Sarmale in Foi de Varza cu Sos de Ou si Lamaie (Avgolemono)

0
7179

Aceasta reteta de sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie (avgolemono) este o reteta din bucataria greceasca. Se prepara cu foi de varza dulce pe care le fierbem cateva minute, pentru a se inmuia. Pentru aceste sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie, eu am folosit un alt mod de a obtine frunze moi din varza dulce. Am pus in congelator pentru 2-3 zile o varza proaspata. Cu o zi inainte de a prepara sarmalele am scos varza din congelator si am lasat-o sa se dezghete. Frunzele de varza au fost perfecte pentru a infasura sarmalele, la fel de bune ca frunzele din varza murata.

Sosul de ou si lamaie se poate prepara din oua intregi sau numai din galbenusuri, asa cum am procedat la reteta de sarmale in foi de vita cu ou si lamaie. La aceste sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie am preparat sosul din 3 oua intregi, suc de lamaie si amidon de porumb.

Ingrediente pentru reteta de sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie:

  • 700 gr carne tocata de porc (sau amestec porc + vita)
  • 1 varza dulce (2 kg)
  • 3 linguri de ulei
  • 150 gr orez
  • 2 cepe tocate marunt
  • 1 morcov razuit
  • 3 linguri marar tocat
  • 3 linguri patrunjel tocat
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita cimbru (sau oregano)
  • 1 lingurita paprika dulce
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • sucul de la o lamaie
Ingrediente pentru reteta de sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie
Ingrediente pentru reteta de sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie

Ingrediente pentru sosul de ou si lamaie (avgolemono):

  • 3 oua
  • sucul de la 2 lamai
  • 2 linguri de amidon de porumb
Ingrediente pentru sosul de ou si lamaie (avgolemono)
Ingrediente pentru sosul de ou si lamaie (avgolemono)

Mod de preparare:

  1. Pentru aceste sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie pregatim foile de varza asa cum am aratat mai sus, in descrierea retetei.

2. Incalzim uleiul intr-o tigaie incapatoare si calim putin ceapa si morcovul. Adaugam orezul spalat si il calim si putin si pe acesta. Punem o cana de apa si continuam calirea pana se evapora toata apa si orezul se umfla. Oprim focul si lasam amestecul sa se raceasca.

3. Intr-un bol amestecam carnea tocata cu amestecul de ceapa calita, morcov si orez, cimbrul, paprika, patrunjelul, mararul, sarea, piperul si o ceasca de apa. Framantam foarte bine ingredientele. Daca amestecul ni se pare tare, mai adaugam putina apa si continuam sa framantam pana amestecul devine pufos.Intr-un bol amestecam carnea tocata cu amestecul de ceapa calita, morcov si orez, cimbrul, paprika, patrunjelul, mararul, sarea, piperul si o ceasca de apa. Framantam foarte bine ingredientele.

3. Taiem foile de varza in bucati potrivite. Luam cate o bucata de foaie de varza si punem o lingura din amestecul de carne la baza. Indoim margile laterale spre centru si rulam sarmaua pana la capatul foii, avand grija sa nu iasa umplutura.

Taiem foile de varza in bucati potrivite. Luam cate o bucata de foaie de varza si punem o lingura din amestecul de carne la baza. Indoim margile laterale spre centru si rulam sarmaua pana la capatul foii, avand grija sa nu iasa umplutura.4. Procedam astfel pana terminam de infasurat toate sarmalele.Procedam astfel pana terminam de infasurat toate sarmalele

5. In cratita in care vom fierbe sarmalele punem un strat de varza tocata sau foi intregi de varza. Asezam sarmalele in cercuri.In cratita in care vom fierbe sarmalele punem un strat de varza tocata sau foi intregi de varza. Asezam sarmalele in cercuri.

6. Punem foile de dafin. Turnam peste sarmale apa amestecata cu putina sare si sucul de la o lamaie pana le acoperim.Punem foile de dafin. Turnam peste sarmale apa amestecata cu putina sare si sucul de la o lamaie pana le acoperim.

Asezam peste sarmale o farfurie, ca sa le preseze si sa nu se ridice in timpul fierberii si acoperim cratita cu un capac. Fierbem sarmalele la foc mic timp de o ora si jumatate.

7. Dupa ce sarmalele s-au fiert, pregatim sosul de ou si lamaie (avgolemono). Avem nevoie de aproximativ 700 ml (2 cani si jumatate) din apa in care au fiert sarmalele. Putem sa scurgem apa in care au fiert sarmalele sau sa scoatem cu atentie sarmalele si sa ramana apa in cratita. Dizolvam doua linguri de amidon in putina apa rece, le punem in apa in care au fiert sarmalele si le fierbem pana dau in 2-3 clocote. Batem bine cele 3 oua cu telul de sarma sau in blender. Turnam peste ouale batute, in fir subtire, zeama de lamaie batand incontinuu, apoi turnam incet o cana din zeama fierbinte.

Pregatim sosul de ou si lamaie (avgolemono)

Turnam amestecul de oua si lamaie peste restul de zeama de la sarmale si il mai fierbem 1-2 minute, amestecand bine cu telul pentru a nu se forma cocoloase.

8. Turnam sosul de ou si lamaie peste sarmale si rotim putin cratita ca sa patrunda bine sosul printre sarmale.Sarmale in Foi de Varza cu Sos de Ou si Lamaie (Avgolemono)

Servim aceste sarmale in foi de varza cu sos de ou si lamaie presarate cu marar proaspat si cu iaurt.

Sarmale in Foi de Varza cu Sos de Ou si Lamaie (Avgolemono)Sarmale in Foi de Varza cu Sos poza 11

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sarmale in Foi de Varza cu Sos de Ou si Lamaie (Avgolemono)
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.