Reteta de mancare de linte rosie este solutia perfecta atunci cand trebuie sa gatim ceva pentru masa de pranz si nu avem prea mult timp la dispozitie. Lintea rosie fierbe foarte repede, in cel mult 20 de minute, si astfel pregatim intr-un timp record o mancare consistenta si foarte gustoasa.
Deoarece lintea rosie se sfarama usor la fiert, dupa primele 10 minute de fiert este bine sa gustam lintea din cand in cand pentru a decide timpul total de fierbere. Inainte de a adauga lintea in cratita, calim restul de ingrediente si le fierbem cu putina apa cateva minute, ca sa nu ramana tari cand lintea este deja fiarta.
Condimetele folosite la reteta de mancare de linte rosie, in special praful de curry si praful de ginger, ii dau un gust exotic si putin picant. Daca va plac mancarurile picante, puteti pune in aceasta mancare de linte rosie si un ardei iute mic, tocat marunt.
Lintea este un aliment bogat in proteine, minerale si fibre. Este saraca in grasimi, dar bogata in proteine, fiind un excelent substitut pentru carne. Este ideala pentru vegetarieni deoarece pastreaza echilibrul de proteine din organism. Lintea are un continut record de minerale, unul din cele mai importante – dar si care lipseste adesea din organismul uman – fiind fierul (100 gr de linte contin 3,3 mg de fier). Tocmai de aceea lintea este indicata in tratarea anemiei, fiind recomandata mai ales femeilor, care sufera cel mai adesea de carenta de fier. Este bine sa o introducem in alimentatie macar o data pe saptamana.
Ingrediente pentru reteta de mancare de linte rosie cu legume (pentru 5-6 portii):
- 500 gr linte rosie
- 1 lingura de unt
- 2 linguri ulei de masline (sau alt ulei)
- 1 ceapa mare tocata marunt
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- 2 morcovi taiati marunt
- 2 cartofi curatati si taiati cuburi mici
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 litru de apa calda
- 1 foaie de dafin
- 1 lingura praf de ginger (sau 1 lingurita ginger proaspat taiat marunt)
- 1 lingurita praf de curry
- 1 lingurita praf de chimen
- 1 ardei iute mic tocat marunt (optional)
- sare
Mod de preparare:
- Spalam lintea rosie in cateva ape si o punem sa se scurga de apa intr-o strecuratoare pe care am asezat-o pe un bol. Curatam legumele, le spalam si le tocam marunt.
- Intr-o cratita incalzim untul si uleiul si calim timp de aproximativ un minut ceapa si usturoiul impreuna cu praful de curry, ginger, chimen si ardeiul iute. Amestecam cu lingura de lemn, adaugam morcovii si cartofii si continuam calirea inca 2-3 minute.
- Adaugam un litru de apa calda si, cand incepe sa clocoteasca, punem pasta de rosii, foaia de dafin si lintea rosie si amestecam bine. Lasam sa dea in clocot, apoi micsoram focul si fierbem mancarea timp de aproximativ 20 minute.
- Adaugam sarea, amestecam bine si oprim focul.
Aceasta mancare de linte rosie poate fi servita cu salata verde sau cu muraturi.