Reteta de piure de cartofi este o garnitura pe care o putem pregati usor si rapid, care place tuturor si in special copiilor. Garnitura de piure de cartofi se poate servi cu carne gatita in orice fel, cu carnati, cu oua fierte sau prajite, cu peste prajit, fript sau gatit in alte moduri.
La reteta de piure de cartofi putem adauga si alte ingrediente, obtinand piure de cartofi cu gusturi diferite. Pentru a afla cum puteti prepara piure de cartofi cu diferite arome cititi toate secretele pentru un piure de cartofi perfect.
Ingrediente pentru reteta de piure de cartofi (pentru 4 portii):
- 1 kg cartofi intregi, necuratati de coaja
- 100 gr unt sau ulei
- 100 ml lapte
- sare
- piper proaspat macinat
Cum se face piureul de cartofi:
- Pentru a ne reusi reteta de piure de cartofi trebuie sa fierbem cartofii intregi si necuratati de coaja. Cu o periuta curatam cartofii de pamant si ii spalam foarte bine sub jet puternic de apa. Nu curatam cartofii de coaja ca sa nu absoarba multa apa atunci cand ii fierbem.
- Punem cartofii intr-o cratita cu apa cat sa ii acopere cu 5-6 cm si adaugam si o lingura de sare (sarea va face cartofii mai gustosi).
- Fierbem cartofii la foc mediu aproximativ 40 minute. Ii incercam cu un cutit cu lama subtire si daca se patrund usor sunt fierti, altfel continuam sa ii mai fierbem cateva minute. Trebuie sa avem grija sa nu-i fierbem prea mult deoarece devin aposi.
- Dupa ce au fiert, mutam cartofii intr-o strecuratoare, sa se scurga de apa si sa se raceasca putin ca sa-i putem curata. Ii curatam de coaja cat inca sunt calzi si coaja se desprinde mai usor.
- Pasam cartofii cu presa pentru piure de cartofi, cu telul de sarma sau cu furculita. In nici un caz nu pasam cartofii in blender deoarece la viteza mare iese amidonul si cartofii devin cleiosi. Pentru o reteta de piure de cartofi perfecta, incorporam laptele si untul (sau uleiul) intr-o cratita pusa la foc mic spre mediu. Incalzim laptele in cratita, apoi punem cartofii pasati si amestecam cu o lingura de lemn aproximativ 1-2 minute pana cartofii absorb laptele cald. Adaugam untul (sau uleiul) si sarea si continuam sa amestecam pana piureul absoabe tot lichidul, devine lucios si se desprinde usor de peretii si de fundul cratitei.
- Daca piureul are prea mult amidon si il vrem mai moale, mai punem putin lapte cald amestecand incontinuu la foc mic pana obtinem un piure de consistenta dorita. Presaram putin piper proaspat macinat, verificam daca mai este nevoie de sare si piureul de cartofi este gata!
Retete de piure de cartofi si retete cu piure de cartofi
Mai jos puteti vedea si alte retete de piure de cartofi si retete cu piure de cartofi.
Piure de cartofi cu lapte si parmezan
Toate secretele pentru un piure de cartofi perfect
Pui cu masline si piure de cartofi
Adauga un comentariu
Detalii reteta
Reteta
Reteta de Piure de Cartofi
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
6 Review(s) Based on