Ciorba de salata verde cu afumatura si omleta este o ciorba specifica zonei Ardealului si fara indoiala ardelenii stiu sa o pregateasca cel mai bine. Desi pare o reteta simpla, totusi nu este usor de scris o reteta de ciorba de salata verde datorita faptului ca se poate pregati in foarte multe feluri: cu lapte, cu amestec de lapte si apa, cu zer, cu iaurt sau cu apa. Nu cred ca exista doua retete de ciorba de salata verde identice. Se pare ca fiecare gospodina a adaptat ideea si si-a facut o reteta proprie. E genul de ciorba la care orice e permis: cu afumatura sau fara, cu iaurt, cu lapte batut sau cu smantana, cu salata mai multa sau mai putina, cu oul batut turnat in oala sau facut omleta.
Eu am preparat aceasta ciorba de salata verde cu apa deoarece ciorba are destule calorii de la oua, afumatura si smantana. Am acrit ciorba cu suc de lamaie.
Ciorba de salata verde cu afumatura si omleta se serveste calda, imediat dupa ce a fost preparata, dar este gustoasa si dupa ce se raceste la temperatura camerei. Supa de salata poate fi refrigerata pana a doua zi si reincalzita. Eu o prefer doar proaspata in ziua in care a fost gatita.
Ciorba de salata verde cu afumatura si omleta se prepara foarte repede si este delicioasa! Mai mult decat gatitul dureaza curatarea si spalarea salatei si a cepei verzi, in cazul in care folositi, caci traditional se face cu ceapa verde.
Noua ne plac mult ciorbele de verdeturi si le pregatesc foarte des. Am pregatit mai multe retete de ciorbe asemanatoare: reteta de ciorba de spanac cu smantana, reteta de ciorba de loboda cu stevie, reteta de ciorba de urzici cu leurda, reteta de ciorba de stevie cu cartofi, reteta de ciorba de dovlecei cu smantana, reteta de ciorba de fasole verde si dovlecei.
Acum ciorba de salata nu mai e doar o mancare sezoniera, de primavara. O putem prepara oricand pentru ca salata verde si ceapa verde gasim tot timpul. Dar toate au alt gust atunci cand e vremea lor in mod natural, asa ca exact acum – in aprilie-mai – este perioada cea mai potrivita pentru aceasta ciorba.
Bogata in apa, vitamine, minerale si fibre, salata verde ar trebui sa fie nelipsita de pe mesele noastre primavara, dar nu numai. Acum este sezonul ei si e mult mai gustoasa, dar din fericire o gasim pe tot parcursul anului in magazine si tare pacat ar fi sa nu o consumam. Trebuie sa tinem cont insa ca salata cea mai bogata in nutrienti este aceea care nu are frunze patate, vestejite sau flescaite. Salata verde are foarte putine calorii. Este bogata in vitamina A si betacaroten, vitaminele K si C, minerale precum calciu, fier, magneziu, potasiu si zinc, dar nu numai. Datorita fierului, magneziului si potasiului pe care le contine, salata verde ajuta procesul de metabolizare a alimentelor si contribuie astfel la scaderea in greutate. Mineralele din salata ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic si favorizează eliminarea toxinelor din organism.
Ciorba de salata verde cu afumatura si omleta – reteta video pas cu pas
v
Ingrediente pentru reteta de ciorba de salata verde cu afumatura si omleta:
- 3 salate verzi mari (aproximativ 600 gr)
- 200 gr afumatura (costita, kaizer, slanina afumata)
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapa uscata
- 1 morcov
- 4-5 fire de ceapa verde
- 4-5 fire de usturoi verde
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar
- 1 lingurita boia dulce de ardei
- sare
- piper proaspat macinat
- 2,5 l apa calda
Ingrediente pentru liezon (“legarea” ciorbei):
- 200 gr smantana
- 4 galbenusuri
- 4-5 catei de usturoi (trecuti prin presa de usturoi)
- sucul de la o jumatate de lamaie
Ingrediente pentru omleta:
- 4 oua + 4 albusuri (ramase de la liezon)
- 3 linguri de lapte
- 1 lingura de faina
- 2 linguri de verdeata
- sare
- piper
Mod de preparare pentru reteta de ciorba de salata cu afumatura si omleta:
- Desfacem frunzele de salata verde si le punem intr-un vas cu apa. Le lasam cateva minute ca sa se desprinda nisipul si impuritatile. Scoatem salata si aruncam apa. Punem din nou apa in vas, adaugam 2-3 linguri de otet si punem salata inapoi in vasul cu apa. O mai lasam 4-5 minute. Spalam apoi salata frunza cu frunza sub jet de apa si o punem intr-o strecuratoare sa se scurga de apa.
2. Taiem afumatura in bastonase subtiri.
3. Tocam marunt legumele si verdeata.
4. Taiem salata verde in bucati de marime potrivita.
5. Intr-o cratita incapatoare punem uleiul si calim bucatile de afumatura pana se rumenesc putin.
6. Adaugam legumele si le calim timp de 3-4 minute, pana se inmoaie.
7. Peste legumele si afumatura din cratita adaugam 2,5 litri apa calda. Fierbem legumele timp de 20 minute.
8. Pana fierb legumele si afumatura, pregatim omleta. Intr-un castron diluam faina cu laptele. Adaugam ouale si albusurile ramase de la liezon, sarea, piperul si verdeata si le batem pana se omogenizeaza.
9. Ungem o tigaie cu putin ulei si prajim omleta pe ambele parti. Deoarece am folosit 4 oua plus albusurile de la 4 oua, au rezultat doua omlete.
10. Rulam omletele si le taiem fasii, ca pe taietei.
11. Cand legumele sunt fierte adaugam salata verde si o fierbem timp de 2-3 minute, apoi oprim focul.
12. Pregatim liezonul. Intr-un bol incapator amestecam smantana cu galbenusurile, usturoiul si sucul de lamaie.
13. Luam cu polonicul din supa fierbinte si o turnam incet peste amestecul din castron, amestecand bine cu un tel de sarma.
14. Continuam pana cand castronul este plin, iar amestecul devine cald spre fierbinte.
15. Turnam amestecul in cratita peste restul de supa si amestecam bine cu lingura. Adaugam omleta taiata bucati si verdeata tocata marunt.
Ciorba de salata verde cu afumatura si omleta este gata. Servim ciorba calda cu paine de casa si ardei iute.
Retete de ciorba
Mai jos puteti vedea si alte retete de ciorba (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Ciorba de dovlecei cu smantana
Ciorba de fasole verde si dovlecei