Totul Despre Oua

0
7561

Daca un aliment merita aprecierea noastra, acesta este oul. Daca va ganditi cate feluri de mancare putem prepara cu oua si cat de rapid le preparam, veti intelege ce vreau sa spun. Oul constituie materia prima pentru multe retete de mancare si de dulciuri. Exista foarte multe moduri de a prepara ouale, avand ca rezultat mancaruri gustoase si consistente. Oul are o valoare nutritiva mare, il gasim la preturi economice si nu lipseste niciodata din frigiderele noastre.

Ouale sunt o sursa excelenta de proteine si alte substante nutritive vitale organismului uman – acizi grasi omega-3, proteine, vitaminele A, E, B, D, fosfor, zinc, etc. Cea mai mare parte a vitaminelor se gasesc in galbenus, dar si albusul este o sursa buna de proteine si, in plus, contine o cantitate mica de colesterol. Un ou in greutate de 50 gr are o valoare energetica de 90-100 calorii si contine 212 mg de colesterol.

Ouale se pastreaza in frigider intr-o cutie inchisa, la temperaturi intre 1-5 grade. Nu spalam ouale inainte de a le baga in frigider deoarece au un strat protector natural care impiedica intr-o oarecare masura ca aerul sa patrunda in oua. Le spalam doar inainte de a le consuma.

Ouale se pot consuma crude sau gatite. Pentru ouale crude este necesar sa fim precauti deoarece pot fi purtatoare de salmonela enteridis. In cazul in care consumam oua crude (de exemplu in maioneza), acestea trebuie sa fie foarte proaspete, din ziua respectiva. Copiii sub 12 ani, persoanele insarcinate (sau care alapteaza) si persoanele cu probleme de sanatate nu trebuie sa consume oua crude.

Cum verificam daca ouale sunt proaspete?

  1. Umplem un vas de sticla cu apa rece de la robinet. Introducem cu atentie un ou crud. Oul de o zi ramane culcat pe fundul vasului. Oul de o saptamana se balanseaza in apa cu varful ascutit inspre partea de jos. Oul de 2-3 saptamani sta in apa pe verticala.
  2. Spargem un ou crud pe o farfurie intinsa. Oul de o zi are galbenusul rotund si compact si este inconjurat de un albus foarte dens care spre margini este mai diluat. Oul de o saptamana are si acesta galbenusul rotund, dar albusul nu mai este asa de dens. In sfarsit, oul de 2-3 saptamani are albusul foarte diluat si se intinde pe aproape toata suprafata farfuriei.

Cum fierbem ouale?

Cum fierbem oualeFierberea oului are cateva secrete, in functie de cum vrem sa fie oul: moale, cleios sau tare. Este necesar sa ne uitam la ceas, deoarece fiecare minut conteaza. Pentru fiert este bine sa folosim oua de 3-4 zile,  deoarece albusul s-a desprins putin de membrana subtire de sub coaja si astfel ouale se curata mai usor. Asezam intr-o cratita cate oua vrem sa fierbem si le acoperim cu apa de la robinet. Punem cratita sa fiarba la foc mediu si cand apa incepe sa clocoteasca incepem sa socotim timpul de fierbere.

  • 3 minute de fierbere: albusul este destul de inchegat, galbenusul este moale si putin mai dens langa albus.
  • 4-5 minute de fierbere: albusul este destul de compact, la fel si galbenusul, dar in centru este mai moale.
  • 6-7 minute de fierbere: galbenusul este inchegat, dar moale in centru, iar albusul este tare. Acest ou poate fi taiat in sferturi sau felii.
  • 8-10 minute de fierbere: galbenusul este tare, de culoare alb-galbuie si albusul este foarte tare. Acesta este oul fiert tare, cum sunt ouale pentru Paste. Se taie foarte bine si galbenusul poate fi maruntit cu furculita si folosit ca umplutura.

Tip: Nu fierbem ouale mai mult de 10 minute! Albusul devine ca un cauciuc si galbenusul este atat de tare incat se va lipi de dinti. Deasemenea, galbenusul va avea culoarea verde-inchis, culoarea caracteristica pentru ouale fierte prea mult.

Ouale fierte tari se pot pastra in frigider mai multe zile si le putem folosi in diverse moduri:

  • facem gustari din felii de oua peste care adaugam un sos de mustar, otet si ulei
  • adaugam felii de oua fierte la sandwich, pentru a-l face mai gustos
  • facem oua umplute din galbenusuri maruntite si amestecate cu maioneza sau iaurt, verdeturi tocate si capere
  • adaugam oua fierte intr-o salata verde sau de cartofi pentru a-i imbunatati gustul

Cum pregatim oua prajite (ochiuri)?

  1. Punem destul ulei sau unt intr-o tigaie de marime mijlocie si il incalzim la foc mic sau mediu. Imediat ce untul se topeste sau uleiul se incalzeste (fara sa se incinga) spargem 2-3 oua si le adaugam in tigaie de la inaltime mica.
  2. Cand vedem ca albusurile incep sa se albeasca si sa se inchege, inclinam putin tigaia si luam putin ulei incins (sau unt) cu o lingura si il punem peste galbenus ca sa se prajeasca in acelasi timp cu albusul. Repetam de 3-4 ori si apoi acoperim tigaia cu un capac ca sa retinem in interiorul tigaii temperatura si galbenusul sa se prajeasca complet.
  1. Prajim ouale in tigaia acoperita cu un capac cel mult o jumatate de minut, deoarece galbenusul se va intari! Luam tigaia de pe foc, o miscam putin ca sa se dezlipeasca ouale si le lasam sa alunece intr-o farfurie.

    Oua Ochiuri cu Spanac si Flori de Dovlecel
    Oua Ochiuri cu Spanac si Flori de Dovlecel

Tip: Imediat ce scoatem ouale, punem din nou tigaia la foc mare. In putinul ulei ramas adaugam cateva picaturi de otet, miscam putin tigaia si apoi punem continutul tigaii peste ouale fierbinti. In acest mod ouale devin mult mai gustoase, otetul inlatura mirosul pregnant de ou. Incercati si nu veti regreta!

Cum pregatim oua ochiuri in apa (ochiuri romanesti)?

Ouale ochiuri in apa sunt oua fierte la foc mic, fara coaja lor.

  1. Intr-o cratita larga punem apa de la robinet pana se umple mai mult de jumatate. Adaugam doua linguri de otet si punem apa sa fiarba la foc mediu.
  1. Cand apa incepe sa clocoteasca, amestecam apa cu o lingura de mai multe ori, pana vedem ca apa se invarteste in cercuri, de jur-imprejur. Spargem 2-3 oua de la inaltime foarte mica si le dam drumul in apa din cratita.
  1. Stingem focul sau il micsoram la minim si acoperim cratita cu un capac, ca sa nu scada temperatura apei. Lasam cratita pe ochiul aragazului 3-4 minute, fara sa luam capacul de pe cratita.
  1. Luam capacul de pe cratita si verificam ouale. Albusurile s-au inchegat si s-au albit si galbenusurile s-au acoperit cu o membrana subtire si alba. Ouale sunt gata! Le scoatem cu atentie cu spumiera, le lasam sa se scurga cateva secunde si le punem pe o farfurie. Deoarece albusurile sunt putin zdrentuite de jur-imprejur, daca vrem, le taiem cu cutitul ca sa fie perfect rotunde. Servim ouale imediat, calde.
Oua ochiuri in apa (ochiuri romanesti)
Oua ochiuri in apa (ochiuri romanesti)

Tip: Prajim felii de paine in tostiera (cate oua avem) si punem pe fiecare cate un ou. Stropim pe deasupra cu putin ulei sau unt topit, cateva picaturi de lamaie, presaram sare si putin marar tocat. Pregatit in acest mod, oul este mult mai gustos si mai consistent.

Cum pregatim omleta?

  1. Pentru o omleta de patru persoane sunt necesare 7-8 oua. Spargem ouale intr-un bol mare si le batem cu o furculita pana se amesteca bine albusurile cu galbenusurile.
  2. Adaugam sare, piper si (optional) 4-5 linguri de lapte care face omleta mai afanata si mai gustoasa. Punem intr-o tigaie mare 2-3 linguri de ulei si il incalzim la foc mediu.
  1. Turnam ouale batute in tigaia cu ulei incins si le lasam 2-3 minute fara sa amestecam. Ca sa vedem daca omleta s-a prajit in partea de jos, ridicam putin cu furculita o margine a omletei. Daca omleta s-a inchegat si s-a rumenit in partea de jos trebuie sa o prajim si pe partea de sus, care este inca lichida.
  1. Pentru a intoarce omleta pe cealalta parte putem folosi un capac mai mare decat tigaia (sau o farfurie intinsa). Acoperim tigaia cu capacul (sau cu farfuria), apasam pe el cu o mana si cu cealata mana intoarcem tigaia cu o miscare rapida. Ridicam tigaia, lasand omleta pe capac (sau pe farfurie) cu partea neprajita in jos. Repede, dar cu atentie, lasam omleta sa alunece de pe capac (sau de pe farfurie) in tigaie. Prajim omleta inca 1-2 minute si pe cealata parte.
Reteta de omleta cu ciuperci - retetepentruoviata.ro
Reteta de Omleta cu Ciuperci
Reteta omleta cu paste - retetepentruoviata.ro
Reteta de Omleta cu Paste

Ce putem adauga in omleta pentru a o face mai gustoasa?

In omleta putem adauga aproape orice! Iata cateva idei:

  • putem adauga in omleta orice fel de branza avem in frigider. Mai intai razuim branza sau o maruntim cu furculita si o aromatizam cu oregano sau cimbru uscat.
  • daca avem cartofi prajiti care ne-au ramas de la alta masa, ii taiem in bucati mici, ii incalzim bine intr-o tigaie cu putin ulei si apoi turnam peste ei omleta si o prajim.
  • incingem bine o tigaie si frigem (fara ulei) carnati sau bacon pana se rumenesc, apoi turnam amestecul de oua batute si prajim omleta.
Ingrediente pentru omleta
Ingrediente pentru omleta
  • o omleta simpla devine foarte gustoasa daca ii adaugam ketchup, mustar si putina paprika dulce. Adaugam si putina branza rasa, ca sa devina omleta cremoasa cand branza se topeste.
  • calim in putin ulei cateva legume tocate marunt (ardei, dovlecei, rosii), turnam peste ele ouale batute si prajim omleta.
  • daca ne-a ramas o mica cantitate de mancare de fasole verde, mazare sau bame, o incalzim intr-o tigaie, adaugam paprika sau piper iute si turnam amestecul de oua batute.
  • putem adauga in omleta carne fiarta sau prajita pe care o taiem in bucati mici, o amestecam cu ouale batute si prajim omleta in mod obisnuit.
  • taiem marunt rosii bine coapte, le amestecam cu ouale batute, adaugam putin ketchup sau pasta de rosii si putina paprika. Rezultatul va fi o minunata omleta cu rosii.

Adauga un comentariu

Comentarii

Rezumat articol
Totul Despre Oua
Titlu
Totul Despre Oua
Descriere
Afla totul despre oua! Informatii despre oua, calitati nutritionale ale oului, verificarea prospetimii oului, diferite modalitati de a preparara oul.
Autor
Retete Pentru O Viata
retetepentruoviata.ro
www.retetepentruoviata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.