Reteta de cheesecake de banane si caramel este foarte usor de preparat. Acest chessecake de banane si caramel este preaparat din branza de vaci, banane si foarte putina faina, nu are blat din biscuiti si unt cum are prajitura cu banane si frisca. Am adaugat in compozitia acestui cheesecake de banane un amestc de diferite fructe uscate si nuci. Deasupra am pus un strat de sos de caramel pe care l-am preparat din zahar, unt si smantana pentru frisca.
Sosul caramel se face foarte repede. Cantitatea care ne ramane o putem pastra in frigider timp de o luna si o putem folosi la alte preparate. Daca nu vreti sa faceti sos caramel, puteti sa il inlocuiti cu o cutie de lapte condensat pe care il fierbeti timp de 3 ore si jumatate, pana se caramelizeaza.
Ingrediente pentru reteta de cheesecake de banane si caramel:
- 800 gr banane bine coapte, curatate de coaja (5-6 banane mari)
- 500 gr branza de vaci (sau urda, ricotta)
- 2 oua
- 2 linguri faina
- 100 gr stafide
- 100 gr nuci rupte bucati mai mari
- 2 plicuri zahar vanilat
Reteta de cheesecake de banane si caramel – ingrediente pentru sosul caramel:
- 250 gr zahar
- 300 ml smantana pentru frisca
- 100 gr unt
Mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 180 grade. Trecem branza printr-o sita sau o maruntim in blender. O amestecam bine cu ouale si faina. Pasam bananele cu blenderul vertical pana devin un piure. Il punem peste amestecul de branza, oua si faina. Adaugam nucile si stafidele. Amestecam bine pana se omogenizeaza.
2. Ungem cu unt si pudram cu faina o tava rotunda cu diametrul de 22 cm (tava mea a fost mai mare si de aceea prajitura mea nu a iesit mai inalta). Turnam compozitia in tava si o nivelam cu o spatula.
3. Coacem cheesecake-ul in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 40 minute, pana se rumeneste.
4. Intr-o craticioara caramelizam zaharul la foc mic spre mediu pana capata o culoare rosiatica (atentie sa nu-l ardeti).
5. Adaugam untul si amestecam cu telul de sarma, apoi turnam incet smantana pentru frisca. Din acest moment mai fierbem aproximativ 5-10 minute, in functie de consistenta pe care o dorim. Recomand sa fie lasat sa fiarba 5 minute, pentru ca oricum se mai ingroasa dupa racire, datorita untului din compozitie.
6. Cand cheesecake-ul s-a rumenit usor, il scoatem din cuptor si il lasam sa se mai raceasca.
7. Il acoperim apoi cu un strat de sos caramel.