Cartofi Mov (Cartofi Violeti) – Beneficii pentru Sanatate si Retete

0
3549

Cartofi mov (cartofi violeti). Soiuri de cartofi mov. Beneficii pentru sanatate si retete cu cartofi mov (retete cu cartofi violeti). Cum se prepara cartofii mov (cartofii violeti). Cartofii mov – riscuri si efecte secundare

Despre cartofii mov (cartofii violeti)

Cartoful violet este originar din Peru si Bolivia si s-a raspandit in Europa in secolul al XVI-lea, cand marinarii spanioli au consumat acest soi de cartofi pentru a preveni scorbutul in calatoriile lungi. Cartofii violet au fost introdusi in Statele Unite la mijlocul anilor 1980 si au devenit pentru prima data populari in Los Angeles pentru versatilitatea, beneficiile pentru sanatate si culoarea lor vibranta.

Astazi, cartofii violet sunt cultivati comercial in America de Sud, America de Nord si Europa si pot fi gasiti la magazinele de specialitate si la pietele locale unde fermierii isi vand produsele.

In ultimii ani cartoful mov este tot mai frecvent folosit in restaurantele din intreaga lume. Pe langa aspectul sau inedit, cartoful mov a fost declarat cea mai sanatoasa leguma din lume.

Ca si alti membri ai familiei de cartofi (Solanum tuberosum), cartofii mov provin dintr-o planta de tuberculi originara din regiunea montana Anzi din America de Sud.

Cartofii violet variaza in marime si au forma alungita pana la rotunda, avand in medie 10-15 centimetri in diametru, in functie de soi. Acesti cartofi sunt usor de identificat prin coaja lor vibranta, de culoarea albastru-violet pana la aproape negru, si pot avea o textura neteda sau grunjoasa, un profil oarecum uniform sau usor denivelat. Pulpa (miezul) cartofilor mov variaza in culoare de la un violet intens, saturat, solid la un violet cu striatii albe si pana la un aspect marmorat, cu striatii albe si mov.

Cartofii mov (cartofii violeti) sunt uneori denumiti si cartofi albastri.

Soiuri de cartofi mov

Exista aproximativ 100 de soiuri diferite de cartofi mov (cartofi violeti). Iata cateva dintre cele mai importante:

1. Cartofi mov Purple Peruvian

Cartofi mov Purple Peruvian
Cartofi mov Purple Peruvian

Cartofii „Purple Peruvian” sun originari din Anzii peruvieni. Acesti cartofi au coaja violet inchis, pulpa uscata violet inchis si un continut mediu de amidon. Cand este gatita, pulpa acestor cartofi capata o culoare violet-albastrui deschis si este similara ca textura cu cartofii albi.

2. Cartofi mov Purple Majesty

Cartofi mov Purple Majesty
Cartofi mov Purple Majesty

Soiul de cartofi mov „Purple Majesty” este rezultatul incrucisarii facute in 1994 intre „All Blue” si ND2008-2 la San Luis Valley Research Center, Colorado State University, Center, Colorado. Criteriile de selectie au inclus potentialul de productie, tipul exceptional de tubercul si culoarea cojii.

Acesti cartofi cu aroma de pamant sunt complet mov si au pulpa suculenta. Sunt ideali pentru piure, coacere, prajire, precum si pentru a face chipsuri.

3. Cartofi mov All Blue

Cartofi mov All Blue
Cartofi mov All Blue

„All Blue” este cel mai des comercializat soi de cartofi mov si este din ce in ce mai disponibil in supermarketuri in intreaga lume. Acesti cartofi sunt mari, alungiti, cu coaja si pulpa violet, cu un strat de culoare deschisa imediat sub coaja.

Cartofii „All Blue” devin uscati si fainosi atunci cand sunt copti, motiv pentru care sunt preferati pentru piure si alte mancaruri cu cartofi gatite.

4. Cartofi mov Purple Congo

Cartofi mov Purple Congo
Cartofi mov Purple Congo

Cartofii mov „Purple Congo”, originari din America de Sud, sunt lungi, tubulari, au un aspect denivelat, coaja mov-maronie si pulpa mov.

Acesti cartofi sunt greu de curatat cand sunt cruzi deoarece sunt nodurosi, prin urmare este de preferat sa ii curatati dupa ce ii gatiti.

Sunt, de asemenea, destul de uscati si fainosi si nu au un gust bun daca sunt prajiti sau facuti chipsuri, dar cei mici sunt deliciosi fierti in apa sau la abur pentru cateva minute si serviti cu unt si patrunjel, sau taiati in jumatate si facuti salata de cartofi. Daca ii spalati bine inainte de a ii gati, nu este nevoie sa ii curatati.

5. Cartofi mov Adirondack Blue

Cartofi mov Adirondack Blue
Cartofi mov Adirondack Blue

„Adirondack Blue” este un soi de cartofi cu pulpa si coaja albastra stralucitoare, cu o usoara nuanta de violet, care inconjoara pulpa de un albastru intens, fara inelul vascular alb prezent la alte soiuri de cartofi mov. Acest soi a fost lansat de certatorii de la Universitatea Cornell (Robert Plaisted, Ken Paddock si Walter De Jong) in 2003.

Tuberculii sunt rotunzi spre alungiti si usor turtiti. Pulpa suculenta si aromata este excelenta pentru piure sau salate si are un gust foarte bun. Acesti cartofi poti fi gatiti la abur sau gratinati. In general acesti cartofi isi mentin bine culoarea dupa gatire. Culoarea se poate scurge partial cand cartofii sunt fierti, dar se pastreaza in totalitate cand cartofii sunt gatiti la cuptor.

6. Cartofi mov Vitelotte

Cartofi mov Vitelotte
Cartofi mov Vitelotte, Cschleiermacher at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Cartoful „Vitelotte” este o varietate frantuzeasca tarzie, cu pulpa marmorata, alb-mov. De asemenea, este adesea numit cartoful-trufa din China din cauza formei sale mici si alungite.

Cartoful mov Vitelotte este un cartof cu o calitate gustativa foarte buna si o aroma distincta, picanta, de nuca. Absoarbe foarte putina grasime in timpul gatitului si de aceea este ideal pentru a prepara chipsuri, cartofi prajiti sau piure. Culoarea se pastreaza in timpul gatitului. 

7. Cartofi mov Blue Swede (Blue Congo / Idaho Blue)

Cartofi mov Blue Swede
Cartofi mov Blue Swede

Cartoful „Blue Swede”, numit si „Blue Congo” sau „Idaho Blue”, este un soi de cartofi mov cu origine controversata: unii sustin ca tara de origine este Suedia, dar multi banuiesc ca ar fi America de Sud.

Acesti cartofi mov au un gust intens, usor dulce, o consistenta fainoasa pana la predominant ceroasa si pot fi fierti sau copti (gratinati). Culoarea se schimba din mov in albastru cand cartoful este gatit si se poate estompa putin in timpul gatirii.

8. Cartofi mov Blue Anneliese (Blaue Anneliese)

Cartofi mov Blue Anneliese
Cartofi mov Blue Anneliese

Cartoful „Blue Anneliese” sau „Blaue Anneliese” este o varietate derivata din soiul Vitelotte creata in Germania si introdusa pe piata in 2007. Acest soi de cartofi ofera tuberculi lungi ovali, cu coaja si pulpa de un albastru intens. Consistenta acestor cartofi este usoara, pufoasa, usor cremoasa si au o aroma dulce si delicata.

Tuberculii nu cresc foarte mari si sunt ideali fierti pentru salata sau piure sau copti la cuptor. Pentru a-si pastra culoarea intensa, cel mai bine este sa ii gatiti cu coaja.

9. Cartofi mov Magic Molly

Cartofi mov Magic Molly
Cartofi mov Magic Molly

Cartoful mov „Magic Molly” este un cartof cu coaja si cu pulpa de culoare violet inchis. Acest soi de cartofi produce tuberculi mai mari decat cei obisnuiti, de forma alungita. Isi pastreaza culoarea chiar si atunci cand este fiert.

Cartofii Magic Molly au fost dezvoltati in 2007 de Bill Campbell in Palmer, Alaska. Campbell a fost crescator de cartofi si om de stiinta pentru cea mai mare parte a carierei sale, lucrand pentru Centrul de materiale vegetale din Alaska, iar mai tarziu a colaborat cu cultivatorii de cartofi de samanta certificati din Alaska pentru a dezvolta noi soiuri de cartofi potrivite pentru cultivarea in gradina.

Cartofii mov Magic Molly au un gust excelent, mai ales cand sunt prajiti sau copti. De asemenea, isi pastreaza culoarea violet atunci cand sunt fierti, adaugand un element de noutate mancarurilor de cartofi calde si reci.

10. Cartofi mov Purple Fiesta (Purple Pelisse)

Cartofi mov Purple Fiesta (Purple Pelisse)
Cartofi mov Purple Fiesta (Purple Pelisse)

Cartoful „Purple Fiesta” (cunoscut si sub numele de „Purple Pelisse”) este un cartof mic, fara noduli, cu coaja si pulpa de culoare violet inchis. Acest soi de cartofi mov a fost creat de un cercatator din Unitatea de Cercetare a Productiei de Legume si Culturi Furajere a Serviciului de Cercetari Agricole din cadrul USDA (Ministerul Agriculturii S.U.A.). Acelasi cercetator a creat si alte doua soiuri de cartofi rosii.

„Purple Fiesta s-a clasat mai bine ca gust, culoare si nutritie decat orice alt cartof albastru sau violet pe care l-am explorat”, spune Dan Chin, care detine licenta exclusiva de a creste si de a sublicenta semintele acestui soi de cartofi mov. „Aceste soiuri au fost crescute cu grija pentru a spori toate calitatile unice gasite intr-un cartof colorat, inclusiv dimensiunea uniforma, culoarea izbitoare, continutul bogat de vitamine si minerale, aroma dulce si versatilitate.” [2]

Acesti cartofi mov pot fi gatiti prin coacere in cuptor, prajire, fierbere in apa si la abur. Sunt ideali pentru fierbere sau coacere intregi. Chipsurile facute din cartofi mov Purple Pelisse isi pastreaza culoarea violet stralucitoare.

Cartofii mov in Romania

Cartofii albi traditionali, binecunoscuti si consumati in tara noastra, au un concurent mai sanatos, dar si mai scump. Un kilogram de cartofi mov se vinde in magazine cu preturi ce pornesc de la 6-8 lei kilogramul si pot depasi chiar si 10 lei.

In ultimii ani cartofii mov, laudati pentru calitatile lor, au inceput sa fie cultivati si de catre fermerii romani. Cele mai multe comenzi pentru cartofii mov cultivati in Romania provin de la restaurantele de lux din tara, insa deseori cartofii mov se vand si in piete cu mai putine pretentii, precum Rahova sau Ferentari.
 
In Romania, cele mai multe plantatii de cartofi mov sunt din soiul Vitelotte.

Disponibilitatea cartofilor mov in functie de anotimp

Cartofii violet sunt disponibili pe tot parcursul anului, cu sezonul de vârf toamna.

Cum se pastreaza cartofii mov

Din pacate, cartofii mov tind sa aiba o perioada de valabilitate mai scurta decat cartofii galbeni, dar ii puteti pastra intr-un loc racoros si intunecat timp de cateva saptamani dupa recoltare.

Ce gust au cartofii mov?

Gustul cartofilor violet depinde foarte mult de soi. In general, cartofii „Vitolette”, „Blue Swede” sau „Anneliese” tind sa aiba o aroma de nuca, asemanatoare castanelor.

Cand sunt gatiti, cartofii violet sunt densi, cu o aroma pronuntata de pamant, de nuca si usor dulce.

Cum se prepara cartofii mov

Cartofii mov sunt potriviti pentru metode de preparare cum ar fi prajire in ulei, fierbere in apa, fierbere la aburi, pasare (piure), coacere la cuptor, coacere pe gratar si gatire cu ulei si alte lichide la foc mic. In cazul fierberii indelungate tind sa piarda din intensitatea culorii.

Cartofii mov sunt folositi in supe si gnocchi si pot fi fierti si serviti cu somon, oua si fasole verde intr-o salata Nicoise.

De asemenea, pot fi taiati si prajiti in ulei pentru a obtine cartofi pai sau chipsuri sau pot fi fierti si pasati pentru a obtine piure de cartofi mov, o garnitura pentru carne spectaculoasa prin gust si aspect.

Cartofii mov pot fi, de asemenea, fierti sau copti si apoi zdrobiti si serviti cu smantana, sos aioli, maioneza, sos de caju sau sosuri pe baza de rosii. Pentru a pastra cat mai multe dintre substantele nutritive ale cartofului mov, se recomanda fierberea sau coacerea cartofului in coaja, aceasta urmand a fi inlaturata la final.

Cartofii violeti se potrivesc bine cu plante aromatice si usturoi, cu carne rosie (de exemplu carnea de porc) si cu carne de pasare. De asemenea, se potrivesc foarte bine cu branzeturi, alte legume cu amidon (cum ar fi porumb si fasole decojita), anghinare si salata verde.

In plus, datorita gustului dulceag si al culorii sale, cartoful violet se foloseste si pentru placinte, tarte sau alte deserturi.

Cartof mov – continut nutritional. Sunt cartofii mov mai sanatosi decat cartofii obisnuiti?

Cartofii au adesea o reputatie proasta din cauza continutului lor ridicat de amidon, dar contin multi alti nutrienti importanti si pot fi un adaos foarte sanatos in alimentatie.

Cartofii violet au un continut nutritiv similar cu cel al altor soiuri de cartofi din familia Solanum tuberosum, desi continutul lor mineral poate varia in functie de solul in care au fost cultivati.

Conceptia conforma careia toti nutrientii din cartofi se gasesc in coaja ste gresita. In realitate, mai mult de jumatate din nutrientii cartofilor se gasesc in miezul lor.

Cartofii mov cruzi – continut nutritional la 100 grame:

Calorii: 82
Carbohidrati: 17 grame
Proteine: 2 grame
Fibre alimentare: 1,7 grame
Zaharuri: 0 grame
Grasime: mai putin de 1 gram
Sodiu: 5 mg
Potasiu: 455 mg (19,8% din DZR pentru femei, respectiv 14,7% din DZR pentru barbati)
Colesterol: 0 mg
Vitamina A: 16 mg (2% din DZR)
Vitamina B1 (tiamina): 0,1 mg (5,3% din DZR)
Vitamina B3 (niacina): 0,12 mg (5,3% din DZR)
Vitamina B6: 0,1 mg (8% din DZR)
Vitamina C: 8,6 mg (11,5% din DZR pentru femei, respectiv 9,5% din DZR pentru barbati)
Calciu: 13 mg (5% din DZR)
Fosfor: 61 mg (6,5% din DZR)
Cupru: 0,1 mg (6,5% din DZR)
Magneziu: 22 mg (5,3% din DZR)
Mangan: 0,1 mg (6,5% din DZR)
Fier: 0 %

Observatii:

  • DZR = doza zilnica recomandata

Demn de remarcat: cartofii mov contin mai mult potasiu (455 mg / 100 gr) decat bananele (358 mg/100 gr)!

Cartofii mov beneficii pentru sanatate

Cartofii mov sunt o modalitate gustoasa de a adauga un strop de culoare in farfurie in timp ce ne bucuram de o portie de beneficii pentru sanatate.

Iata 10 beneficii surprinzatoare ale cartofilor mov.

1.Cartofii mov au un continut ridicat de antioxidanti si fitonutrienti

Ca si cartoful obisnuit, cartoful violet este bogat in vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre si carbohidrati. In schimb cartoful violet este mult mai bogat in antioxidanti comparativ cu cartoful alb.

La fel ca si alte fructe si legume colorate, culoarea stralucitoare a cartofilor mov este semn ca au un continut ridicat de antioxidanti, printre care si antocianine (pigmentii din cartof care ii confera nuanta violeta).

Pe langa adaugarea de culoare in farfurie, antocianinele ofera si beneficii suplimentare pentru sanatate. Pigmentii violeti sunt antioxidanti care protejeaza celulele de deteriorarea oxidativa (cauzata de radicalii liberi) si reduc riscul de boli de inima si anumite tipuri de cancer. Antocianinele pot oferi, de asemenea, protectie creierului pentru a preveni declinul cognitiv. Cercetatorii inca investigheaza beneficiile pentru sanatate ale acestor pigmenti puternici si cred ca acestea se datoreaza unei componente speciale din antocianine, in afara de capacitatile lor antioxidante.

Un studiu din 2015 a constatat ca soiurile de cartof mov contin in medie 16 pana la 57 mg de antocianine la 100 grame si ca puterea lor antioxidanta este comparabila cu cea a verzei de Bruxelles sau a spanacului.

Cercetatorii Serviciului de Cercetari Agricole din cadrul USDA (Ministerul Agriculturii S.U.A.) au analizat si comparat concentratiile de substante fitochimice din cartofii pigmentati galben si violet si din cartofii albi. Echipa a raportat ca soiurile de cartofii galbeni au o concentratie de carotenoide de 45 de ori mai mare decat cartofii albi, iar cartofii mov au o concentratie de antocianine de 20 de ori mai mare decat cartofii galbeni. Nu s-au gasit cantitati semnificative de antocianine in cartofii albi. [1]

2. Cartofii mov au un continut ridicat de fibre alimentare


Din pacate, majoritatea dintre noi nu consuma suficiente fibre alimentare.

De ce sunt fibrele alimentare atat de importante? Unul dintre cele mai importante motive este ca ajuta la mentinerea lucrurilor in miscare fara probleme prin sistemul digestiv, ceea ce poate ajuta la eliminarea constipatiei, a neregulilor si a disconfortului.

Ca si alte legume, cartofii mov sunt o sursa minunata de fibre, continand cate un gram in fiecare jumatate de cana.

Studiile arata ca cresterea aportului de fibre poate ajuta la prevenirea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral, a hipertensiunii arteriale, a diabetului si a tulburarilor digestive precum hemoroizii, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) si diverticulita ( inflamatia dilatatiilor saculare de la nivelul colonului denumite diverticuli).

3. Cartofii mov scad tensiunea arteriala si colesterolul

Un studiu publicat in Plant Foods for Human Nutrition a constatat ca in doar doua saptamani de la consumul zilnic de un cartof violet mediu in loc de un cartof alb mediu, tensiunea arteriala a scazut semnificativ.

Intr-un studiu publicat in The Journal of Nutrition, barbatii care au mancat zilnic, timp de sase saptamani, cartofi mov in loc de o cantitate egala de cartofi albi au avut niveluri de inflamatie mai reduse, dar si niveluri mai mari de carotenoizi, antociani si acizi fenolici (toti antioxidanti care previn bolile). In timp, acest lucru ar putea fi legat de scaderea tensiunii arteriale, scaderea colesterolului si reducerea riscurilor de boli de inima si anumite tipuri de cancer.

4. Cartofii mov reduc nivelul zaharului din sange

Cartofii violet pot fi mai buni decat verii lor mai palizi in ceea ce priveste impactul asupra zaharului din sange. Rezultatele unui studiu publicat in jurnalul Food & Function au descoperit ca nivelul mai ridicat de antioxidanti din cartofii mov poate fi legat de un indice glicemic mai scazut. Desi cartofii dulci de toate culorile au mai mult zahar, ei sunt de fapt considerati „scazuti” pe scara indicelui glicemic in comparatie cu cartofii albi obisnuiti. Aceasta inseamna ca nivelul zaharului din sange va creste mai lent, prevenind o crestere abrupta si prabusire ulterioara rapida.

5. Cartofii mov pot preveni formarea cheagurilor de sange

Cheagurile de sange, cunoscute si sub numele de tromboza, sunt o cauza principala de deces in intreaga lume. Din fericire, ele pot fi prevenite, eventual prin adaugarea cartofului mov in alimentatie.

Cartoful mov contine acid clorogenic. S-a demonstrat ca acest compus chimic descompune cheaguri de sange si inhiba activitatea enzimatica a proteinelor si peptidelor procoagulante.

Cercetarile publicate in Journal of Biochemical and Molecular Toxicology au descoperit ca acidul clorogenic a intarziat dezvoltarea cheagurilor de sange in experimentele facute pe soareci, facandu-l un potential agent pentru tratamentul si prevenirea cheagurilor de sange.

6. Cartofii mov ajuta la mentinerea unei functii hepatice optime

Studiile au descoperit ca consumul regulat de cartofi mov creste anumiti markeri ai activitatii enzimelor hepatice, semnaland ca organismul elimina mai eficient deseurile si curata sangele. Acest lucru poate fi stimulat de antioxidantii puternici gasiti in cartofii mov. [3]

7. Cartofii mov sunt o alternativa sanatoasa la colorantii alimentari

Cartofii, morcovii si alte legume radacinoase sunt utilizati pentru colorarea alimentelor si adesea cultivati special pentru industria colorantilor naturali.

Aceasta este a alternativa sanatoasa deoarece pigmentii din aceste legume sunt complet naturali, spre deosebire de cu numerosii coloranti alimentari chimici de pe piata care produc o varietate de efecte adverse asupra sanatatii. Antocianinele din cartofii mov nu se gasesc in colorantii alimentari artificiali. Aceste antocianine sunt excelente pentru colorarea naturala a produselor alimentare, cum ar fi bauturile din fructe, ape cu vitamine, inghetata si iaurt. Sunt optiuni mai stabile, deoarece nu se descompun usor, ceea ce ajuta la furnizarea unui plus de culoare cu putin sau deloc gust.

Puteti adauga cartofi mov la carnati, briose, paine, prajituri si alte produse alimentare pentru a obtine nuante de roz pana la negru.

8. Cartofii mov ajuta la pierdere in greutate

Consumul de cartofi mov si de alte alimente bogate in amidon si nutrienti va poate ajuta sa preveniti supraalimentarea si gustarile intre mese. Consumul de legume bogate in fibre ajuta la mentinerea senzatiei de saturatie si, de asemenea, incetineste eliberarea zaharului si insulinei in sange, fapt care ajuta la prevenirea senzatiei de foame.

9. Cartofii mov cresc rezistenta fizica

Fiind bogati in carbohidrati complecsi si potasiu si totodata usor de digerat, cartofii mov pot fi o modalitate excelenta de a va creste nivelul de energie si rezistenta atunci cand efectuati sarcini fizice. Din acest motiv cartoful mov este un aliment ideal pentru sportivii de performanta.

10. Cartofii mov pot incetini procesul de imbatranire

Deoarece antocianinele din cartofii mov sunt antioxidanti puternici, consumul de cartofi mov poate ajuta la intarzierea imbatranirii.

Intr-un experiment facut pe soareci, oamenii de stiinta au remarcat beneficiile cartofului mov, observand ca antocianinele continute de acesta au distrus radicalii liberi din organism. Oamenii de stiinta au remarcat ca soarecii hraniti cu extracte de cartofi mov au o varsta au imbatranit mai tarziu decat grupul de control. [4]

Cartofi mov – riscuri si efecte secundare

Pentru majoritatea oamenilor cartofii mov pot fi un adaos delicios in dieta. Cu toate acestea, cartofii mov sunt relativ bogati in carbohidrati si calorii, ceea ce poate fi o consideratie importanta pentru anumite persoane.

Desi indicele glicemic al cartofilor violet este mai mic decat cel al cartofilor obisnuiti, consumul in cantitati mari poate afecta nivelul zaharului din sange. Prin urmare, daca aveti diabet, ar trebui sa cunsumati cartofi mov in moderatie pentru a ajuta la promovarea controlului zaharului din sange.

Persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului renal, aritmie cardiaca, tahicardie sau insuficienta cardiaca este bine sa consume cartofii mov cu moderatie, pentru ca au un continut semnificativ de potasiu. Potrivit studiilor, consumul de alimente bogate in potasiu este acestor persoane.

Daca urmati dieta keto sau alte diete cu continut scazut de carbohidrati trebuie sa limitati cantitatea de cartofi mov consumata. Pentru cele mai bune rezultate, pastrati dimensiunile portiilor mici si combinati cartofii mov cu alte legume fara amidon.

Retete cu cartofi mov

Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Piure de cartofi mov

Piure de Cartofi Mov

Resurse folosite in acest articol
Articole:
[1] Agresearchmag.ars.usda.gov. 2014. USDA ARS Online Magazine Vol. 62, No. 10. Delicious, Nutritious, and a Colorful Dish for the Holidays! [online] Disponibil la adresa: <https://agresearchmag.ars.usda.gov/2014/nov/potatoes>
[2] Agresearchmag.ars.usda.gov. 2014. USDA ARS Online Magazine Vol. 62, No. 10. Delicious, Nutritious, and a Colorful Dish for the Holidays! [online] Disponibil la adresa: <https://agresearchmag.ars.usda.gov/2014/nov/potatoes>
[3] SUDA, I., OKI, T., KOBAYASHI, M., NISHIBA, Y. and FURUTA, S., 2003. Physiological Functionality of Purple-Fleshed Sweet Potatoes Containing Anthocyanins and Their Utilization in Foods. [online] jstage.jst.go.jp. Disponibil la adresa: <https://www.jstage.jst.go.jp/article/jarq/37/3/37_167/_article/-char/ja/>
[4] Zhao JG, Yan QQ, Lu LZ, Zhang YQ. In vivo antioxidant, hypoglycemic, and anti-tumor activities of anthocyanin extracts from purple sweet potato. Nutr Res Pract. 2013 Oct;7(5):359-65. doi: 10.4162/nrp.2013.7.5.359. Epub 2013 Oct 1. PMID: 24133614; PMCID: PMC3796660.
Fotografii:
Fotografie Purple Peruvian <https://us.amazon.com/Fingerling-Potato-Purple-Peruvian-Certified/dp/B01CKFIXOW>
Fotografie Purple Majesty <https://www.gardensalive.com/product/purple_majesty_potato>
Fotografie All Blue <https://hudsonvalleyseed.com/products/all-blue-potato?variant=32330618667053>
Fotografie Purple Congo <https://www.diggers.com.au/products/seed-potato-purple-congo>
Fotografie Adirondack Blue <https://hudsonvalleyseed.com/products/adirondack-blue-potato?variant=32330811080749>
Fotografie Blue Swede <https://www.kartoffelvielfalt.de/Artikel-BiolandSpeisekartoffeln-BlauerSchwede>
Fotografie Blue Anneliese <https://www.neighbourfood.co.uk/products/skea-organics-seed-potato-blue-annelise---organic/9085>
Fotografie Magic Molly <https://www.highmowingseeds.com/organic-non-gmo-magic-molly-potato.html>
Fotografie Purple Fiesta <https://www.ars.usda.gov/oc/images/photos/nov14/d3327-3/>

Adauga un comentariu

Comentarii