Acest chec cu iaurt, cacao si lamaie este unul dintre deserturile mele preferate. Se prepara foarte usor, in mod asemanator cu reteta de chec marmorat. Este insa mai fin si mai aromat, deoarece am inlocuit o parte din cantitatea de faina cu amidon de porumb si am adaugat si coaja de lamaie. Amidonul de porumb da acestui chec cu iaurt, cacao si lamaie un plus de finete si fragezime. Pur si simplu se topeste in gura!
Ingrediente pentru reteta de chec cu iaurt, cacao si lamaie:
- 250 gr zahar
- 200 gr faina
- 125 gr amidon de porumb
- 150 gr unt topit
- 250 gr iaurt
- 150 ml lapte
- 3 oua mari
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
- 1 varf cutit sare
- 2 linguri cacao
- 5 linguri apa fiarta
Reteta de chec cu iaurt, cacao si lamaie – mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 170 grade. Ungem cu unt si pudram cu faina o tava de chec dreptunghiulara. Cernem faina impreuna cu amidonul, praful de copt si sarea. Separam albusurile de galbenusuri.
2. Batem in mixer zaharul cu untul topit pana devin o crema pufoasa. Adaugam galbenusurile pe rand, unul cate unul. Dupa ce am incorporat si ultimul galbenus, adaugam coaja de lamaie, vanilia, 2 linguri de faina, iaurtul si laptele si mixam la viteza mica pana se incorporeaza. Punem treptat restul de faina si amidon si amestecam pana se incorporeaza. Din momentul in care am pus faina nu mai mixam, doar amestecam bine.
3. Batem albusurile spuma si le incorporam in aluatul de chec amestecand usor cu o spatula de jos in sus.
4. Intr-un bol amestecam 2 linguri de cacao cu 5 linguri de apa fiarta. Adaugam un sfert din aluatul de chec si amestecam bine.
5. Turnam in tava compozita de chec alba, iar deasupra turnam compozitia de chec pe care am amestecat-o cu cacao. Cu un cutit amestecam putin cele doua aluaturi.
6. Coacem checul in cuptorul preincalzit la 170 grade timp de aproximativ 50 minute. Facem testul cu scobitoarea si daca aceasta iese fara urme de aluat, checul este gata.
7. Scoatem checul din forma, il lasam sa se raceasca pe un gratar si il pudram cu zahar farin.