Reteta de prajitura rasturnata cu mere si nuci este usor de preparat. Aceasta prajitura este foarte frageda si gustoasa, plina de bucati de mere, aromata cu vanilie si scortisoara.
Aluatul pentru aceasta prajitura rasturnata cu mere a iesit putin cam inchis la culoare deoarece am pus scortisoara in merele din aluat. Daca vreti ca aluatul sa nu fie inchis la culoare, puteti sa adaugati scortisoara in merele pe care le asezati la baza tavii.
Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de prajitura rasturnata cu mere si nuci:
Ingrediente pentru aluat:
- 400 gr faina
- 350 gr zahar
- 200 gr unt moale
- 5 oua mari (la temperatura camerei)
- 250 ml lapte (la temperatura camerei)
- 2 mere taiate cubulete
- 100 gr nuci
- 100 gr stafide
- 2-3 linguri coniac
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 lingurite scortisoara macinata
- 1 varf de cutit de sare
Ingrediente pentru tava:
- 100 gr unt moale
- 100 gr zahar brun
- 3 mere taiate felii (din soiuri diferite)
- putin unt pentru uns tava
Veti avea nevoie de:
- o tava de copt rotunda cu pereti detasabili si diametrul de 30 cm sau o tava dreptunghiulara cu dimensiunile de 30 cm x 32 cm
- o bucata de hartie de copt
Reteta de prajitura rasturnata cu mere si nuci – mod de preparare:
1. Pregatim mai intai tava. Ungem baza si peretii tavii cu unt. Pentru a aseza mai usor hartia de copt in tava, o strangem in mana si o mototolim ca sa se “inmoaie” putin. O desfacem si o asezam in tava unsa cu unt. Ungem toata suprafata hartiei cu 100 gr unt moale. Peste stratul de unt presaram zaharul brun. Spalam merele, le uscam, le taiem pe jumatate si inlaturam samburii. Le taiem felii si acoperim toata baza tavii cu felii de mere asezate in cerc.
2. Pregatim merele pentru aluat. Intr-un bol taiem merele cubulete si le stropim cu coniac. Adaugam scortisoara, nucile si stafidele si amestecam.
3. Incalzim cuptorul la 170 grade. Batem cu mixerul zaharul si untul aproximativ 5-6 minute, pana devin o crema pufoasa. Adaugam ouale unul cate unul. Dupa ce incorporam primul ou, il incorporam si pe urmatorul, pana le incorporam pe toate. Adaugam vanilia si coaja de lamaie. Cate putin si alternativ turnam faina si laptele. Incepem intotdeauna prin a adauga faina si terminam tot cu faina. Acum adaugam amestecul de mere, nuci si stafide. Cu o spatula “impaturim” aluatul pana le incorporam.
4. Turnam aluatul peste merele din tava si nivelam frumos suprafata aluatului.
5. Introducem tava in cuptor, pe treapta de jos a cuptorului. Coacem prajitura timp de o ora. Nu deschidem usa cuptorului mai devreme deoarece sigur prajitura nu este coapta. Dupa o ora facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese fara urme de aluat, prajitura este gata.
6. Scoatem tava din cuptor si lasam prajitura sa se raceasca timp de 10 minute. Rasturnam prajitura cat inca este calda, asezand un platou mare deasupra tavii. Inlaturam hartia de copt. Lasam prajitura sa se raceasca si o pudram cu zahar pudra si scortisoara.
7. Servim aceasta prajitura rasturnata cu mere dupa preferinte: simpla, cu frisca sau cu inghetata.