Pentru aceasta reteta de chiftele de curcan umplute cu mazare am folosit carne tocata din piept de curcan. Pieptul de curcan este o carne care nu are grasime. Pentru a obtine chiftele de curcan suculente si gustoase, este nevoie sa adaugam cateva legume razuite. Acestea asigura umiditatea de care are nevoie compozita de chiftele pentru o obtine niste chiftele de curcan fragede si moi.
Pentru reusita deplina a acestei retete de chiftele de curcan este nevoie sa framantam bine compozitia, aproximativ 10 minute. O lasam la frigider o jumatate de ora, pentru a se intari putin compozitia si a se patrunde cu toate aromele ingredientelor. Am umplut aceste chiftele de curcan cu mazare fiarta, care le da un gust foarte bun. Pentru aceste chiftele de curcan este de preferat sa calim ceapa in putin ulei. Ceapa calita face chiftelele mai dulci si nu mai au gustul pregnant de ceapa.
O reteta foarte gustoasa de chiftele din carne de pasare este si reteta de chiftele de pui cu garnitura de conopida.
Putem sa prajim in ulei aceste chiftele de curcan sau sa le coacem la cuptor. Chiftelele se prajesc intr-o cratita mica in care am pus destul ulei, ca sa acopere chiftelele. Prajim cate 3-4 chiftele odata, ca sa nu scada temperatura uleiului. Daca nu vrem sa le prajim, le punem intr-o tava unsa cu ulei si le coacem timp de 30 minute in cuptorul preincalzit la 180 grade. Eu am facut din aceasta compozitie chiftele prajite si chiftele coapte in cuptor impreuna cu cateva legume.
Ingrediente pentru reteta de chiftele de curcan umplute cu mazare:
- 700 gr carne tocata din piept de curcan
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 morcov razuit
- 1 dovlecel razuit
- 1 rosie razuita
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- 2 felii de paine inmuiata in lapte
- 1 lingura de mustar dulce
- 1 ou
- 2 linguri patrunjel tocat
- 2 linguri marar tocat
- 1 lingurita oregano
- sare
- piper proaspat macinat
- ulei
- 150 gr mazare fiarta (pentru umplut chiflelele)
- faina (pentru chiftelele prajite)
Mod de preparare:
- Calim putin ceapa si o amestecam cu carnea tocata si cu restul de ingrediente pentru chiftele (in afara de mazare, ulei si faina). Framantam foarte bine amestecul timp de 10 minute. Punem amestecul de carne tocata la frigider pentru 30 minute, sau la congelator pentru 15 minute. Aceasta ajuta sa se “stranga” putin carnea si sa se patrunda cu aromele ingredientelor.
2. Scoatem compozita de chiftele din frigider. Pentru chiftelele pe care le prajim, luam o lingura plina din compozite si o aplatizam in palma bine infainata. Punem in centru o lingurita de boabe de mazare fiarta si le acoperim, formand chifteaua.
3. Procedam astfel cu restul de compozitie. Asezam chiftelele pe o farfurie presarata cu faina.
4. Prajim chiftelele cate putine odata, in ulei incins la foc mediu. Le scoatem pe un platou pe care am asternut hartie de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei.
5. Pentru chiftelele pe care le coacem la cuptor, punem o lingura de carne in mana unsa bine cu ulei, o aplatizam si punem in centru o lingurita de boabe de mazare. Le acoperim cu compozitie si asezam chiftelele intr-o tava unsa cu ulei. Daca dorim, punem printre chiftele si cateva legume taiate bucati.
6. Introducem tava cu chiftele de curcan in cuptorul incalzit la 180 grade pentru 30 minute. Nu le tinem mai mult, deoarece se usuca.
7. Servim aceste chiftele de curcan cu piure de cartofi sau cu cartofi baby la cuptor si salata.