Lapte de Ovaz Facut in Casa

0
7885

Laptele de ovaz poate inlocui cu succes laptele de origine animala, de aceea este o optiune excelenta pentru perioada de post, pentru vegetarieni sau pentru cei care au intoleranta la lactoza. Dintre toate retetele de lapte vegetal, reteta de lapte de ovaz mi se pare cel mai usor de preparat. Ovazul necesita putin timp pentru inmuiere, aproximativ 20 minute. Este mai economic, deoarece ovazul nu costa la fel de mult ca nucile (migdale, caju).  Nu se pierde nimic, deoarece ovazul care ramane dupa stoarcerea laptelui poate fi folosit la preparea unui terci pentru micul dejun sau la clatite.

Acest lapte de ovaz este mai gustos daca il indulcim putin cu putina miere sau curmale si il aromatizam cu vanilie. Daca vrem sa il folosim si la preparate sarate il lasam neutru, fara adaosuri. Pentru un gust mai bun, eu am adaugat si cateva migdale.

Ovazul contine fier, magneziu, zinc, seleniu si este bogat in proteine – contine toți cei 9 aminoacizi esențiali organismului. Acesta reduce colesterolul, intareste sistemul imunitar si este bogat in antioxidanti.

Este mult mai simplu si mai economic sa preparam laptele de ovaz acasa decat sa il cumparam de la magazin. Pe langa motivul evident economic, varianta de lapte de ovaz facut in casa este si mult mai sanatoasa. Laptele de ovaz din comert contine tot felul de ingrediente (conservanti, uleiuri, zahar sau sare) care ajuta la prelungirea perioadei de valabilitate, dar care nu sunt tocmai sanatoase.

Ingrediente pentru reteta de lapte de ovaz facut in casa:

  • 100 gr fulgi de ovaz
  • 20 gr migdale albe
  • 25 gr curmale (4-5 bucati)
  • 1 litru de apa filtrata
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • un praf de sare (optional)
Ingrediente pentru reteta de lapte de ovaz facut in casa
Ingrediente pentru reteta de lapte de ovaz facut in casa

Lapte de ovaz – mod de preparare:

  1. Punem la inmuiat ovazul cu apa cat sa il acopere, timp de aproximativ 20 minute. Acest lucru va usura procesul mai tarziu, deoarece ovazul inmuiat se macina mai bine. Punem la inmuiat si migdalele.Punem ovazul la inmuiat

2. Punem ovazul inmuiat intr-o strecuratoare cu gauri mici, il scurgem si il clatim sub jet de apa la robinet.

3. Transferam ovazul intr-un blender impreuna cu migdalele, curmalele, vanilia, sarea si jumatate din cantitatea de apa. Mixam timp de 1-2 minute. Adaugam restul de apa si mixam din nou pana obtinem un lichid fluid si omogen. Daca avem un blender mic, va trebui sa facem acest proces in doze.Transferam ovazul intr-un blender impreuna cu migdalele, curmalele, vanilia, sarea si jumatate din cantitatea de apa

4. Deasupra unui vas asezam o strecuratoare pe care am pus o bucata de tifon. Strecuram laptele o data sau de doua ori, pana cand suntem multumiti de cat este de limpede.Strecuram laptele de ovaz

Cat rezista laptele de ovaz facut in casa

Pastram laptele la frigider timp de maxim trei zile. Inainte de folosire este necesar sa agitam sticla, pentru omogenizare.

Cum consumam laptele de ovaz

Inainte de a-l consuma ca si lapte este necesar sa il fierbem. Il putem folosi la prajituri sau putem face un orez cu lapte vegetal.

Lapte de ovaz facut in casa
Lapte de ovaz facut in casa

Lapte de ovaz facut in casa

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Lapte de Ovaz Facut in Casa
Autor
Retete Pentru o Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.