Pentru reteta de mancare de fasole cu paste am folosit tipul de fasole alba cu ochi negru, care se mai numeste si fasole Lohbia sau fasole Chawli. Acest tip de fasole il gasim la magazinele cu produse biologice. Se prepara de obicei ca salata de fasole, deoarece se fierbe direct, fara sa fie pusa la inmuiat. Fierbe relativ repede, in aproximativ 50-60 minute. Fasolea alba cu ochi negru este usor de recunoscut, are bobul mic si in mijloc o pata neagra care seamana cu un ochi.
Pastele pe care le putem adauga in mancarea de fasole cu paste sunt paste late rupte in bucati mai mici sau diferite tipuri de paste scurte. Aceasta reteta de mancare de fasole cu paste este simplu de preparat, aproape la fel ca mancarea de fasole uscata. In plus, adaugam o mica cantitate de paste si ardei iute. Este un fel de mancare foarte aspectuos, gustos si consistent.
Ingrediente pentru reteta de mancare de fasole cu paste (pentru 4 portii):
- 300 gr fasole alba cu ochi negru
- 150 ml ulei de masline (sau alt ulei)
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 2 morcovi tocati marunt
- 1 fir de praz tocat marunt (numai partea alba)
- 1 ardei gras verde tocat marunt
- 1 ardei gras rosu tocat marunt
- 1 radacina mica de telina (sau 3 tulpini de telina) tocata marunt
- 1 ardei iute, rosu tocat marunt
- 2 linguri de pasta de rosii
- 1 cana de paste
- 2 foi de dafin
- 3 linguri de marar tocat
- 3 linguri de patrunjel tocat
- 1 lingura de otet pentru servit (optional)
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de mancare de fasole cu paste – mod de preparare:
- Alegem fasolea, o spalam si o punem la fiert intr-o oala cu apa rece. O lasam sa dea in 2-3 clocote, o strecuram si aruncam apa.
- Curatam ceapa si prazul si le tocam marunt. Spalam ardeii, inlaturam cotoarele si semintele si ii taiem marunt. Curatam morcovii, ii spalam si ii taiem in cuburi mici. Curatam telina, o spalam si o taiem in bucati mici.
- Intr-o cratita incalzim 100 ml de ulei si calim legumele 2-3 minute, pana se inmoaie. Adaugam fasolea, foile de dafin si aproximativ un litru si jumatate de apa calda. Acoperim cratita cu un capac si fierbem fasolea la la foc mic aproximativ 50 minute, pana fasolea si legumele s-au fiert. Daca mai este nevoie sa adaugam apa, aceasta trebuie sa fie calda.
- Adaugam pasta de rosii, sarea, piperul si pastele si continuam sa fierberea inca 7-8 minute. Oprim focul si adaugam mararul, patrunjelul, restul de ulei si otetul (daca punem).
Aceasta mancare de fasole cu paste se poate servi calda sau rece! Este la fel de buna!