Reteta de spanac cu orez (spanakorizo) este o reteta greceasca simpla, de post, foarte gustoasa si plina de vitamine. Aceasta reteta de spanac cu orez se poate prepara in doua variante – cu lamaie sau cu rosii – in functie de preferinte. Eu am preaparat varianta de spanac cu orez cu rosii, dar am pus o cantitate mica de rosii. Chiar daca am pus rosii, adaug si suc de lamaie cand il servesc in farfurie. Sucul de lamaie ii da un plus de prospetime si aroma. De altfel, sucul de lamaie ajuta la o mai buna absorbtie a fierului continut de spanac.
Ingrediente pentru reteta de spanac cu orez:
- 1 kg spanac proaspat
- 100 gr orez
- 200 gr suc de rosii (sau 1 lingura pasta de rosii)
- 4 linguri ulei de masline
- 1 ceapa tocata marunt
- 5 fire ceapa verde tocata marunt
- 1 legatura marar tocat
- sucul de la o lamaie
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de spanac cu orez – mod de preparare:
1. Curatam spanacul si indepartam partea tare a cozilor. Il spalam foarte bine, in mai multe ape, pana inlaturam tot nisipul.
2. Punem sa fiarba apa intr-o cratita. Cand apa incepe sa clocoteasca, punem spanacul si il lasam sa fiarba 2-3 minute pana se inmoaie. Il scoatem intr-o strecuratoare si il lasam sa se scurga. Oprim putina apa din apa in care a fiert spanacul. Tocam spanacul marunt.
3. Spalam orezul si il scurgem bine de apa. Punem peste el sucul de la o jumatate de lamaie si amesteca.
Tip: Sucul de lamaie ajuta sa nu se lipeasca boabele de orez intre ele.
4. Intr-o cratita incalzim uleiul si calim ceapa uscata si ceapa verde pana se inmoaie putin. Adaugam orezul si il calim putin, timp de 1-2 minute. Adaugam spanacul, sucul de rosii, o jumatate de cana din apa in care a fiert spanacul, mararul, sarea si piperul si amestecam.
Acoperim cratita cu un capac si fierbem la foc mic timp de 20 minute.
5. Oprim focul, luam capacul de pe cratita si o acoperim cu un prosop de bumbac. Punem din nou capacul si lasam cratita acoperita inca 10 minute.
Servim mancarea de spanac cu orez in farfurii, cu suc de lamaie si putin marar tocat.