Compot de visine pentru iarna fara consevanti. Cum se face compotul de vișine? Cat zahar se pune la compotul de visine? Cat si cum se fierbe compotul? Reteta de compot de visine sterilizat la cuptor sau la bain-marie.
Despre compot
Compotul reprezinta fructele fierte in apa cu sau fara zahar ori alti indulcitori. Datorita continutului mare de apa din fructe, compotul este unul dintre cele mai bune moduri in care acestea pot fi conservate pe termen lung. Pe de alta parte, pentru ca fructele au o aciditate mare, ele pot fi conservate prin pasteurizare, la temperaturi care nu trebuie sa treaca cu mult de 120°C, ceea ce face ca o buna parte din vitaminele si enzimele pe care le contin sa se pastreze.
Ideale pentru a face compot sunt fructele de primavara si vara, cele care au multa apa si care sunt perisabile, adica visine, cirese, caise, piersici, capsuni, prune, mere, pere sau combinatii ale acestora.
Compotul poate fi imbogatit adaugand in compozitia acestuia arome sau un strop de coniac sau combinand diferite sucuri ale compoturilor de fructe, pentru un buchet de arome si gusturi delicate.
Despre visine
Cu un gust acrisor si foarte suculente, visinele sunt fructe bogate in antioxidanti si nutrienti importanti pentru organism. Visinele sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Au o aroma intensa si pot fi consumate atat in stare cruda, cat si sub forma de compoturi, dulceata sau in prajituri.
Atat visinele crude, cat si cele congelate sau uscate, au o multitudine de beneficii pentru sanatatea organismului. Coditele visinelor au aceleasi proprietati ca si coditele de cirese, din care se prepara un ceai diuretic pentru rinichi.
Continutul ridicat de fibre din visine ajuta la combaterea problemelor digestive. De asemenea, visinele au si efect laxativ, fiind astfel benefice in tratarea constipatiei.
Visinele reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina A, vitamina C si fibre si au putine calorii.
Compotul de visine
Preparand aceata reteta de compot de visine ne putem bucura de gustul visinelor si in sezonul rece. Cu totii iubim fructele proaspete si incercam in fiecare an sa ne bucuram de gustul lor cat mai mult timp. Si cum visinele sunt coapte in aceasta perioada, am preparat compot de visine, dulceata de visine si gem de visine. Am imbogatit acest compot de visine cu arome de scortisoara si vanilie si am obtinut un compot de visine delicios!
Cat zahar se pune la compotul de visine?
Acest compot de visine se poate prepara prin doua metode: cu zaharul adaugat individual in fiecare borcan (2 linguri la un borcan de 800 grame) sau cu sirop de zahar, prin fierbere in cratita cu apa (bain-marie) sau prin sterilizare la cuptor.
Eu am preparat compotul de visine cu sirop de zahar. Cat zahar se pune la compotul de visine depinde de preferintele individuale. In general se calculeaza intre 250-300 gr de zahar la un litru de apa. Daca visinele sunt foarte acre putem pune si 350 gr de zahar la un litru de apa.
Cum se face compotul de vișine?
Acest compot de visine se prepara foarte rapid si usor. Visinele nu trebuie curatate de samburi, iar siropul de apa cu zahar se prepara foarte usor.
Umplem borcanele cu visine la trei sferturi din capacitate. Intr-un borcan de 800 de ml incap aproximativ 310-330 grame de visine, iar in unul de 400 de ml vom folosi in jur de 155- 165 grame de visine. Pentru a vedea de cata apa avem nevoie pentru sirop punem apa peste visinele din borcan. Rasturnam apa intr-o cana gradata. Pentru un borcan de 800 ml avem nevoie de 300 ml apa.
Este bine sa facem o cantitate de sirop putin mai mare, sa ne asiguram ca ne ajunge. Siropul mai scade la fiert si chiar daca ne ramane putin, nu este o paguba prea mare.
Inainte de aseza fructele in borcane, trebuie sa spalam foarte bine borcanele si sa le sterilizam in cuptor la 100°C timp de 10 minute.
Compot de visine pentru iarna fara consevanti – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de compot de visine pentru iarna fara conservanti:
- 1,5 kg visine
- 500 gr zahar
- 1,3 litri apa
- 1 baton de scortisoara (optional)
- 1 plic zahar vanilat (optional)
Din cantitatile de ingrediente de mai sus obtinem patru borcane cu compot de visine de 800 ml fiecare.
Reteta de compot de visine pentru iarna fara conservanti – mod de preparare:
1.Spalam visinele cu apa rece. Este bine sa repetam aceasta operatiune de doua sau de trei ori pentru a curata foarte bine fructele.
Indepartam coditele si frunzele si punem visinele intr-un castron.
Tip: Este bine sa pastram coditele. Le lasam sa se usuce si le folosim pentru ceai. Sunt foarte benefice pentru organism, fiind recomandate mai ales pentru tratarea afecțiunilor renale.
2. Spalam borcanele si le limpezim foarte bine. Punem borcanele si capacele pe o tava si le sterilizam in cuptor la 100°C timp de 10 minute. Nu trebuie sa sarim acest pas daca vrem ca acest compot de visine sa reziste peste iarna, sa nu se acreasca si sa nu mucegaiasca.
3. Umplem borcanele cu visine la trei sferturi din capacitate.
Pentru a verifica de cata apa avem nevoie pentru sirop, punem apa peste visinele dintr-un borcan. Rasturnam apa intr-o cana gradata. Pentru un borcan de 800 ml avem nevoie de 300 ml apa.
Este bine sa facem o cantitate de sirop putin mai mare, sa ne asiguram ca ne ajunge. Siropul mai scade la fiert si chiar daca ne ramane putin, nu este o paguba prea mare.
4. Intr-o cratita punem apa impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara si zaharul vanilat. Fierbem siropul timp de 3-4 minute, pana se dizolva zaharul.
5. Asezam borcanele sterilizate pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Cu ajutorul unui polonic, turnam siropul peste visine si umplem borcanele.
6. Infiletam capacele si le strangem foarte bine.
7. Sterilizam compotul de visine cu una din metodele de sterilizare prezentate mai jos.
Sterilizarea compotului de visine la cuptor
Punem borcanele cu compot in cuptorul preincalzit la 120°C pentru 20 minute.
Dupa 20 minute, oprim cuptorul si lasam borcanele cu compot de visine in cuptor pana se racesc complet (3-4 ore), sau cel mai bine peste noapte. A doua zi scoatem borcanele din cuptor si le verificam pe fiecare in parte daca nu cumva curg.
Sterilizarea compotului de visine la bain-marie
Daca dorim sa sterilizam borcanele cu compot de visine in baie de apa (bain-marie) procedam asa cum am arata la reteta de compot de capsuni:
- Asezam intr-o cratita un prosop.
- Punem borcanele in cratita cu putina distanta intre ele.
- Umplem cratita cu apa pana la trei sferturi din inaltimea borcale si le fierbem timp de 20 minute din momentul in care incep sa fiarba.
- Lasam borcanele in cratita pana se racesc complet.
Compotul de visine se serveste simplu, rece!
Salvati pe Pinterest!
Alte retete cu visine care v-ar putea interesa
Negresa de post cu visine si glazura
Tarta cu visine – reteta pas cu pas