Aceste chiftele de quinoa si fasole rosie sunt foarte aromate si atat de hranitoare incat si veganii, dar si non-veganii se pot bucura de ele. Au un continut bogat de proteine si, fiind coapte in cuptor, sunt si mai sanatoase comparativ cu chiftelele prajite. In plus, nu contin gluten.
Chiftelele de quinoa si fasole rosie sunt usor crocante in exterior si fragede in interior. Le putem servi simple, alaturi de legumele preferate, sau putem adauga diverse sosuri si chifle din faina integrala, obtinand astfel niste burgeri vegani deliciosi.
Pentru a prepara chiftele de quinoa care sa nu se sfarame avem nevoie de ingrediente care sa lege compozitia. Eu am pus fulgi de drojdie inactiva si fulgi de ovaz, pe care care i-am maruntit in blender. Daca ni se pare prea uscata compozitia, mai adaugam 1-2 linguri de pasta de ardei sau pasta de rosii. Dupa ce s-au copt, ungem chiftelele cu un sos foarte gustos preparat din ulei si condimente. Acest sos imbunatateste foarte mult gustul si aspectul chiftelelor.
Putem folosi fasole rosie uscata pe care o fierbem noi sau o conserva de fasole rosie fiarta. O conserva de fasole rosie este suficienta, continutul cantareste exact 250 grame. Daca folosim fasole uscata, este necesar sa o punem la inmuiat cu o seara inainte. De asemenea, putem sa fierbem fasolea si quinoa cu o zi inainte si sa le pastram intr-o caserola in frigider.
Inainte de a fierbe quinoa este de preferat sa o punem doua ore la inmuiat. O spalam apoi foarte bine, frecand boabele cu mana, si o clatim in mai multe ape. Procedand in acest mod inlaturam gustul specific, usor amar al boabelor de quinoa. Fierbem quinoa intr-o cantitate dubla de apa, la foc mic, pana absoarbe tot lichidul si boabele sunt inflorite.
Din quinoa putem pregati si alte retete gustoase cum ar fi reteta de salata de quinoa cu sfecla rosie si mar sau reteta de rosii umplute cu quinoa si ciuperci.
Chiftele de Quinoa si Fasole Rosie la Cuptor – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de chiftele de quinoa si fasole rosie:
Ingrediente pentru chiftele:
- 200 gr quinoa alba
- 250 gr fasole rosie fiarta
- 30 gr fulgi de drojdie inactiva (5 linguri)
- 50 gr fulgi de ovaz macinati (5 linguri)
- o capatana de usturoi pisat
- 1 lingurita cimbru
- 1 lingurita oregano
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
Ingrediente pentru sos:
- 50 ml ulei (3 linguri)
- 30 ml apa (2 linguri)
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- ½ lingurita turmeric
- 1 lingurita usturoi granulat
Reteta de chiftele de quinoa si fasole rosie – mod de preparare:
- Punem quinoa la inmuiat timp de 2 ore. O spalam foarte bine in mai multe ape, apoi o fierbem la foc mic cu doua cani de apa, pana se absoarbe tot lichidul.
2. Zdrobim fasolea rosie cu o furculita. Nu este nevoie sa o facem pasta, doar sa o maruntim.
3. Punem quinoa si fasolea intr-un bol impreuna cu restul de ingrediente.
4. Mixam ingredientele cu blenderul vertical pana devin o pasta omogena. Daca amestecul ni se pare prea tare, mai adaugam pasta de ardei sau pasta de rosii.
5. Incalzim cuptorul la 180 grade. Pregatim sosul cu care ungem chiftelele dupa ce s-au copt. Punem intr-un bol boiaua de ardei, turmericul, usturoiul pisat si apa si le amestecam pana se omogenizeaza. Adaugam si uleiul, amestecam si sosul este gata.
6. Asezam in tava cuptorului hartie de copt si o ungem cu putin ulei, ca sa ne asiguram ca nu se vor lipi chiftelele. Udam mainile intr-un bol cu apa, modelam chiftelele si le asezam in tava.
7. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si rumenim chiftelele pe ambele parti timp de aproximativ 30 minute. Chiftelele vor fi putin cam uscate. Ca sa nu ramana asa, le ungem pe fiecare in parte cu sosul de ulei si condimente.
Servim aceste chiftele de quinoa cu o salata, mustar, maioneza clasica sau maioneza de avocado, dupa preferinte.
Retete cu quinoa
Mai jos puteti vedea si alte retete cu quinoa:
Rosii umplute cu quinoa si ciuperci – reteta pas cu pas
Salata de quinoa cu sfecla rosie si mar