Reteta de pui chinezesc cu orez este una dintre cele mai gustoase mancaruri chinezesti cu pui. Filetul de pui si legumele se prepara in wok, dupa metoda de gatire stir fry. Daca nu avem wok putem folosi o tigaie mai mare. Stir fry este o metoda rapida de prajire a ingredientelor preferata in bucataria chinezeasca deoarece pastreaza aproape in intregime culoarea, aroma si aspectul ingredientelor.
Ingredientele trebuie pregatite dinainte si puse in boluri la indemana. Se incalzeste foarte bine tigaia sau wok-ul la foc mare. Astfel ingredientele nu se vor lipi de vas si se va mentine o temperatura constanta in timpul gatirii. Se pune uleiul si se misca tigaia sau wok-ul astfel ca sa se unga peretii pana la jumatate. Uleiul trebuie sa fie foarte bine incins (dar sa nu iasa fum) cand punem ingredientele, asfel incat acestea sa inceapa sa se prajeasca imediat.
Ingredientele aromatice (usturoi, ginger, ceapa) se pun de obicei la inceput ca sa-si lase aromele, se amesteca cateva secunde si apoi se adauga ingredientele de baza, care au nevoie de mai mult timp de gatire. Apoi se adauga ingredientele care se gatesc mai repede. Se amesteca ingredientele dinspre centrul tigaii spre margini cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu o spatula cu gauri.
Pregatim o garnitura de orez basmati pe care o servim cu filetul de pui si cu legumele. Mancarea de pui chinezesc cu orez se serveste fierbinte.
Ingrediente pentru reteta de pui chinezesc cu orez (pentru 4 portii):
- 500 gr file de pui
- 6 linguri ulei
- 1 ardei gras verde taiat felii subtiri
- 1 ardei gras rosu taiat felii subtiri
- 1 ardei galben taiat felii subtiri
- 1 ceapa uscata taiata felii subtiri
- 4 fire de ceapa verde taiata bucati mici
- 100 gr vlastari de bambus din conserva, scursi de apa
- 1 bucata de ghimbir proaspat taiat foarte fin
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 4 linguri sake (vin de orez)
- 3 linguri de sos de soia
- 4 linguri sos dulce acrisor
- ½ lingurita praf de coriandru
- ½ lingurita de praf de chimen
- 1 lingurita de sare
- piper proaspat macinat
- 250 gr orez basmati
Reteta de pui chinezesc cu orez – mod de preparare:
- Pentru reteta de pui chinezesc cu orez trebuie mai intai sa condimentam bine bucatile de file de pui. Intr-un bol amestecam sarea, piperul, praful de chimen si praful de coriandru.
- Taiem in bucati mici fileul de pui, le punem in bolul cu condimente, le amestecam bine si le lasam sa se aromatizeze pana pregatim legumele si garnitura de orez basmati.
- Spalam ardeii, inlaturam semintele si ii taiem pe lungime in felii subtiri. Curatam ceapa uscata si o taiem in felii subtiri. Curatam ceapa verde si o taiem in bucati de 1 cm. Scoatem vlastarii de bambus din conserva si ii punem intr-o strecuratoare sa se scurga de apa.
- Incingem wok-ul sau tigaia la foc mare si punem 3 linguri de ulei. Cand uleiul s-a incins, incepem sa prajim bucatile de file de pui pana se rumenesc, adaugand inca putin ulei daca este nevoie. Le scoatem intr-un bol si le acoperim, ca sa ramana calde.
- Adaugam inca putin ulei in wok sau in tigaie si calim ghimbirul si usturoiul o jumatate de minut, ca sa-si lase aromele. Punem ceapa, ardeii si vlastarii de bambus si le calim la foc mare, amestecand incontinuu timp de 8-10 minute. Legumele trebuie sa ramana putin tari si sa-si pastreze culoarea.
- Adaugam peste legumele din wok bucatile de file de pui, 4 linguri de sake, 3 linguri de sos de soia, 4 linguri de sos dulce-acrisor si mai continuam calirea inca 2 minute.
Servim mancarea de pui chinezesc cu orez calda.