Reteta originala de paste carbonara nu foloseste smantana de gatit, se face cu galbenusuri de ou. Sosul devine cremos prin prepararea la foc foarte mic. Cate galbenusuri punem depinde de cat de cremoasa si catifelata vrem sa fie carbonara. Pentru 500 gr de spaghete se pun intre 4-6 galbenusuri. Se pot pune si mai putine, dar nu mai putin de 2 galbenusuri. Daca nu avem pancetta putem sa folosim bacon.

Inainte sa preparam reteta de paste carbonara trebuie sa asezam masa si familia trebuie sa fie adunata in jurul mesei, deoarece pastele carbonara nu pot  astepta, noi trebuie sa le asteptam! Pastele carbonara se servesc fierbinti, imediat ce sunt gata!

 

Ingrediente pentru paste carbonara – reteta originala (pentru 4 persoane):

 

  • 1 pachet paste (de preferat spaghete)
  • 200 gr pancetta (sau bacon) taiata cubulete sau felii subtiri
  • 4-6 galbenusuri (ouale trebuie sa fie proaspete)
  • 200 gr parmezan ras
  • 60 ml vin alb sec
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • patrunjel tocat (pentru servit)

 

Mod de preparare pentru paste carbonara – reteta originala:

 

  1. Punem pe foc o tigaie mare sa se incalzeasca, fara ulei, la foc mediu spre mare. Cand s-a incins bine punem pancetta (sau baconul) si il lasam sa se rumeneasca, amestecand din cand in cand. Cu 1-2 minute inainte sa fie gata se stinge cu vin, apoi oprim focul.

 

  1. In paralel, intr-o oala mare in care am pus 4 l de apa si 1 lingura rasa de sare, fierbem spaghetele pe care le punem in apa cand aceasta incepe sa clocoteasca. Le fierbem conform instructiunilor de pe pachet.

 

  1. Cat timp fierb pastele, intr-un bol mare de metal (sau daca nu avem, intr-o cratita), batem galbenusurile cu telul pana devin pufoase si se albesc.

 

  1. Cu 1-2 minute inainte ca pastele sa fie gata luam 2-3 polonice din apa in care fierb pastele (aproximativ 200 ml) si o punem putin cate putin peste galbenusuri, batand incontinuu cu telul.

 

  1. Cand pastele sant gata le scoatem din oala cu furculita pentru macaroane si le punem in bolul cu galbenusuri. Stingem focul, dar lasam oala deasupra ochiului de aragaz.

 

  1. Adaugam in bol si pancetta (sau baconul) si amestecam bine. Nu va nelinistiti de cantitatea mare de sos, deoarece incet-incet pastele il vor absorbi.

 

  1. Adaugam si parmezanul si amestecam usor ca sa se topeasca in sos si sa acopere toate pastele.

 

  1. Punem bolul cu paste deasupra oalei in care au fiert pastele, ca sa se ingroase sosul si sa se lipeasca de paste. Amestecam incontinuu pana se ingroasa sosul, dar nu prea mult. Cand carbonara este gata trebuie sa aiba destul sos deoarece va continua sa-l absoarba.

 

  1. Adaugam piperul proaspat macinat si patrunjelul si servim imediat. Daca dorim mai adaugam parmezan ras.

 

Pofta buna!

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paste Carbonara Reteta Originala
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)