Desi reteta de ciulama de ciuperci este o reteta clasica, este si foarte actuala, fiind foarte apreciata la masa. Ciulamaua de ciuperci este una dintre mancarurile cu ciuperci preferate de familia mea. O ciulama de ciuperci bine preparata poate sa placa si celor care nu apreciaza in mod deosebit ciupercile pentru ca sosul alb si patrunjelul pun in evidenta savoarea ciupercilor.
Pentru o reusita deplina a retetei de ciulama de ciuperci este foarte important sa nu spalam ciupercile deoarece absorb multa apa si isi pierd gustul. Le curatam stergandu-le cu un prosop ud (sau cu hartie de bucatarie) sau le curatam de pielita de deasupra cu ajutorul unui cutit mic.
Ciulamaua de ciuperci este o mancare delicioasa si foarte usor de facut. Preparata simpla, doar cu ciuperci, sau in combinatie cu carne de pui si servita cu mamaliga calda, ciulamaua este intotdeauna un deliciu!
Ingrediente pentru reteta de ciulama de ciuperci:
- 500 gr ciuperci Champignon taiate felii
- 1 ceapa tocata marunt
- 4 catei de usturoi pisati
- 2 linguri de unt
- 1 lingura de ulei de masline
- 200 ml smantana de gatit
- 400 ml supa de pui (sau de legume)
- 2 linguri amidon alimentar
- 1 legatura mica de patrunjel
- sare
- piper alb proaspat macinat
Mod de preparare:
- Curatam ciupercile eliminand pielita de deasupra cu ajutorul unui cutit mic sau stergandu-le cu hartie de bucatarie, si apoi le taiem felii subtiri.
- Tocam ceapa marunt, pisam usturoiul, spalam patrunjelul si il tocam marunt.
- Incalzim uleiul si untul intr-o cratita si calim ceapa cu putina sare pana se inmoaie putin. Adaugam ciupercile feliate, condimentam cu sare si piper alb proaspat macinat si lasam pe foc cateva minute sa se caleasca impreuna cu ceapa pana se evapora lichidul pe care il lasa.
- Adaugam 2 catei de usturoi pisati si mai calim aproximativ o jumatate de minut ca sa-si lase usturoiul aroma. Punem supa de pui (sau de legume) si lasam sa mai fiarba in cateva clocote.
- Intre timp, punem intr-un bol restul de usturoi pisat, amidonul de porumb si smantana. Amestecam cu un tel de sarma pana se omogenizeaza ingredientele. Luam cu polonicul zeama din cratita cu ciuperci si turnam putin cate putin peste smantana, amestecand incontinuu cu telul.
- Turnam compozitia de smantana peste ciuperci, reducem focul la minim si mai lasam sa dea in cateva clocote pana se leaga sosul. Oprim focul si adaugam patrunjelul tocat.
Am gatit cea mai buna reteta de ciulama de ciuperci!
Servim ciulamaua de ciuperci cu mamaliga calda. Pofta buna!