Va prezint o reteta de ciorba de burta ce se prepara foarte usor si este foarte gustoasa! Chiar daca nu ati mai gatit pana acum ciorba de burta, daca veti urma pasii din reteta, rezultatul va fi o ciorba foarte gustoasa si aspectuoasa.
Nu este greu sa preparam acasa o ciorba de burta reusita. Pentru a ne usura munca este bine sa cumparam burta nefiarta, care este gata curatata. O gasim la supermarket, la raionul de produse congelate, in pachete dreptunghiulare cu inscriptia ” burta portionata congelata”. Pe langa burta, mai avem nevoie de oase de vita, cam in aceeasi cantitate cata cantitate de burta avem. Putem cumpara si burta proaspata de la macelarie, dar este mai multa munca pentru a o curata.
Daca nu va place gustul ciorbei de burta de vita puteti sa faceti o ciorba asemanatoare pregatind reteta de ciorba radauteana de pui sau reteta de ciorba falsa de burta cu ciuperci pleurotus.
Ciorba de Burta – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de ciorba de burta:
- 1,5 kg oase de vita
- 1,5 burta congelata sau proaspata
- 3 morcovi
- 3 cepe
- 1 radacina de patrunjel
- 1 radacina de pastarnac
- 1 radacina mica de telina
- 1 gogosar murat
- 4 l apa
- 2 linguri sare
- 1 lingurita boabe de piper
- 3 foi de dafin
- 4-5 linguri otet (dupa gust)
Pentru final:
- 500 gr smantana acra cu 25% grasime
- 6 galbenusuri
- 15 catei de usturoi
- 1 morcov ras
- 4 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
- Spalam oasele si le punem intr-o cratita incapatoare cu apa cat sa le acopere. Le fierbem in cateva clocote, pana se ridica spuma. Aruncam apa si spalam bine oasele si cratita. Punem din nou oasele in cratita cu 4 litri de apa rece si o lingura de sare. Fierbem oasele timp de timp de aproximativ doua ore si adunam spuma ori de cate ori este nevoie. Fierberea oaselor timp indelungat este necesara pentru ca ciorba de burta sa fie gustoasa.
2. Spalam bine burta, o taiem bucati si o punem intr-o cratita cu apa in care am pus 2-3 linguri de otet. O dam in cateva clocote pentru a-i dispare mirosul specific de burta. Scoatem oasele, adaugam burta si o fierbem timp de aproximativ doua ore, pana este fiarta foarte bine.
3. Dupa ce burta a fiert o ora, adaugam legumele, foile de dafin, piperul si 3-4 catei de usturoi.
4. In momentul in care burta este fiarta, se scoate si se strecoara zeama intr-o oala curata, astfel incat sa retinem tot, inclusiv boabele de piper.
5. Taiem burta fasii subtiri, ca taieteii. Pentru legume avem doua variante: ori le aruncam, ori le pasam in blender si le punem inapoi in ciorba. Eu nu le-am pus.
6. Punem din nou zeama pe foc si adaugam burta taiata fasii.
7. Calim morcovul razuit in ulei timp de 2-3 minute, pana se inmoaie si isi lasa culoarea portocalie.
8. Trecem usturoiul prin presa de usturoi si il amestecam cu putina apa rece.
9. Amestecam smantana cu galbenusurile pana le omogenizam.
10. Adaugam in oala cu ciorba morcovul ras si trecut prin uleiul incins, care da aceea culoare atragatoare, caracteristica ciorbei de burta. Punem mujdeiul imediat dupa morcovul ras, gogosarul tocat si oprim focul. Precizez ca mujdeiul pus in acest moment nu reprezinta decat un precursor al mujdeiului cu care fiecare isi inobileaza ciorba atunci cand o serveste.
11. Luam cate un polonic cu zeama si punem peste smantana si ouale bine omogenizate, pentru a le ridica temperatura pana cand ajunge apropiata de temperatura ciorbei. Amestecam inca o data si adaugam totul in oala. Astfel se drege ciorba de burta, evitand sa adaugam direct amestecul de smantana si oua in zeama fierbinte, ce ar duce cu siguranta la efectul de ”branzire”.
12. Gustam ciorba si potrivim gustul de sare si piper. Ciorba nu se acreste cu otet in timp ce se afla pe foc sau la final. Otetul poate branzi smantana. Acritul ciorbei il face fiecare dupa cum pofteste, in propria farfurie.
Ciorba de burta se serveste fierbinte, cu paine de casa, ardei iute, hrean, smantana, mujdei de usturoi, otet, dupa gustul si preferinta fiecaruia.