Supa de creveti nu este una dintre cele mai obisnuite supe pe care le folosim des la prepararea unor mancaruri. Este insa un mod inteligent de a folosi capetele si invelisul exterior care raman dupa curatarea crevetilor.
Rezultatul este o exceptionala supa de creveti care face mancarurile din fructe de mare, supele de peste si sosurile deosebit de gustoase. Pastele pe care le servim cu creveti, caracatita, scoici este bine sa fie fierte in aceasta supa de creveti – baza pentru mancaruri deoarece iau gustul de creveti si sunt deosebit de gustoase. Este o mare diferenta intre gustul pastelor fierte in apa si gustul pastelor fierte in supa de creveti – baza pentru mancaruri.
La prepararea acestei retete de supa de creveti – baza pentru mancaruri este nevoie sa acordam atentie la amanunte. Este una dintre putinele supe la prepararea carora este necesar sa presam ingredientele cand le strecuram dupa fierbere, ca sa luam cat putem de mult din gustul puternic pe care il contin capetele crevetilor.
Ingrediente pentru reteta de supa de creveti (baza pentru mancaruri):
- capetele si invelisul exterior de la 1 kg creveti
- 200 ml vin alb
- 100 ml ulei de masline (sau alt ulei)
- 2 cepe uscate tocate marunt
- 3 morcovi taiati rondele
- 2 tije de telina tocate marunt
- 5 catei de usturoi intregi
- 1 rosie mare razuita (sau 2 rosii din conserva)
- 1 foaie de dafin
- 5 ramuri de patrunjel
- 1 lingurita de oregano uscat
- 1 litru de apa calda
Reteta de supa de creveti (baza pentru mancaruri) – mod de preparare:
1. Spalam legumele, le curatam si le taiem.
2. Spalam crevetii. Ca sa-i putem curata inlaturam “piciorusele” de pe burta si invelisul exterior al crevetilor si tragem capetele, apasand locul in care se unesc cu corpul crevetilor, astfel ca sa se dezlipeasca de acesta. Pastram crevetii in frigider pana avem timp sa-i gatim si continuam sa pregatim supa de creveti – baza pentru mancaruri.
3. Incalzim bine o cratita incapatoare, la foc mare, fara sa punem ulei. Punem 100 ml ulei si cand se incalzeste si acesta bine adaugam capetele si invelisul crevetilor si le calim pana devin de o culoare rosu-aprins. Trebuie sa sfaraie in ulei.
4. Adaugam ceapa, morcovii, usturoiul, telina si continuam calirea inca 2 minute. Stingem cu vin, lasam sa dea in 2-3 clocote si adaugam un litru de apa calda.
5. Marim focul si, cand lichidul incepe sa fiarba, adaugam rosia, foaia de dafin, patrunjelul si oregano. Reducem focul si fierbem supa de creveti fara sa punem capacul la cratita aproximativ 30 minute.
6. Fixam o strecuratoare deasa pe un bol mare si strecuram supa, apasand bine cu o lingura de lemn capetele si invelisurile crevetilor ca sa scoatem la maximum savoarea lor.
Tip: Este bine sa strecuram supa de doua ori, ca sa nu treaca prin strecuratoare bucatele de creveti sau de legume.
Daca nu folosim supa imediat, putem sa o pastram in congelator aproximativ o luna.