Reteta de prajitura cu lapte (galatopita) este o reteta din bucataria greceasca. Aceasta prajitura suculenta, pufoasa si aromata, cu o crusta crocanta caramelizata, este deosebit de gustoasa deoarece intre straturile de foi am pus doua straturi dintr-un amestec de migdale, zahar si scortisoara care se caramelizeaza si dau o aroma deosebita prajiturii.
Cantitatile de ingrediente folosite pentru aceasta prajitura sunt pentru o tava mare, de 20 de portii. Eu am folosit o tava de 30 cm x 35 cm. Daca nu aveti o tava mare, reduceti la jumatate cantitatile de ingrediente.
Prajitura cu Lapte (Galatopita) – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu lapte (galatopita):
Ingrediente pentru crema:
- 2 litri de lapte
- 5 oua
- 50 gr unt
- 300 gr zahar
- 100 gr gris foarte fin
- 100 gr faina
- 2 linguri de esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- ½ lingurita sare
- 2 oua + 100 gr zahar (pentru pus deasupra)
Ingrediente pentru foi:
- 9 foi de placinta (din comert)
- 100 gr zahar
- 100 gr migdale albe
- 100 gr unt topit (untul nu trebuie sa fie cald)
- 1 lingura de scortisoara
Reteta de prajitura cu lapte (galatopita) – mod de preparare:
- Punem intr-un bol 200 gr zahar, ouale, grisul, faina, esenta de vanilie, sarea si coaja de lamaie si le amestecam cu telul de sarma.
2. Intr-o cratita incalzim laptele cu restul de zahar (100 gr). Luam 2 cani de lapte cald si diluam amestecul de oua din bol amestecand incontinuu cu telul de sarma, apoi il turnam peste laptele din cratita.
Tip: Fierbem laptele impreuna cu o cantitate de zahar pentru a evita ca laptele sa se arda pe fundul cratitei.
3. Fierbem crema cateva minute, pana se ingroasa, amestecand incontinuu cu telul de sarma.
4. Luam cratita de pe foc, adaugam untul si amestecam pana se incorporeaza.
5. Maruntim in blender 100 gr migdale impreuna cu 100 gr zahar si o lingura de scortisoara.
6. Ungem cu unt o tava mare (30 cm x 35 cm) si asezam 3 foi de placinta pe care le ungem pe fiecare in parte cu unt. Foile trebuie asezate in tava astfel incat aproximativ 5 cm din foi sa ramana in afara tavii, de jur imprejur. Presaram un strat din amestecul de migdale, zahar si scortisoara.
7. Asezam alte 3 foi pe care le-am uns pe fiecare cu unt, avand grija sa ungem bine si marginile fiecarei foi. Presaram din nou un strat cu restul de amestec de migdale, zahar si scortisoara. Turnam crema si miscam putin tava sa se aseze uniform.
8. Batem 2 oua cu 100 gr zahar si le turnam peste crema.
9. Intoarcem toate marginile foilor spre centru acoperind astfel jumatate din suprafata prajiturii, mijlocul ramanand neacoperit. Ungem foile cu restul de unt topit.
Tip: Este bine sa asezam foile care acopera prajitura cat mai incretite, astfel dupa coacere vor fi mai crocante.
10. Coacem prajitura cu lapte in cuptorul preincalzit la 180 grade aproximativ 45 minute, pana se rumeneste frumos. Daca se rumeneste mai devreme, acoperim prajitura cu o folie de aluminiu. Lasam prajitura sa se raceasca, apoi o putem taia si servi.