Briose cu cirese – o reteta de briose de casa cu cirese proaspete si dulci. Faceti aceste briose rapid si usor cu cirese delicioase si cateva ingrediente simple pe care cu siguranta le aveti la indemana!
Briosele cu cirese sunt o modalitate excelenta de a incepe ziua. Aceste briose rapide si usoare sunt perfecte pentru micul dejun sau pentru o gustare de dupa-amiaza. Cu siguranta vor fi preferatele familiei, indiferent daca le pregatiti pentru un mic dejun in timpul saptamanii, din mers, sau ca parte a micului dejun de vacanta.
Aceste briose cu cirese unt usoare, pufoase, dulci si au suficienta aciditate pentru a va face sa aveti mai multa pofta!
Reteta de briose cu cirese si smantana este foarte usor de preparat, avand ca rezultat niste briose foarte gustoase, moi si pufoase. Smantana face ca briosele sa nu se usuce. Chiar si a doua zi, aceste briose cu cirese sunt moi si pufoase, ca in momentul in care au fost scoase din cuptor.
Daca nu aveti cirese proaspete, puteti sa le inlocuiti cu cirese congelate sau cu cirese din compot. In acest caz trebuie sa scurgeti ciresele de apa si sa le lasati sa se usuce bine inainte de a le adauga in aluat deoarece la aceasta reteta nu avem nevoie de umiditate in plus.
De ce o sa va placa aceasta reteta de briose cu cirese
- Aceste briose sunt suficient de dulci. Nu foarte dulci si putin acre de la cirese, nu adaugam mult zahar in plus. Acest lucru le face perfecte pentru micul dejun. Daca preferati briosele foarte dulci, puteti adauga mai mult zahar la reteta fara probleme.
- Esenta de vanilie este adaugata pentru a completa aroma cireselor si face aceste briose foarte speciale. Daca doriti puteti inlocui esenta de vanilie cu esenta de migdale, care se potriveste foarte bine cu ciresele.
- Toata lumea iubeste briosele. O farfurie cu briose cu cirese tocmai scoase din cuptor poate fi un cadou delicios pentru un vecin nou sau pentru prieten.
Briosele cu fructe sunt cel mai simplu desert de vara! Le putem prepara cu orice fel de fructe de sezon: capsuni, visine, afine, mure, bucati de piersici, caise, pere. Reteta de briose este aceeasi, doar fructele folosite difera.
Daca nu avem fructe proaspete, putem face briose cu gem de capsuni sau alte gemuri de fructe.
Mie imi plac si briosele sarate ca, de exemplu, briose aperitiv cu sunca si cascaval.
Care este secretul unor briose cu cirese umede?
Cele mai bune briose sunt umede si fragede, cu o textura cu granulatie fina. Ciresele proaspete sau congelate sau ciresele din compot contribuie atat la umiditatea cat si la savoarea aluatului, de aceea este important sa folositi ingrediente de buna calitate.
Folosind iaurt sau smantana in loc de lapte vom conferi brioselor o textura umeda.
Grasimile joaca, de asemenea, un rol important in umiditatea brioselor. Untul da o aroma bogata brioselor, in timp ce uleiul face briosele mai umede.
La reteta de briose cu cirese de mai jos am folosit unt pentru ca ciresele si smantana confera aluatului suficienta umiditate.
Briose cu cirese si smantana – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de briose cu cirese si smantana:
- 200 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- 150 gr zahar
- 100 gr unt
- esenta de vanilie
- coaja de la o lamaie
- 2 oua
- 150 gr smantana
- 200 gr cirese fara samburi taiate pe jumatate
- un varf de cutit de sare
Reteta de briose cu cirese si smantana – mod de preparare:
1.Cernem faina impreuna cu praful de copt pentru a ne asigura ca toate ingredientele uscate sunt bine amestecate si ca nu se vor forma cocoloase in aluatul de briose. Incalzim cuptorul la 180°C.
2. Batem cu mixerul zaharul cu untul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si sarea pana devin o crema pufoasa.
3. Adaugam un ou si amestecam cu mixerul pana se incorporeaza complet.
4. Dupa ce se incorporeaza primul ou il adaugam si pe al doilea.
5. Adaugam 2 linguri de faina si mixam pana se incorporeaza.
6. Adaugam smantana si mixam pana se incorporeaza.
7. Adaugam restul de faina si o incorporam.
Tip: Aveti grija sa nu amestecati prea mult aluatul dupa ce ati combinat ingredientele uscate cu cele lichide. Deoarece aluatul de briose este gros si greu, trebuie amestecat doar pana cand majoritatea cocoloaselor au disparut. Aluatul de briose amestecat prea mult are ca rezultat niste briose uscate si dense. Amestecam aluatul pana cand ingredientele uscate sunt umezite si nu raman dungi de faina.
Aluatul este destul de gros, ceea ce este foarte bine deoarece ciresele nu se vor scufunda in aluat si nu este nevoie sa le tavalim prin faina inainte de a le adauga in aluat.
8. Asezam in tava pentru briose hartiute speciale pentru briose. Daca nu avem hartiute pentru briose ungem cu ulei adanciturile tavii de briose. Punem cate o lingura de aluat in fiecare hartie pentru briose. Asezam deasupra 3-4 bucati de cirese.
9. Acoperim ciresele cu aluat. Punem deasupra cateva bucati de cirese si le apasam usor.
10. Introducem tava cu briose in cuptorul preincalzit la 180°C si coacem briosele timp de aproximativ 25 minute. Verificam daca briosele sunt coapte facand testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese uscata, briosele sunt gata.
11. Scoatem briosele din cuptor si le lasam putin sa se raceasca in tava. Le scoatem din tava si le lasam in hartiute pe un gratar, sa se raceasca complet.
Salvati pe Pinterest!
Cum se pastreaza briosele cu cirese
Briosele cu cirese vor ramane proaspete pana la 3 sau 4 zile intr-un recipient inchis ermetic, la temperatura camerei.
De asemenea, pot fi impachetate in folie de plastic si puse intr-un recipient inchis etans sau intr-o punga speciala pentru congelare si se pot pastra congelate pana la 3 luni.
Dezghetati briosele peste noapte la frigider inainte de a le servi sau incalziti-le pentru scurt timp la cuptor.
Retete de briose
Mai jos puteti vedea si alte retete de briose (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Briose integrale cu banane si nuci
Briose aperitiv cu sunca si cascaval