Aceasta reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne tocata este o reteta din bucataria greceasca. Aceasta musaca de cartofi cu vinete si carne tocata este pentru bucataria mediteraneeana ceea ce este lasagna pentru italieni. O mancare speciala pentru masa de duminica sau pentru o masa intre prieteni.
Eu am pregatit aceasta reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne tocata cu sos bechamel, dar exista o multime de retete si variante in functie de tipul de carne, de legumele folosite, de modul in care sunt preparatele legumele, cum sunt taiate, etc. In reteta originala de musaca de catofi si vinete, acestea sunt prajite in ulei. Dar vinetele absorb foarte mult ulei, de aceea am preferat sa le coc la cuptor, stropite cu ulei si oregano.
Cartofii i-am prajit in ulei, dar ii putem fierbe intregi, cu coaja, timp de 15 minute si apoi ii taiem felii. Eu nu folosesc reteta clasica de sos bechamel, cu faina. Prepar o reteta mult mai usoara de sos bechamel, cu amidon de porumb, care nu are riscul de a se forma cocoloase. Acest sos bechamel este mai fin si mai gustos.
Reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne este o reteta destul de migaloasa, de aceea putem pregati sosul de carne tocata cu o zi inainte. De asemenea, putem praji vinetele si cartofii cu o zi inainte.
Ingrediente pentru reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne:
- 800 gr de carne tocata de vitel
- 3 vinete mari
- 4-5 cartofi
- 2 linguri ulei de masline
- 70 ml coniac (sau vin alb)
- 500 gr rosii razuite (sau rosii din conserva)
- 2 linguri ketchup
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 catei de usturoi taiati felii subtiri
- 1 ardei verde, mic, tocat marunt
- 1 ardei rosu, mic, tocat marunt
- 1 morcov mic, razuit
- 4-5 linguri patrunjel tocat
- 1 lingura oregano uscat
- 1 betisor de scortisoara (sau o jumatate lingurita scortisoara macinata)
- sare
- piper proaspat macinat
- 200 gr graviera rasa (sau kefalotiri, pecorino, parmezan)
- 2 albusuri
- 2-3 linguri pesmet
- ulei pentru prajit vinetele si cartofii
Reteta de musaca de cartofi cu vinete si carne – ingrediente pentru sosul bechamel:
- 1 litru lapte
- 8 linguri amidon
- 3 linguri unt
- 100 gr graviera rasa (sau kefalotiri, pecorino, parmesan)
- 2 galbenusuri
- sare
- o jumatate lingurita nucsoara
Mod de preparare:
1. Spalam vinetele, le taiem felii, le punem in apa cu sare si le lasam aproximativ 15 minute. Le scoatem si le tamponam bine cu hartie de bucatarie. Prajim vinetele in ulei pe ambele parti si apoi le scoatem pe hartie de bucatarie, pentru a se absorbi surplusul de ulei. Pentru o musaca de cartofi cu vinete si carne cu mai putine calorii, putem sa coacem vinetele la cuptor si sa fierbem cartofii. Eu am pus feliile de vinete intr-un bol mare, am pus peste ele ulei de masline si oregano si le-am amestecat bine. Am asezat apoi feliile de vinete intr-o tava in care am asternut hartie de copt si le-am copt la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute.
2. Curatam cartofii, ii taiem rondele si ii prajim putin pe ambele parti. Daca nu vrem sa prajim cartofii, ii putem fierbe in coaja timp de 15 minute. Ii curatam si ii taiem rondele.
3. Pregatim sosul de carne tocata. Intr-o tigaie incapatoare incalzim 2 linguri de ulei de masline la foc mare si calim ceapa, ardeii, morcovul si usturoiul, amestecand incontinuu pana se inmoaie putin legumele. Adaugam carnea tocata si continuam calirea aproximativ 10 minute, amestecand incontinuu, pana se evapora lichidul lasat de carne. Stingem cu coniac (sau cu vin) si lasam sa fiarba pana se evapora alcoolul. Adaugam rosiile, 2 linguri ketchup, scortisoara, sarea, piperul si o cana de apa. Micsoram focul si fierbem sosul aproximativ 30 minute, pana se ingroasa. Luam tigaia de pe foc si adaugam patrunjelul tocat si cele 2 albusuri batute putin cu o furculita. Oprim galbenusurile de la oua pentru a le adauga in sosul bechamel.
4. Pregatim sosul bechamel. Dizolvam amidonul de porumb intr-un bol cu 200 ml lapte rece, amestecand incontinuu cu telul de sarma. Incalzim restul de lapte intr-o cratita cu fundul mai gros. Cand incepe sa fiarba, punem amidonul din bol si amestecam foarte bine cu telul. Micsoram focul la minim, adaugam sarea, nucsoara si mai fierbem aproximativ 5 minute pana se ingroasa sosul amestecand incontinuu cu telul. Oprim focul si punem untul (nu tot deodata) amestecand energic cu telul. Adaugam graviera (sau pecorino, parmezan), galbenusurile unul cate unul si amestecam pana se incorporeaza in sos.
5. Luam 4-5 linguri (aproximativ ¼) din cantitatea de sos bechamel si o amestecam in sosul de carne tocata.
6. Ungem cu unt o tava de 25 cm x 35 cm si o presaram cu putin pesmet. Asezam feliile de cartofi putin petrecute, intr-un strat, fara sa lasam goluri. Presaram cu putin oregano si branza rasa. Acoperim cartofii cu jumatate din cantitatea de carne tocata pe care o asezam intr-un strat cat se poate de uniform.
7. Peste stratul de carne tocata asezam un strat de felii de vinete, presaram oregano si branza rasa si le acoperim cu restul de carne tocata.
Tip: La acest stadiu, putem sa punem tava cu musaca de cartofi cu vinete si carne tocata la congelator. In ziua in care vrem sa o pregatim, o scoatem din congelator si o lasam sa se dezghete. Preparam sosul bechamel, il punem peste musaca si o bagam la cuptor pentru 40 minute.
8. Acoperim carnea tocata cu un strat de sos bechamel si presaram branza rasa si putin pesmet.
9. Introducem musacaua in cuptorul preincalzit la 180 grade si o lasam aproximativ 40 minute, pana se rumeneste frumos.
10. Scoatem tava cu musaca de cartofi cu vinete din cuptor, o lasam sa se mai raceasca cel putin o ora, apoi o putem taia. Servim aceasta musaca de catofi cu vinete si carne cu o salata de rosii.