Flori de Soc – Beneficii pentru Sanatate si Retete

0
2317

Flori de soc – afla tot ce trebuie sa stii despre ele:

Despre copacul de soc

Floare de soc – planta medicinala

Recoltarea florilor de soc – uscarea florilor de soc

Flori de soc – ingrediente active

Fructe de soc – ingrediente active

Flori de soc – beneficii pentru sanatate. Ceai de soc beneficii

Florile de soc sunt toxice? Cum se consuma florile si fructele de soc. Riscuri pentru sanatate si efecte secundare

Opțiuni de preparare a florilor de soc:

  • Ceai de flori de soc

  • Infuzie de flori de soc

  • Sirop de floare de soc

  • Tinctura din flori de soc

Retete cu flori de soc prezentate pas cu pas, cu explicatii detaliate si fotografii:

Despre copacul de soc

Socul (Sambucus L.) este un gen de plante din grupa arbuștilor, cu 20-30 de specii. Genul face parte din familia Adoxaceae. Cea mai cunoscuta specie este socul negru (Sambucus nigra), cunoscut si sub denumirea de soc european. Acest copac este originar din Europa, desi este cultivat pe scara larga si in multe alte parti ale lumii.

Sambucus nigra
Willow, CC BY-SA 3.0; via Wikimedia Commons

Floare de soc – planta medicinala

Socul este cu adevarat un arbust incredibil – este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume! Copacul de soc (Sambucus nigra) ne ofera fructe de soc si flori de soc ce pot fi folosite in scop terapeutic.

In mod traditional, indigenii foloseau socul pentru a trata febra si reumatismul, in timp ce egiptenii antici il foloseau pentru imbunatatirea sanatatii tenului si pentru vindecarea arsurilor.

Florile de soc sunt culese si folosite in medicina populara in multe parti ale Europei.

Flori de soc

Recoltarea florilor de soc – uscarea florilor de soc

Cand culegeti flori de soc retineti ca, cu fiecare cap de floare pe care il taiati, reduceti recolta de fructe soc din toamna. Deci, recoltati florile cu modestie, nu luati mai mult de 20-30% din flori de la o planta. Pastrati si cateva pentru albine! Cautati flori de soc proaspete care sunt complet deschise si care nu au devenit inca maronii. Recoltati-le dimineata devreme intr-o zi insorita. Inspectati-le cu atentie si indepartati toate insectele manual.

Daca nu intentionati sa folositi florile de soc proaspete, le puteti usca intr-un loc insorit, intinse pe un ecran de uscare sau hartie, si intoarceti-le in fiecare zi pana cand se usuca complet. Procesul poate dura cateva zile, in functie de vreme. Odata uscate, pastrati-le intr-un borcan sterilizat la loc rece si uscat – in aceste conditii rezista pana la un an.

Flori de soc
Flori de soc

Flori de soc – ingrediente active

Florile de soc sunt bogate in bioflavonoide, in principal flavone si flavonoli, care sunt cel mai frecvent cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare si antibacteriene. Cei mai abundenti flavonoli din florile de soc sunt quercetina, izoquercitrina si antocianinele, care au si proprietati antivirale.

Florile de soc contin, de asemenea, acizi clorogeni, cum ar fi acidul cinamic, care poate ajuta la alergii, regleaza nivelul de glucoza din sange si are un efect laxativ asupra organismului.

Triterpenoidele, in special β-amirina, eritrodiolul si acidul oleanolic, se gasesc si in floarea de soc. Acesti triterpenoizi ofera o varietate de beneficii pentru sanatate, inclusiv efecte analgezice, antiinflamatorii si anticancerigene.

Fructe de soc – ingrediente active

Fructe de soc
Fructe de soc

Fructele de soc sunt un aliment cu continut scazut de calorii, plin de antioxidanti. 100 de grame de fructe de soc proaspete contin 73 calorii, 18,4 grame de carbohidrați si mai puțin de 1 gram de grasimi si proteine. [1]

In plus, fructele de soc au multe beneficii nutritionale. Boabele de soc sunt bogate in:

  1. Vitamina C. Exista 36 mg de vitamina C in 100 grame de fructe de soc proaspete, ceea ce reprezintă 48% din valoarea zilnica necesara pentru femei si 40% din necesarul zilnic de vitamina C pentru barbati.
  2. Fibre alimentare. Fructele de soc contin 7 grame de fibre la 100 grame de fructe de soc proaspete, aproximativ 25% din cantitatea zilnica necesara organismului.
  3. Acizi fenolici. Acești compusi sunt antioxidanti puternici care pot ajuta la reducerea daunelor cauzate de stresul oxidativ in organism. [2]
  4. Flavonoli. Boabele de soc conțin flavonolii antioxidanti quercetina, kaempferol si izorhamnetina. Florile contin de pana la 10 ori mai multi flavonoli decat boabele [2].
  5. Antociani. Acesti compusi confera fructului culoarea caracteristica negru-violet inchis si sunt un antioxidant puternic cu efecte antiinflamatorii [3].

Compozitia nutritionala exacta a fructelor de soc depinde de:

  • varietatea plantelor
  • maturitatea boabelor
  • conditiile de mediu si climatice

Prin urmare, continutul nutrional per 100 grame de fructe de soc poate varia in functie de acesti factori.

Flori de soc – beneficii pentru sanatate. Ceai de soc beneficii

Probabil ati incercat pana acum socata (suc de flori de soc) si dulceata din flori de soc – vom prezenta retetele mai jos, daca doriti sa le cititi – dar stiati ca florile de soc au cateva beneficii uimitoare pentru sanatate? Iata cateva moduri de a le folosi si cateva dintre motivele pentru care aceste flori frumoase sunt benefice pentru sanatate.

1.Florile de soc ajuta la combaterea racelii, gripei si problemelor sinusurilor

Un beneficiu important pentru sanatate al florilor de soc este faptul ca sunt excelente pentru mentinerea sanatatii sinusurilor. Acest lucru va poate ajuta daca raciti si aveti frisoane, precum si in sezonul alergiilor. Florile de soc ajuta la reducerea si oprirea nasului care curge, deoarece are proprietati anti-catarrale. De asemenea, ajuta la reducerea blocajului si a „surdității” pe care o puteti dobandi datorita unui exces de mucus in sinusuri – foarte util pentru cei care sunt predispusi la sinuzita cronica.

2. Florile de soc ajuta la aprovizionarea organismului cu sânge

Un alt beneficiu pentru sanatate al florilor de soc este faptul ca sustin o aprovizionare sanatoasa a organismului cu sânge, astfel incat pot fi folosite ca tonic. Consumate sub forma de infuzie rece, florile de soc ajuta la sustinerea cailor de detoxifiere a organismului si, in special, ajuta in cazurile de constipatie.

De asemenea, florile de soc sunt utile pentru cei care doresc sa aiba grija de pielea lor. Daca reziduurile nu pot fi eliminate prin intestin sau rinichi, ele incearca adesea se se elimine prin piele. Solutiile de bitter din extracte de plante si infuziile din flori de soc ajuta la sustinerea unui proces de eliminare mai bun si confera pielii un aspect mai sanatos, deoarece socul actioneaza si ca un diuretic.

3. Florile de soc ajuta la gestionarea febrei

Datorita gamei lor largi de beneficii pentru sanatate, florile de soc au fost folosite in mod traditional pentru a ajuta la gestionarea febrei. Alaturi de menta si cimbru, florile de soc se gasesc adesea in amestecurile de ceai care ajuta la mentinerea unui sistem imunitar sanatos. Proprietatile active din floarea de soc induc transpiratia actionand asupra activitatii glandelor sudoripare, ceea ce poate ajuta la promovarea febrei. Lucrul uimitor despre florile de soc este ca atunci cand sunt incalzite (ca intr-un ceai) ajuta la promovarea febrei si a transpiratiei, dar consumate intr-o infuzie rece reduc temperatura organismului. Astfel, florile de soc se adapteaza nevoilor tale!

4. Florile de soc au proprietati antiinflamatorii

Un lucru bine de stiut despre beneficiile pentru sanatate ale florilor de soc este ca atat frunzele, cat si florile de soc au proprietati antiinflamatorii. Acest lucru poate fi util atunci cand va simtiti usor bolnav, suferiti de alergii sezoniere sau cautati sa reduceti inflamatia din organism provocata de stilul dvs. de viata (de exemplu, inflamatia provocata de consumul de alimente procesate sau prea mult alcool). Proprietatile antiinflamatorii ale florilor de soc se datoreaza prezenei acidului ursolic in plantă. Socul este, de asemenea, bogat in antioxidanti si are beneficii nutritionale pentru sanatate. Florile de soc sunt eficiente in afectiunile reumatice si artrita, alină durerile de incheieturi si previn aparitia varicelor.

5. Florile de soc contribuie la sanatatea pielii

Florile de soc ajuta la vindecarea pielii si la reducerea iritatiilor pielii. Ifuzia rece de flori de soc are un efect calmant atunci cand este folosita sub forma de cataplasmă pe pielea iritata, sau ca adaos in apa de baie.

Infuziile de flori de soc au fost folosite in mod traditional ca remediu pentru ochii obositi, mancarimi si iritații. Puteti inmuia dischete de bumbac intr-o infuzie de flori de soc si le puteti pune pe ochi pentru a ajuta la calmarea lor sau pentru a reduce iritația. De asemenea, puteti pune dischetele de bumbac inmuiate in infuzia de flori de soc la frigider inainte de utilizare pentru a va racori cu adevarat si pentru a va calma ochii! Aceasta este o idee foarte utila pentru lunile cu mult polen si praf care ne irita ochii!

6. Flori de soc sunt eficiente impotriva bacteriei Staphylococcus Aureus rezistenta la meticilină

Cercetarile din Irlanda au aratat ca extractul de floare de soc este eficient in uciderea multor agenti patogeni comuni din spital, inclusiv Staphylococcus aureus rezistent la meticilină [4]. Acest studiu a oferit dovezi stiintifice ale proprietatilor antibacteriene ale florii de soc impotriva majoritatii bacteriilor Gram negative si Gram pozitive testate, care se aliniaza cu utilizarile medicinei traditionale din trecut. Studii ulterioare ale componentelor florii de soc au aratat ca au beneficii antivirale si antiinflamatorii.

7. Florile de soc ajuta la relaxare

Deoarece florile de soc au un gust atat de bun si au atat de multe beneficii, este usor sa ignori felul in care ceaiul de soc te face sa te simti. Floarea de soc este adesea folosita pentru calmare sau relaxare. Florile de soc au proprietati relaxante, sustinand sistemul nervos in perioadele stresante. Florile de soc pot ajuta la calmarea nervilor si a anxietatii si pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

8. Florile de soc ajuta la reducerea colesterolului
Floarea de soc poate ajuta la reducerea colesterolului si a nivelului de zahar din sange. Flavonoidul quercetin continut in floarea de soc s-a dovedit ca reduce nivelul colesterolului si functioneaza intr-un mod similar cu insulina in organism.

Deoarece floarea de soc poate functiona ca insulina pentru a scadea zaharul din sange, fiti precauti in cazul interventiilor chirurgicale programate si daca aveti diabet. Daca va ingrijoreaza reactia dvs. sau doriti sa aflati daca ceaiul de floare de soc este potrivit pentru dvs., va rugam sa consultati medicul.

9. Florile de soc ajuta la detoxifierea organismului

Florile de soc se folosesc cu succes in curele de detoxifiere a organismului si pentru ameliorarea problemelor renale, mai ales in cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Avand efect diuretic si sudorific, florile de soc contribuie la eliminarea apei si a toxinelor din organism, ajutand la diminuarea aspectului pielii de coaja de portocala. Din acest motiv ceaiul de soc este indicat in curele de slabire.

Flori de soc

Florile de soc sunt toxice? Cum se consuma florile si fructele de soc. Riscuri pentru sanatate si efecte secundare

In timp ce socul are unele beneficii potentiale promitatoare, exista si unele pericole asociate cu consumul sau.

Florile de soc pot fi uscate pentru utilizare ulterioara sau pot fi folosite proaspete, infuzate intr-o bautura (ceai sau socata) sau gatite (deserturi, dulceata sau gem). In timp ce florile de soc sunt de obicei sigure pentru consum, scoarța, fructele de soc in stare proaspata (negatite), frunzele, crenguțele si radacinile contin cantitati mici de substante cunoscute sub numele de lectine, care pot provoca probleme cu stomacul daca sunt consumate in cantitate mare. 

In plus, planta de soc contine substante numite glicozide cianogenice, care pot elibera cianură in anumite circumstante. Aceasta este o toxină care se gaseste si in samburii de caise si migdale.

Exista 3 mg de cianură la 100 de grame de fructe de soc proaspete si 3–17 mg la 100 de grame de frunze proaspete. Aceasta cantitate reprezinta doar 3% din doza fatala estimata pentru o persoană de 60 kg.

Cu toate acestea, preparatele comerciale si fructele de soc gatite nu contin cianură, astfel ca nu exista rapoarte de decese in urma consumului acestora. Simptomele consumului de fructe de soc, frunze, scoarță sau rădăcini de soc negătite includ greață, vărsături și diaree.

Exista un raport conform caruia opt persoane s-au imbolnavit după ce au baut suc preparat din fructele de soc proaspat culese, inclusiv frunzele si ramurile, din soiul de soc S. mexicana. Au avut greață, vărsături, slăbiciune, amețeli, amorțeală și stupoare.

Din fericire, substantele toxice gasite in fructele de soc pot fi indepartate in siguranta prin gatit. Cu toate acestea, ramurile, scoarța sau frunzele nu trebuie folosite la gătit sau la prepararea sucului de soc.

Daca culegeti singuri florile sau fructele de soc, asigurati-va ca ati identificat corect planta ca soc american sau european, deoarece alte tipuri de fructe de soc pot fi mai toxice. De asemenea, asigurati-va ca indepartati cojile sau frunzele inainte de utilizare.

Fructele de soc nu sunt recomandate copiilor si adolescentilor sub 18 ani, femeilor insarcinate sau care alapteaza. Desi nu au fost raportate evenimente negative in aceste grupuri, nu exista suficiente date pentru a confirma ca este un aliment sigur.

Opțiuni de preparare a florilor de soc

Florile de soc sunt foarte versatile si usor de utilizat in preparatele de casa. Iata cateva optiuni de luat in considerare.

Ceai de flori de soc

Cum se face ceaiul de soc: pregatiti un ceai simplu turnand apa fierbinte peste florile de soc proaspete sau uscate si lasati-le sa se infuzeze timp de 5-10 minute. Adaugati si alte cateva plante, daca doriti sa creati o bautura linistitoare si delicioasa.

Infuzie de flori de soc

Aveti nevoie de putin mai multa concentratie a florilor de soc decat are ceaiul? Luati in considerare prepararea unei infuzii de soc lasand  florile de soc se inmoaie peste noapte sau pentru perioade lungi de timp.

Care este diefernta dintre infuzia de plante si ceai?

Infuziile de plante folosesc cantitati mari de frunze, tulpini si flori, denumite in mod obisnuit decocturi (de obicei folosesc rădăcini, coajă și semințe) si sunt una dintre cele mai venerate metode de a folosi plantele pentru echilibrarea organismului, precum si in scopuri medicinale.

Folosiți infuzia de soc ca apa de gura, pentru gargară, comprese pentru ochi si tonic facial.

Sirop de floare de soc

Siropul care se obtine din florile de soc in scop terapeutic are efecte diuretice, laxative, tonice, vitaminizante si mineralizante, antiinflamatoare, galactogoge si detoxifiante.

Siropul de soc este tonic si reconfortant servit in scop gustativ diluat in apa, apa minerala, apa cu gheata.

Siropul de flori de soc, o bautura dulce uimitor de parfumata si concentrata, poate fi adaugat la bauturi, cocktailuri si in prajituri. Aromele florii de soc se potrivesc mai ales cu tarte cu fructe, cu clatite, cu inghetata si cu iaurtul.

Tinctura din flori de soc

Preparare tinctura de soc: pentru a prepara tinctura din flori de soc, puneti intr-un borcan florile de soc uscate (usor zdrobite) si acoperiti cu vodcă cu procent de alcool 40% sau mai mare (nu confera aroma). Inchideti borcanul cu un capac si pastrati-l intr-un loc intunecat si rece timp de 4-6 saptamani. Asigurati-va ca agitati borcanul din cand in cand pentru a incorpora totul bine. Tinctura obtinuta se strecoara si se pastreaza intr-un recipient din sticla de culoare chihlimbar inchis intr-un dulap intunecat si racoros.

Retete cu flori de soc

Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Socata – reteta traditionala de suc de soc cu lamaie (reteta pas cu pas)

Socata - Reteta Traditionala de Suc de Soc cu Lamaie

Dulceata din flori de soc – reteta pas cu pas

Dulceata din Flori de Soc

 

Resurse folosite in acest articol:

[1] U.S. DEPARTMENT OF AGRICULTURE, Agricultural Research Service. (2019, April 1). FoodData Central Search Results. FoodData Central. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171727/nutrients

[2] Sidor, A. and Gramza-Michałowska, A., 2015. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods Volume 18, Part B, October 2015, Pages 941-958. [online] ScienceDirect. Available at: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002400

[3] He J, Giusti MM. Anthocyanins: natural colorants with health-promoting properties. Annu Rev Food Sci Technol. 2010;1:163-87. doi: 10.1146/annurev.food.080708.100754. PMID: 22129334.

[4] Hearst, Caroline, Et. Al. Antibacterial Activity Of Elder (Sambucus Nigra L.) Flower Or Berry Against Hospital Pathogens. Journal Of Medicinal Plants Research 2010; 4(17): 1805–1809.

Adauga un comentariu

Comentarii

Rezumat articol
Flori de Soc - Beneficii pentru Sanatate si Retete
Titlu
Flori de Soc - Beneficii pentru Sanatate si Retete
Descriere
Descopera beneficiile consumului de flori de soc si fructe de soc precum si retete cu flori de soc (dulceata, socata) prezentate pas cu pas!
Autor
Retete Pentru O Viata
retetepentruoviata.ro
Retete Pentru O Viata