsuni si iaurt, simpla si economica, chiar contine multe capsuni! In fiecare bucata de prajitura gasim bucatele aromate de capsuni, iar aluatul este pufos si fin. Aromele de vanilie si de coaja rasa de lămaie nu lipsesc din compozitie si se potrivesc foarte bine la aceasta prajitura.
Prajiturile cu iaurt sau lapte batut in compozitie nu doar ca se fac atat de usor, dar se si mentin proaspete timp de mai multe zile, daca le pastram acoperite. O bucata din aceasta prajitura cu capsuni este numai buna dimineata, langa ceasca de cafea, sau la desertul de la pranz, la gustare sau luata la pachet cand plecam intr-o excursie si vrem ceva bun de mancat pe drum.
Pentru a obtine o prajitura cu capsuni cu o textura fina si pufoasa trebuie sa separam albusurile de galbenusuri si sa le batem pana obtinem o spuma tare. Albusurile batute spuma se incorporeaza in aluat la sfarsit, cu miscari usoare, de sus in jos.
Cantitatile de ingrediente de mai jos sunt pentru o tava patrata de 24 cm x 24 cm sau pentru o tava dreptunghiulara de 18 cm x 28 cm.
Daca ne mai raman capsuni putem face reteta de gem de capsuni, reteta de spuma de capsuni cu frisca, cheesecake cu capsuni sau diferite feluri de inghetata cu capsuni cum ar fi parfait cu capsuni, iaurt si biscuiti.
Prajitura cu capsuni – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu capsuni:
- 500 gr capsuni
- 4 oua mari
- 2 linguri apa
- 200 gr zahar
- 200 gr iaurt (sau lapte batut, kefir)
- 220 gr faina
- 125 ml ulei
- 20 gr gris (2 linguri)
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- putina sare
- 40 gr zahar pudra (pentru ornat)
Reteta de prajitura cu capsuni – mod de preparare:
1. Spalam capsunile si apoi le curatam de codite. Niciodata nu facem invers deoarece va intra apa prin orificiile ramase de la codite si se va pierde din aroma naturala a fructelor.
Taiem in bucati mai mici 300 grame din cantitatea de capsuni si le amestecam cu grisul. Pe acestea le vom incorpora in aluat. Taiem restul de capsuni (200 gr) in jumatati sau sferturi, in functie de marimea lor, si le punem separat intr-un bol. Pe acestea le vom pune peste prajitura.
2. Incalzim cuptorul la 170 grade. Separam albusurile de galbenusuri in boluri diferite. Punem sarea peste galbenusuri si le frecam putin pentru a-si accentua culoarea galbena. Adaugam cele doua linguri de apa si zaharul si mixam timp de 7-8 minute. Turnam cate putin din cantitatea de ulei si mixam pana il incorporam.
3. Adaugam iaurtul, coaja de lamaie si esenta de vanilie si continuam sa mixam pana le incorporam.
4. Adaugam cate putin din cantitatea de faina cernuta impreuna cu praful de copt si amestecam pana o incorporam.
5. Peste compozitie punem capsunile pe care le-am taiat in bucati mici (300 gr) si le incorporam in aluat.
6. Batem albusurile pana devin o spuma tare.
7. Adaugam cate putin din albusurile batute in aluat si le incorporam cu miscari usoare, de sus in jos.
8. Tapetam fundul tavii cu hartie de copt. Ungem cu unt marginile tavii si apoi le tapetam cu faina.
9. Turnam compozitia in tava si o nivelam cu atentie. Nu este nevoie sa fie perfect dreapta pentru ca oricum vom pune si capsunile deasupra. NU trantim tava pe masa pentru ca pierdem din aerul acumulat in albusuri! Distribuim apoi capsunile taiate in sferturi sau in jumatati (200 gr) pe toata suprafata prajiturii.
10. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170 grade si coacem prajitura cu capsuni aproximativ 40 minute, pana se rumeneste frumos.
11. Scoatem prajitura cu capsuni din tava si o lasam cateva minute sa se mai raceasca.
12. Pudram prajitura cu zahar pudra si apoi o portionam.
Retete cu capsuni
Mai jos puteti vedea si alte retete cu capsuni (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Tort diplomat cu capsuni, piscoturi si frisca – reteta fara coacere
Parfait cu iaurt, capsuni si biscuiti cu ciocolata
Gem de capsuni fara conservanti
Dulceata de capsuni intregi cu lamaie
Compot de capsuni natural, fara conservanti
Salata de rucola cu mozzarella si capsuni