Salata a la Russe – Salata Ruseasca Reteta Originala
Multi dintre voi cunoasteti aceasta salata sub denumirea de salata a la russe sau salata ruseasca, dar unii inca o numesc cu numele initial: salata Olivier. Povestea acestui fel de mancare are aroma unui roman de mister. Pentru inceput, nu se stie daca bucatarul care a inventat reteta – Lucien Olivier (1838-1883) – a fost francez, elvetian sau belgian. Adevarul este ca vorbea franceza si era un expert in bucataria franceza. In 1864 a deschis un restaurant scump si elegant in Moscova, in Piața Trubnaya, numit „Ermitage” («Эрмитаж» in limba rusa). Dintre toate felurile de mancare servite acolo cel mai popular a fost un fel de mancare ce consta dintr-un amestec bogat de ingrediente cu un sos special care il facea irezistibil. Mancarea a fost numita dupa bucatarul care a creat-o: salata Olivier.
Nimeni nu stia reteta salatei, iar Olivier avea o camera separata in bucataria restaurantului unde nimeni altcineva nu avea acces. Acolo si-a pregatit in secret delicioasa creatie, astfel incat nimeni sa nu-i afle reteta. Salata lui Olivier a devenit atat de faimoasa incat insusi țarul Alexandru al II-lea a fost la „Ermitage” pentru a o degusta. In 1883 Lucien Olivier a murit si a dus cu sine secretul preparatului sau in mormant, deoarece nu a scris niciodata reteta si niciunul dintre asistentii sai nu a vazut cum o pregatea. Restaurantul sau, Ermitage, a fost inchis in cele din urma in anul 1917. Cladirea restaurantului a fost pastrata. Situata la intersectia Bulevardului Petrovsky cu strada Neglinnaya, cladirea gazduieste astazi Scoala de Teatru Dramatic Modern din Moscova.
Care sunt ingredientele salatei Olivier?
Salata Olivier a fost un preparat creat pentru gustul nobililor si bogatilor rusi care iubeau atat de mult cultura franceza la sfarsitul secolului al XlX-lea. Important pentru succesul sau a fost asocierea unor ingrediente foarte exclusive si scumpe, care au facut ca acest preparat sa fie disponibil doar celor bogati. Salata Olivier a indeplinit toate aceste cerinte si s-ar putea chiar sa ni se para un preparat destul de extravagant.
Initial, Olivier nu a inventat o salata, ci un fel de mancare numit „Maioneza de pasare”. Pentru aceasta reteta gourmet, fileurile de cocoș de alun, fazan, potârnichi, vânat si alte tipuri de carne scumpe erau fierte, taiate si asezate pe un vas alternativ cu cuburi de jeleu de supa de pasare. Alaturi de acestea se puneau cozi de raci fierte, homar, caviar si felii de limba de vițel aromatizate cu un sos provensal (un fel de maioneza cu multe ierburi diferite si probabil muștar)
Centrul farfuriei era decorat, printre alte ingrediente, cu cartofi fierti si castraveciori murati taiati in bucati foarte mici si cu felii de oua fierte tari. Potrivit bucatarului, „dealul” din centrul farfuriei nu era destinat consumului ci era un adaos pur estetic, un element de decor.
Cu toate acestea, foarte curand Olivier a vazut ca „Maioneza de păsări de curte” a fost amestecata imediat cu lingura de multi ignoranti rusi carora le placea sa manance acest amestec. Olivier s-a ingrozit la aceasta priveliste, dar a doua zi a amestecat in mod demonstrativ toate ingredientele si le-a aromat din belsug cu maioneza. Probabil ca a avut un succes enorm!
Furtul rețetei
Dupa cum am vazut, bucatarul Olivier si-a elaborat cea mai de pret reteta intr-o camera privata in care nimeni nu putea intra in timp ce lucra. Dar intr-o zi, in timp ce pregatea o salata, a fost nevoit sa paraseasca restaurantul si a lasat usa deschisa. Unul dintre asistentii sai, Ivan Ivanov, a profitat de situatie si a intrat in camera privata a lui Oliver, unde a vazut totul pe masa. Secretul era in fata ochilor lui, dar nu putea sti in ce proportii trebuie sa foloseasca fiecare ingredient. Cu toate acestea, putea sa faca o presupunere despre modul in care era pregatita salata.
Dupa acest episod, Ivanov si-a parasit slujba de la „Ermitage” si a mers cu reteta lui la un alt restaurant: Moskva. Acolo a devenit bucatarul care a adus lumii o salata suspect de asemanatoare, pe care a numit-o Salata Stolichny (in limba rusa: Столичный, Stolichny). Aceasta salata se mai consuma si astazi si este cunoscuta si sub denumirea de salata moscovita. Aceasta salata este o imitatie a salatei originale Olivier, dar cu ingrediente mai simple.
Salata Olivier (salata ruseasca sau salata a la russe) in zilele noastre
Salata Olivier (salata ruseasca sau salata a la russe) a devenit atat de faimoasa incat multe tari au inceput sa prepare propria lor versiune. Cele mai scumpe ingrediente au fost indepartate si inlocuite cu altele mai ieftine in functie de tara in care se prepara: ton, mazare, morcovi etc. In multe tari, salata Olivier este cunoscuta sub denumirea de salata ruseasca sau salata de cartofi, in timp ce in alte tari se pastreaza numele original al salatei Olivier.
In Rusia aceasta salata este un fel de mancare traditional in noaptea de Revelion si in multe alte ocazii festive. Exista, de asemenea, o versiune sub forma de supa rece de vara foarte des consumata numita okroshka. Aceasta supa foloseste aceleasi ingrediente ca si salata Olivier, la care se adauga o bautura ruseasca populara numita kvass, care ii confera o aroma diferita.
Cum se prepara salata ruseasca (salata Olivier sau salata a la russe)?
Principala intrebare nu este cum se prepara salata ruseasca, ci din ce ingrediente se prepara salata ruseasca! O salata Olivier autentica este cea care va place! Astazi este deja dificil sa reproducem reteta clasica de salata Olivier. Deci, aveti o mare varietate de optiuni cu privire la modul de preparare al salatei Olivier. Ingredientele acestei salate s-au schimbat deja de mai multe ori. Salata Olivier cu castraveti proaspeți, cozi de raci, cocoși de alun si castraveti murati este, ca sa spunem asa, sursa primara, salata Olivier clasica pre-revolutionara.
Reteta originala de salata ruseasca „Olivier” adaptata la contextul modern
Ingrediente:
- file de la doi cocoși de alun fierti
- o limba de vițel fiarta
- 100 gr de caviar negru
- 200 gr salata verde proaspata
- 25 raci fierti sau 1 homar mare fiert (poate fi inlocuit cu homar conservat)
- jumatate de borcan cu castraveti mici murati
- jumatate de cutie sos de soia
- doi castraveti cruzi
- 100 gr capere
- 5 oua mari fierte tari
- dressing pentru salata: maioneza provensala de casa din 400 de grame de ulei de masline, 3-4 galbenusuri de ou, putin otet si mustar, zahar si sare dupa gust
Versiunea populara de astazi a salatei Olivier – care contine cartofi fierti, muraturi cu marar, mazare, oua, morcovi si carne de vita / pui sau carnati polonezi / crenvursti / parizer / sunca presata, imbracate cu maioneza – este o versiune a salatei Stolichny a lui Ivanov si seamana doar putin cu creatia originala a lui Olivier. Aceasta salata Olivier este o reteta din epoca sovietica postbelica. Uneori se mai numeste si salata Olivier de iarna, deoarece toate ingredientele care se folosesc la salata Olivier pot fi obtinute cu usurinta iarna. Daca intentionati sa faceti o reteta de salata Olivier cu carnati, trebuie sa folositi carnati fierti tip crenvursti.
Salata Olivier cu pui este cu siguranta mai dificil de gatit, dar se dovedeste mai gustoasa si mai sanatoasa decat salata Olivier cu carnati (crenvursti). Salata Olivier cu pui are un alt nume – capitala.
Daca sunteti interesati de cum sa decorati salata Olivier, reteta de salata ruseasca pe care v-o prezentam la final, cu fotografii, va va ajuta la rezolvarea acestei probleme.
Salata Olivier – salata ruseasca – a emigrantilor rusi
Dupa Revolutia din octombrie 1917 si razboiul civil insotit de foametea si distrugerile ulterioare, bucataria rusa a avut de suferit. Cu toate acestea, o reteta simplificata de salata Olivier a fost facuta printre imigrantii rusi saraci care fugisera in strainatate dupa Revolutia din 1917. Aceasta salata ruseasca simpla a emigrantilor rusi a revenit in URSS din Franta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, in cursul extinderii contactelor diplomatice cu Europa.
Reteta de salata Olivier a emigrantilor rusi – ingrediente (pentru 6-7 portii):
• 1 file de piept de pui fiert (sau 300 gr carnati polonezi fierti)
• 400 gr cartofi fierti in coaja si decojiti
• 2 castraveti medii murati
• 1 cana de mazare verde conservata
• 1 ceapa medie, tocata marunt
• 2 oua fierte tari
• 6 masline negre mari
• 8 crengute de patrunjel
Se taie marunt toate ingredientele se amesteca cu 200 g de maioneza.
Sfaturi pentru o salata a la russe / salata ruseasca / salata Olivier reusita
1. Marimea conteaza
Taierea ingredientelor in diferite dimensiuni este o eroare teribila! Este important ca toate ingredientele salatei rusesti sa fie taiate de aceeasi dimensiune si forma. Cuburi, mai exact. Luati ca referinta dimensiunea boabelor de mazare si nu uitati sa folositi un cutit ascutit.
2. Fara maioneza nu exista salata ruseasca / salata a la russe / salata Olivier
Nu va temeti de maioneza! Unele retete folosesc smantana sau chiar iaurt, dar aceasta practica are ca scop prepararea unei salate cu un numar scazut de calorii. Cu toate acestea, sa fim sinceri, nu exista nimic mai gustos decat maioneza! Maioneza a fost folosita la prepararea salatei rusesti de la inceput (de Olivier insusi) si nu ar trebui sa fim noi cei care eliminam maioneza din reteta lui. Trebuie insa sa folosim maioneza cu moderatie. Maioneza este doar unul dintre ingredientele salatei a la russe si nu trebuie sa le domine pe toate celelalte.
3. Fierberea corecta a cartofilor este importanta
Cartofii fierti in exces isi pierd integritatea structurala si vor strica salata a la russe, devenind un fel de piure de cartofi. Prin urmare, este extrem de important sa fierbeti cartofii la consistenta potrivita. Puteti realiza acest lucru fierband cartofii intregi, necuratati de coaja, in apa rece. Aduceti-i incet la punctul de fierbere si lasati-i sa fiarba pana ii puteti intepa cu un cutit si acesta intra usor. Odata ce cartofii sunt fierti, scurgeti imediat apa si lasati-i sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a-i curata.
4. Nu eliminati muraturile
Unii oameni inventivi pun in salata a la russe si alte legume murate crocante, leguminoase sau chiar fructe, precum merele. Puteti folosi muraturile care va plac mai mult dar asigurati-va ca nu le eliminati complet pentru ca muraturile adauga sarea si aciditatea esentiale pentru o salata ruseasca reusita.
5. Gasiti echilibrul potrivit
Cand este aproape gata, gustati salata a la russe si asigurati-va ca este echilibrata. Uneori, cartofii sunt prea multi in comparatie cu restul ingredientelor sau s-ar putea sa va lipseasca aciditatea sau sarea sau un ingredient crocant. Daca aromele sunt fade, adaugati sare. Pentru mai multa aciditate, adaugați mai multe muraturi. Pentru ca salata sa fie mai crocanta, adaugati mai multe legume. Aveti incredere in gustul dumneavoastra, adaugati putin mai mult din ceea ce credeti ca va face salata a la russe mai gustoasa si pe placul celor care o vor consuma.
Diferenta dintre salata boeuf si salata a la russe / salata ruseasca
Reteta de salata a la russe (salata ruseasca) este asemanatoare cu reteta de salata de boeuf, cu diferenta ca in salata ruseasca nu se pune carne de vita. Salata a la russe (salata ruseasca) este o salata foarte versatila – in ceea ce priveste legumele folosite la salata a la russe chiar si dressingul difera de la o reteta la alta. Imi place mult acest fel de salata deoarece ne permite sa ”jonglam” cu ingredientele si le putem adapta in functie de preferintele familiei.
Salata a la russe este o salata potrivita pentru sarbatorile de Pasti deoarece nu contine carne si are un aspect festiv, insa se poate servi si la alte mese festive. O putem pregati si cand avem legume fierte ramase de la o supa cu galuste sau de la un rasol fiert.
Reteta salata a la russe (salata ruseasca) – varianta moderna, fara carne sau mezeluri
Ingrediente pentru reteta de salata a la russe (salata ruseasca):
- 500 gr cartofi
- 100 gr mazare
- 2 morcovi
- 1 radacina de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 5 castraveciori murati
- 3 gogosari murati
- 3 oua fierte
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
Ingrediente pentru maioneza:
- 150 ml ulei
- 2 galbenusuri crude
- 1 galbenus fiert
- 1 lingura mustar
- suc de lamaie (dupa gust)
- sare (dupa gust)
- piper (dupa gust)
Mod de preparare pentru reteta de salata a la russe (salata ruseasca):
- Spalam legumele, le fierbem, le tocam cubulete si le punem intr-un bol. Tocam marunt castraveciorii si gogosarii murati, ii scurgem bine de zeama si ii adaugam peste legumele din bol. Fierbem ouale tari. O parte din oua le tocam si le punem in salata, iar restul oprim pentru ornat.
2. Pregatim maioneza. Punem intr-un castron galbenusurile crude, galbenusul fiert si mustarul.
3. Amestecam bine galbenusurile si mustarul pana se omogenizeaza. Incepem sa incorporam uleiul, turnand cate putin si amestecand incontinuu cu telul. Continuam asfel turnand cate putin ulei, pana il incorporam pe tot. Cand avem o cantitate mai mare de maioneza, putem sa punem mai mult ulei deodata, amestecand incontinuu cu telul. Dupa ce am incorporat tot uleiul, mai putem adauga mustar, suc de lamaie (dupa gust), sare si piper. Avem grija ca sucul de lamaie subtiaza maioneza.
4. Punem trei sferturi din cantitatea de maioneza peste legumele din bol. Oprim restul de maioneza pentru ornat. Amestecam bine legumele tocate cu maioneza si asezam salata pe un platou. O ornam cu maioneza ramasa, cu gogosari murati si oua fierte.
Salata a la russe se pastreaza la frigider in recipiente inchise si este chiar mai gustoasa a doua zi.
Alte retete de salata care v-ar putea interesa
Salata de pui cu legume si maioneza
Salata asortata de legume fierte