Reteta de salata de paste cu sos de iaurt se prepara rapid si usor, este consistenta si racoritoare. Pentru reteta de salata de paste cu sos de iaurt putem folosi orice tip de paste scurte. Eu am folosit penne din faina integrala. Pana se fierb pastele, pregatim un sos de iaurt si castraveti si razuim doua rosii proaspete pe care le lasam sa se scurga intr-o strecuratoare.
Pentru a obtine o salata de paste cu sos de iaurt gustoasa si aspectuoasa este necesar sa fierbem pastele cu 2-3 minute mai putin decat timpul de fierbere inscris pe pachet. Le punem intr-o strecuratoare, sa se scurga bine de apa, apoi turnam putin ulei peste ele si le amestecam ca sa nu se lipeasca intre ele. Amestecam pastele fierte cu sosul de iaurt si castraveti si cele doua rosii razuite cu putin inainte de a servi salata. Este o conditie obligatorie, ca sa nu se inmoaie pastele de la aciditatea celorlalte ingrediente. Amestecam o cantitate de paste si sos de iaurt pe care consideram ca o consumam imediat, la masa respectiva. Pastram restul de paste si sos de iaurt in boluri separate si le combinam alta data, cand vrem sa mancam din nou aceasta salata de paste.
Din paste scurte in combinatie cu diferite legume putem pregati salate foarte gustoase cum ar fi salata de paste cu legume coapte.
Ingrediente pentru salata de paste cu sos de iaurt (pentru 4 portii):
- 500 gr paste scurte
- 200 gr iaurt gras
- 2 rosii razuite, bine scurse de apa
- 3 castraveti razuiti si scursi de apa
- 1 catel mare de usturoi pisat
- 4 linguri ulei de masline
- 1 lingurita otet
- 3 linguri de marar tocat
- 5 linguri de busuioc proaspat, tocat marunt
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de salata de paste cu sos de iaurt – mod de preparare:
- Pregatim sosul de iaurt si castraveti. Spalam castravetii, ii curatam de coaja si indepartam semintele. Razuim castravetii prin razatoarea cu gauri mari, ii punem intr-un bol si presaram peste ei putina sare. Ii lasam cu sarea aproximativ un minut, apoi ii stoarcem foarte bine de apa si-i punem intr-un bol.
- Peste castravetii din bol adaugam iaurtul, usturoiul pisat, mararul, 2 linguri de ulei de masline si o lingurita de otet. Amestecam bine ingredientele, gustam sa vedem daca mai este nevoie sa adaugam sare si punem sosul de iaurt si castraveti in frigider.
- Spalam doua rosii, le inlaturam semintele si le razuim prin razatoarea cu gauri mari. Le punem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa pana fierbem pastele. Spalam frunzele de busuioc, le uscam bine cu hartie de bucatarie si le tocam marunt cu un cutit cu lama ceramica.
- Fierbem pastele intr-o cratita cu apa sarata cu 2-3 minute mai putin decat timpul de fierbere inscris pe pachet. Le scoatem intr-o strecuratoare, le scurgem bine de apa, le stopim cu restul de ulei de masline si le lasam sa se raceasca.
- Scoatem bolul cu sos de iaurt si castraveti din frigider si adaugam rosiile razuite si bine scurse de apa, busuiocul si piper proaspat macinat. Amestecam bine ingredientele ca sa obtinem un sos omogen.
6. Amestecam pastele cu sosul, le asezam pe un platou, presaram piper proaspat macinat si ornam cu frunze de busuioc. Salata de paste cu sos de iaurt este gata, racoritoare si aromata!