Ciorba radauteana de pui este o ciorba delicioasa, hranitoare si aspectuoasa. Dupa cum spune si numele, aceasta ciorba provine din Moldova, zona Radauti, si a devenit repede cunoscuta si apreciata in toate zonele tarii. Gatesc destul de des aceasta ciorba, deoarece este preferata de toti membrii familiei si este foarte usor de preparat. Ingredientele sunt simple si le avem aproape intotdeauna in casa.
Aceasta ciorba se aseamana cu ciorba de burta, diferenta constand in ingredientul principal, la prepararea ciorbei radautene folosindu-se piept si pulpe de pui sau numai piept de pui. De asemenea, aceasta reteta de ciorba precizeaza mai multe legume decat reteta de ciorba de burta. Comparativ cu ciorba de burta, aceasta ciorba se prepara mai usor si mai rapid si are un gust minunat.
Pentru aceasta ciorba legumele se fierb taiate in bucati mai mari. Dupa ce s-au fiert le scoatem din oala si, in functie de preferinte, le tocam si le punem din nou in ciorba sau eliminam o parte din ele. Morcovii se taie cubulete, iar celelalte legume se pot pasa si adauga in ciorba. Daca nu va plac anumite legume, le puteti omite din ciorba radauteana si le puteti folosi la alte retete, cum ar fi la reteta de salata de boeuf.
Pentru a da ciorbei radautene o culoare frumoasa, caliti in putin ulei un morcov si un ardei rosu rasi prin razatoarea cu gauri mici si adaugati-i la sfarsit.
Ingrediente pentru reteta de ciorba radauteana de pui:
- 1 piept de pui cu os + 2 pulpe de pui
- 3 morcovi
- 1 telina mica
- 1 ardei rosu
- 2 cepe
- 4 catei de usturoi (pisati)
- 300 gr smantana
- 4 galbenusuri
- 50 ml otet sau zeama de lamaie (dupa preferinta)
- 1 foaie de dafin
- 1 legatura de patrunjel tocat
- sare
- piper
Mod de preparare:
- Spalam bine legumele, le curatam si le taiem bucati mari. Pastram un morcov si ardeiul pentru a le cali separat ca sa dam o culoare aurie ciorbei.
- Spalam carnea, o punem sa fiarba in apa cat sa o acopere si o lasam sa dea in cateva clocote ca sa se adune spuma deasupra. Scoatem carnea din oala, o spalam, aruncam apa, spalam oala si o umplem cu 4 l apa.
- Punem din nou carnea in oala, legumele taiate in bucati mari, foaia de dafin si lasam sa fiarba 45 minute. Daca se mai aduna spuma, o luam cu spumiera.
- Intre timp razuim morcovul si ardeiul (pe care le-am pus deoparte mai devreme) si ii calim in putin ulei.
- Cand s-au fiert legumele si carnea, le scoatem, strecuram zeama si o punem din nou in oala.
- Rupem carnea in bucati mici, taiem morcovii cubulete si le punem in oala.
- Intr-un bol amestecam cu telul galbenusurile cu smantana si adaugam treptat cateva polonice de ciorba, amestecand incontinuu, dupa care punem amestecul din bol in oala cu ciorba.
- Punem sarea, piperul, morcovul si ardeiul calit, usturoiul, otetul sau sucul de lamaie, incalzim ciorba pana la punctul de fierbere si oprim focul. Ciorba nu trebuie sa clocoteasca deoarece se “taie”, galbenusurile se separa.
- Verificam daca mai e nevoie de sare, piper sau otet si adaugam patrunjelul tocat.
Ciorba noastra este gata! Se poate servi cu inca putina smantana adaugata in farfurie, ardei iute si paine proaspata.
Pofta buna!