Aceasta prajitura cu banane si frisca se prepara foarte usor si rapid si este delicioasa. Am invatat aceasta reteta de prajitura de la un prieten grec, care este foarte priceput la prajituri.
Reteta de prajitura cu banane si frisca se pregateste folosind doua cutii de lapte condensat. Fierbem cutiile de lapte timp de trei ore intr-o cratita in care am pus apa cat sa le acopere cu aproximativ opt centrimetri. Daca fierbem cutiile de lapte condensat in oala sub presiune, le fierbem o ora si jumatate. Dupa fierbere, laptele condensat se caramelizeaza, devenind o crema foarte gustoasa, dulce si aromata. Pentru a economisi timp este de preferat sa fierbem cutiile de lapte condensat cu o zi inainte.
Aceasta prajitura cu banane si frisca se poate face cu blatul din biscuiti pus sa se intareasca la frigider, asa cum procedam la retetele de cheesecake. Eu prefer insa sa coc blatul 10-12 minute la cuptor. Gustul blatului este mult mai bun dupa coacere.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu banane si frisca (pentru 6-8 portii):
- 250 gr biscuiti Petit Beurre sau Digestive
- 100 gr unt topit
- 2 cutii de lapte condensat
- 2-3 banane mari, bine coapte
- 500 gr smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 3 linguri de ciocolata rasa
Mod de preparare:
1. Asezam cutiile cu lapte condensat intr-o cratita mare cu destula apa, astfel incat sa acopere cutiile cu 8 cm.
2. Cand apa incepe sa fiarba, micsoram focul la minim si lasam sa fiarba timp de trei ore. Avem grija sa mai adaugam apa daca scade, astfel incat cutiile sa fie intotdeauna acoperite cu apa.
ATENTIE! Acest aspect este foarte important. Daca cutiile cu lapte condensat nu sunt acoperite cu apa in intregime, pot sa se sparga!
3. Dupa trei ore oprim focul si lasam cutiile de lapte sa se raceasca. ATENTIE! Nu deschidem cutiile pana nu se racesc!
Tip: Este de preferat sa fierbem cutiile cu lapte condensat in oala sub presiune, pentru a economisi timp. Daca folosim oala sub presiune, fierbem cutiile cu lapte condensat o ora si jumatate. Putem fierbe mai multe cutii deodata, ca sa avem crema de lapte caramelizat si pentru alte ocazii.
4. Rupem biscuitii in bucati si apoi ii maruntim in blender. Ii punem intr-un bol si turnam peste ei untul topit. Ametecam bine cu mainile pana obtinem o compozitie de consistenta unui nisip ud.
5. Ungem o tava cu unt si asezam amestecul de biscuiti si unt. Uniformizam si presam foarte bine compozitia si o inaltam pe marginile formei pana la jumatate.
6. Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 12 minute. Scoatem tava din cuptor si lasam blatul sa se raceasca.
7. Intr-un bol taiem bananele rondele. Presaram peste ele o lingurita de scortisoara si le amestecam.
8. Batem smantana pentru frisca in mixer impreuna cu doua linguri de zahar pudra si o lingurita de esenta de vanilie, pana se intareste.
9. Cand s-a racit blatul, turnam peste el crema de lapte caramelizat si o uniformizam. Daca am fiert laptele condensat cu o zi inainte si este cam tare, il incalzim putin ca sa il putem aseza usor peste blat. Asezam peste stratul de crema jumatate din cantitatea de rondele de banane.
10. Punem peste ele jumatate din cantitatea de frisca. Peste stratul de frisca asezam restul de rondele de banane. Acoperim bananele cu restul de frisca.
11. Invelim tava cu membrana pentru alimente si o punem la frigider pentru doua ore.
12. Scoatem prajitura cu banane si frisca de la frigider. O ornam cu ciocolata rasa si apoi o servim.