Reteta de sufleu de legume cu jambon este o reteta din bucataria elvetiana, care are o mare diversitate de retete de sufleuri, elvetienii fiind mari consumatori. Sufleurile sunt atat de indragite de multa lume pentru ca se pot prepara dintr-o mare diversitate de legume combinate cu diverse tipuri de branza si de mezeluri, obtinand asfel un aperitiv gustos si apetisant.
Sufleul de legume cu jambon se prepara rapid si poate fi servit ca aperitiv sau garnitura, dar la fel de bine poate fi servit ca fel principal. Pentru reusita acestei retete este esential sa nu deschidem usa cuptorului cat timp se coace sufleul. In rest, indiferent de ingredientele folosite, totul tine de imaginatia si de experienta bucatarului.
Daca va place jambonul va propun sa preparati aceasta reteta plina de culoare si apetisanta. Poate constitui o cina savuroasa, plina de nutrienti, astfel incat organismul sa fie optim hranit, dar cu alimente usor digerabile pentru a nu afecta odihna in timpul noptii. Sufleul de legume cu jambon este delicios si poate fi servit alaturi de o salata.
Ingrediente pentru reteta de sufleu de legume cu jambon (pentru 4 portii):
- 250 gr amestec de legume congelate (morcovi, fasole verde, mazare, ardei)
- 4-5 fire de ceapa verde tocata marunt
- 2 oua
- 300 ml lapte
- 100 gr faina
- 200 gr jambon taiat cubulete
- 200 gr parmezan ras (sau cascaval ras)
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 legatura de patrunjel (tocat)
- 1 legatura de marar (tocat)
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de sufleu de legume cu jambon – mod de preparare:
- Fierbem putin legumele, cat sa dea in cateva clocote, apoi le punem intr-o strecuratoare sa se scurga bine de apa.
- Tocam ceapa, patrunjelul si mararul.
- Batem ouale intr-un bol, adaugam laptele, bicarbonatul de sodiu, sarea, piperul si faina. Amestecam bine cu telul de sarma pentru a obtine o compozitie omogena, putin mai groasa decat aluatul pentru clatite.
- In aceasta compozitie adaugam legumele scurse bine de apa, jambonul, ceapa, verdeata, jumatate din cantitatea de parmezan ras (sau cascaval) si amestecam cu o lingura ca se se omogenizeze compozitia.
- Ungem cu unt o tava de marime potrivita, turnam compozitia si presaram pe deasupra restul de cascaval.
- Punem tava la cuptorul incalzit dinainte la 180 grade (foc mediu) si coacem sufleul aproximativ 30 minute, pana se rumeneste.