O reteta de orez cu lapte vegetal care transforma desertul copilariei noastre intr-o versiune fara ingrediente de origine animala, perfecta in perioada de post! Acest orez cu lapte vegetal este un preparat de care se va bucura intreaga familie, fiind aromat si foarte cremos.
Pentru a face un orez cu lapte cremos, reteta folosita de mine are un ingredient in plus fata de reteta de orez cu lapte de origine animala. Ingredientul care face acest orez foarte cremos este amidonul alimentar. Practic, este vorba despre o budinca de orez cu lapte cremoasa, cu aroma de vanilie, lamaie si scortisoara – desertul ideal pentru a ne incalzi in zilele reci ori ploioase.
Putem folosi orice tip de lapte vegetal: lapte de ovaz, lapte de susan, lapte de soia, lapte de migdale sau lapte de caju. Eu am folosit lapte vegetal de soia pe care il pregatisem cu o zi inainte.
Indulcim acest orez cu lapte cu zahar sau miere. Daca folosim zahar, il adaugam odata cu laptele. Daca alegem sa indulcim orezul cu miere, adaugam mierea la sfarsit, dupa ce orezul s-a mai racit. Eu l-am indulcit cu miere.
Cat priveste aromele, putem sa adaugam ce ne place: vanilie, coaja rasa de lamaie sau de portocala, fructe uscate si neaparat scortisoara macinata.
Ingrediente pentru reteta de orez cu lapte vegetal:
- 120 gr orez cu bobul rotund
- 200 gr zahar sau 100 gr miere miere (dupa gust)
- 60 gr amidon alimentar
- 500 ml apa
- 1 litru lapte vegetal
- 6 gr sare
- coaja de lamaie
- 1 lingurita vanilie
Ingrediente pentru ornat:
- scortisoara macinata
- dulceata
Cum se prepara orezul cu lapte vegetal:
- Cantarim orezul si il spalam.
2. Intr-un bol dizolvam amidonul cu putin lapte rece.
3. Punem apa intr-o cratita si o aducem la puctul de fierbere. Adaugam orezul si sarea, reducem focul la mediu si amestecam des pana se evapora toata apa.
4. Cand s-a evaporat toata apa, adaugam laptele, zaharul, coaja de lamaie si vanilia. Fierbem orezul amestecand incontinuu timp de aproximativ 5 minute.
5. Adaugam amidonul si reducem focul la minim. Continuam fierberea inca 5 minute, amestecand energic ca sa nu se lipeasca, pana cand amestecul nostru este omogen si s-a ingrosat suficient.
6. Turnam orezul in boluri. Il lasam putin sa se raceasca si il ornam cu scortisoara si dulceata.