Aceasta reteta de paste orzo cu carne tocata este o reteta din bucataria greceasca. Pastele orzo nu prea sunt cunoscute in Romania. Sunt paste mici, asemanatoare cu bobul de orez. In Grecia se gasesc pretutindeni si se numesc kritharaki (κριθαράκι).
Reteta de paste orzo cu carne tocata este o varianta a retetei de paste cu sos bolognese. Copiii adora pastele cu carne tocata si cu siguranta vor manca cu pofta acesta mancare! In plus, legumele “ascunse” bine in sosul cu carne tocata, le vor asigura si portia de vitamine pentru cei carora nu le plac legumele.
Ingrediente pentru reteta de paste orzo cu carne tocata:
- 500 gr paste orzo
- 500 gr carne tocata de vitel
- 70 ml ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 2 catei de usturoi taiati felii subtiri
- 2 ardei tocati marunt
- 1 dovlecel mic maruntit in blender
- 1 morcov maruntit in blender
- 1 rosie mare, foarte bine coapta, razuita
- 1 lingura pasta de rosii
- 2 lingurite zahar
- 1 lingurita oregano
- 1 lingurita boia de ardei
- sare
- piper proaspat macinat
- 2-3 crengute de busuioc proaspat
- 1 rosie taiata cubulete (pentru ornat)
- 200 gr branza feta (pentru ornat)
Mod de preparare:
- Intr-o tigaie incapatoare incalzim uleiul si calim carnea tocata impreuna cu ardeii tocati marunt, oregano si boaiua de ardei, pana cand carnea isi schimba culoarea intr-un bej deschis. Amestecam incontinuu cu telul de sarma pentru a marunti bine carnea.
2. Adaugam usturoiul, ceapa, dovlecelul si morcovul si continuam calirea inca 2-3 minute.
3. Adaugam rosia razuita, pasta de rosii, zaharul, sarea si piperul, putina apa si micsoram focul.
4. Fierbem carnea tocata si legumele la foc mic aproximativ 30 minute, pana se evapora lichidul. La sfarsit, adaugam busuiocul.
5. Fierbem pastele orzo in apa clocotita cu putina sare, conform instructiunilor inscrise pe pachet. De obicei sunt necesare 10-12 minute. Le strecuram si le servim imediat in farfurii.
6. Punem peste paste carnea tocata feta maruntita, rosia taiata cubulete si putin busuioc proaspat.