Reteta de prajitura cu lapte (galatopita) este o reteta din bucataria greceasca. Aceasta prajitura este deosebit de gustoasa deoarece intre straturile de foi am pus doua straturi dintr-un amestec de migdale, zahar si scortisoara care se caramelizeaza si da o aroma deosebita prajiturii.

Cantitatile de ingrediente folosite pentru aceasta prajitura sunt pentru o tava mare, de 20 de portii. Eu am folosit o tava de 30/35 cm. Daca nu aveti o tava mare reduceti la jumatate cantitatile de ingrediente.

 

Reteta de prajitura cu lapte (galatopita) (20 portii) – ingrediente pentru crema:

 

  • 2 l lapte
  • 5 oua
  • 50 gr unt
  • 300 gr zahar
  • 100 gr gris foarte fin
  • 100 gr faina
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • ½ lingurita sare
  • 2 oua + 100 gr zahar (pentru pus deasupra)

 

Reteta de prajitura cu lapte (galatopita) – ingrediente pentru foi:

 

  • 9 foi de placinta (din comert)
  • 100 gr zahar
  • 100 gr migdale albe
  • 100 gr unt topit (untul nu trebuie sa fie cald)
  • 1 lingura de scortisoara

 

Reteta de prajitura cu lapte (galatopita) – mod de preparare:

 

  1. Intr-un bol punem 200 gr zahar, ouale, grisul, faina, vanilia, sarea si coaja de lamaie si le amestecam cu telul de sarma.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 1
  1. Intr-o cratita incalzim laptele cu restul de zahar (100 gr). Luam 2 cani de lapte cald si diluam amestecul de oua din bol amestecand incontinuu cu telul de sarma, apoi il turnam peste laptele din cratita.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 2

Tip: Fierbem laptele impreuna cu o cantitate de zahar pentru a evita ca laptele sa se arda pe fundul cratitei.

  1. Fierbem crema cateva minute, pana se ingroasa, amestecand incontinuu cu telul de sarma.
  1. Luam cratita de pe foc, adaugam untul si amestecam pana se incorporeaza.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 4
  1. Maruntim in blender 100 gr migdale impreuna cu 100 gr zahar si o lingura de scortisoara.
  1. Ungem cu unt o tava mare (30/35 cm) si asezam 3 foi de placinta pe care le ungem pe fiecare in parte cu unt. Foile trebuie asezate in tava astfel incat aproximativ 5 cm din foi sa ramana in afara tavii, de jur imprejur. Presaram un strat din amestecul de migdale, zahar si scortisoara.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 6 (a)Asezam alte 3 foi  pe care le-am uns pe fiecare cu unt, avand grija sa ungem bine si marginile fiecarei foi. Presaram din nou un strat cu restul de amestec de migdale, zahar si scortisoara. Turnam crema si miscam putin tava sa se aseze uniform.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 6 (b)
  1. Batem 2 oua cu 100 gr zahar si le turnam peste crema.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 7 (a)Intoarcem toate marginile foilor spre centru acoperind astfel jumatate din suprafata prajiturii, mijlocul ramanand neacoperit. Ungem foile cu restul de unt topit.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 7 (b)

Tip: Este bine sa asezam foile care acopera prajitura cat mai incretite, astfel dupa coacere vor fi mai crocante.

  1. Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180 grade aproximativ 45 minute, pana se rumeneste frumos. Daca se rumeneste mai devreme acoperim prajitura cu o folie de aluminiu. Lasam prajitura sa se raceasca, apoi o putem taia si servi.Reteta de prajitura cu lapte - pasul 8

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Prajitura cu Lapte (Galatopita)
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)