Aceasta mancare de praz cu cartofi este o mancare simpla si gustoasa pe care o putem pregati in perioadele de post. Se pregateste usor si rapid, cu putine ingrediente si poate fi servita la pranz sau la cina.
Cand nu este perioada de post aceasta mancare de praz cu cartofi poate fi servita ca si garnitura, alaturi de chiftele, carnati sau friptura. Mancarea de praz cu cartofi, mancarea de cartofi cu mazare si mancarea de conopida cu sos de rosii sunt mancarurile mele preferate in perioadele de post.
Prazul poate inlocui cu mult succes ceapa in diferite mancaruri. Este bogat in vitaminele A, B, C, K, contine minerale precum potasiu, calciu, fier, mangan, zinc si fibre alimentare, de aceea este bine sa nu lipseasca din meniu, in special in sezonul rece.
Ingrediente pentru reteta de mancare de praz cu cartofi:
- 5-6 fire de praz taiate bucati de 3-4 cm (numai partea alba)
- 1 ceapa taiata felii subtiri
- 6 morcovi taiati bucati mai mari
- 2-3 crengute de telina tocate
- 2-3 cartofi taiati felii groase
- 4-5 linguri de ulei
- 3 linguri pasta de rosii (sau 400 gr rosii din conserva)
- 1 foaie de dafin
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
1. Pregatim legumele. Intr-o cratita incapatoare incalzim uleiul si calim ceapa, prazul, morcovii si telina cu sare si piper, timp de aproximativ 5 minute, pana se inmoaie putin legumele. Adaugam cartofii taiati felii groase si continuam calirea inca putin, sa se unga si cartofii cu ulei si sa ia aromele legumelor.
2. Adaugam pasta de tomate si foaia de dafin si mai calim inca o jumatate de minut. Adaugam apa calda, pana la nivelul legumelor.
3. Acoperim cratita cu un capac si fierbem mancarea de praz cu cartofi timp de aproximativ 40 minute.
4. Oprim focul si adaugam frunze de telina tocate marunt. Servim aceasta mancare de praz cu cartofi calda, cu o salata sau cu muraturi.