Aceasta reteta de prajitura rasturnata cu mere si nuci este usor de preparat. Este foarte frageda si aromata, plina de bucati de fructe. Sursa mea de inspiratie a fost site-ul www.argiro.gr. Eu am inlocuit margarina cu unt, deoarece nu folosec margarina decat foarte rar. Aluatul pentru aceasta prajitura rasturnata cu mere a iesit putin cam inchis la culoare deoarece am pus scortisoara in merele din aluat. Daca vreti ca aluatul sa nu fie inchis la culoare, puteti sa adaugati scortisoara in merele pe care le asezati la baza tavii.

 

Reteta de prajitura rasturnata cu mere si nuci – ingrediente pentru aluat:

 

  • 400 gr faina
  • 350 gr zahar
  • 200 gr unt moale
  • 5 oua mari (la temperatura camerei)
  • 250 ml lapte (la temperatura camerei)
  • 2 mere taiate cubulete
  • 100 gr nuci
  • 100 gr stafide
  • 2-3 linguri coniac
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 lingurite de praf de scortisoara
  • 1 varf de cutit de sare

Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 1

 

Reteta de prajitura  rasturnata cu mere si nuci – ingrediente pentru tava:

 

  • 100 gr unt moale
  • 100 gr zahar brun
  • 3 mere taiate felii (din soiuri diferite)
  • 1 bucata hartie de copt
  • putin unt pentru uns tava

 

Reteta de prajitura rasturnata cu mere si nuci – mod de preparare:

 

1. Pregatim mai intai tava. Folosim o tava mare rotunda, cu pereti detasabili sau o tava cu dimensiunile 30*32 cm. Ungem baza si peretii tavii cu unt. Pentru a aseza mai usor hartia de bucatarie in tava, o strangem in mana si o mototolim sa se “inmoaie” putin. O desfacem si o asezam in forma unsa. Ungem toata suprafata hartiei cu 100 gr unt moale. Peste stratul de unt presam zaharul brun.

2. Spalam merele, le uscam, le taiem pe jumatate si inlaturam samburii. Le taiem felii si acoperim toata baza tavii cu felii de mere asezate in cerc.

    

3. Pregatim aluatul. Intr-un bol taiem merele cubulete si le stropim cu coniac. Adaugam scortisoara, nucile si stafidele si amestecam.

      Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 3

4. Incalzim cuptorul la 170 grade.

5. Batem in mixer zaharul cu untul aproximativ 5-6 minute, pana devin o crema pufoasa. Adaugam ouale unul cate unul. Dupa ce incorporam primul ou, il incorporam si pe urmatorul, pana le incorporam pe toate.
Adaugam vanilia si coaja de lamaie. Cate putin si alternativ turnam faina si laptele. Incepem intotdeauna prin a adauga faina si terminam tot cu faina. Acum punem amestecul de mere, nuci si stafide. Cu o spatula “impaturim” aluatul pana le incorporam.

      Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 4

6. Turnam aluatul peste merele din tava si nivelam frumos suprafata aluatului. Introducem tava in cuptor, pe treapta de jos a cuptorului. Coacem prajitura timp de o ora. Nu deschidem usa cuptorului mai devreme deoarece sigur prajitura nu este coapta. Dupa o ora facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese fara urme de aluat, prajitura este gata.

      Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 5Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 6

7. Scoatem tava din cuptor si o lasam sa se mai raceasca 10 minute. Rasturnam prajitura cat este inca calda, asezand un platou mare deasupra tavii.
Inlaturam hartia de copt. Lasam prajitura sa se raceasca si o pudram cu zahar pudra si scortisoara.
Servim aceasta prajitura rasturnata dupa preferinte: simpla, cu frisca sau cu inghetata.

Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 7Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 11Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci poza 9

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Prajitura Rasturnata cu Mere si Nuci
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)