Reteta de fasole batuta cu ceapa calita si bulion este o mancare traditionala din bucataria romaneasca, gustoasa, consistenta si usor de preparat. Exista multe variante de fasole batuta: cu ceapa calita, cu ceapa calita si boia de ardei, cu ceapa calita si bulion. Eu va propun reteta de fasole batuta cu multa ceapa calita cu bulion. O parte din ceapa calita o combin cu fasolea pasata pentru un plus de gust si pentru aspect.
Ca mod de preparare, fasolea batuta este simplu de preparat. Se pune fasolea la inmuiat cu o seara inainte, se fierbe si se paseaza cu putin din zeama in care a fiert. Se serveste cu ceapa calita deasupra si cu o salata de varza sau muraturi. Puteti fierbe o cantitate mai mare de fasole si sa pregatiti si icre false de fasole.

 

Ingrediente pentru reteta de fasole batuta cu ceapa calita si bulion:

  • 500 gr fasole uscata
  • 1 morcov
  • 1 bucata mica de telina
  • 1 foaie de dafin
  • cateva boabe de piper
  • 300 gr ceapa uscata taiata pestisori (3-4 cepe)
  • 150 ml ulei
  • 100 gr bulion sau pasta de rosii (2 linguri)
  • 20 gr usturoi pisat (o jumatate de capatana)
  • sare
  • piper proaspat macinat

Fasole Batuta cu Ceapa Calita si Bulion poza 1

Reteta de fasole batuta cu ceapa calita si bulion – mod de preparare:

1. Alegem fasolea de impuritati si o punem la inmuiat cu o seara inainte. In ziua urmatoare, o scurgem de apa, o clatim cu apa de la robinet, o punem intr-o cratita si o acoperim cu apa rece. In acelasi timp punem apa la fiert intr-o alta oala ca sa o avem gata fierbinte cand schimbam apa la fasole. Din momentul in care fasolea incepe sa fiarba , o lasam aproximativ 5 minute. Aruncam apoi apa si punem peste ea apa fierbinte. Mai facem aceasta operatiune inca o data, apoi in apa finala, adaugam telina, morcovul, foaia de dafin si boabele de piper. O lasam sa fiarba la foc mic aproximativ o ora si jumatate, pana se inmoaie. Cand fasolea a fiert o scurgem de apa, scoatem morcovul, telina, foaia de dafin si boabele de piper. O pasam cu blenderul vertical impreuna cu o apoximativ o jumatate de cana din apa in care a fiert, ca sa nu fie prea uscata.

2. Separat, intr-o tigaie mare, punem uleiul la incins. Adaugam ceapa taiata feliute si o lasam sa se caleasca. Punem bulionul (sau pasta de rosii) si amestecam.

    

3. Adaugam peste fasolea pasata jumatate din ceapa calita cu bulionul si usturoiul pisat. Amestecam bine, la foc mic, pana fasolea se umfla si se omogenizeaza. Gustam fasolea si o potrivim de sare si piper.

   Fasole Batuta cu Ceapa Calita si Bulion poza 3

4. Luam fasolea de pe foc, o punem intr-un bol si asezam deasupra restul de ceapa calita.

 Fasole Batuta cu Ceapa Calita si Bulion poza 5
Servim aceasta fasole batuta cu paine prajita si cu o salata de varza sau cu muraturi.

Fasole Batuta cu Ceapa Calita si Bulion poza 4Fasole Batuta cu Ceapa Calita si Bulion poza 6

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Fasole Batuta cu Ceapa Calita
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)