Salata Caesar (Salata Cezar) – Reteta Originala

0
58486

Facuta de la zero, salata Caesar originala se prepara cu crutoane stropite cu ulei de masline amestecat cu plante aromatice, parmezan si cu un dressing minunat, care sigur va va incanta papilele gustative!

Sursa cea mai citata referitoare la istoria și modul de pregatire ale unei salate Caesar autentice este cartea “From Julia Child’s Kitchen” (“Din Bucataria Juliei Child”) publicata in 1975. In cartea sa, Julia Child relateaza o calatorie din copilaria sa, atunci cand avea 12 ani (1925), la Tijuana, Mexico, locul de nastere al faimoasei salate Caesar, care fusese creata cu un an inainte (in 1924) de Caesar Cardini.

Caesar Cardini (24.02.1896-3.11.1956) a fost un bucatar si administrator de hotel de origine italiana care a emigrat de tanar in SUA, unde a deschis initial un restaurant in Sacramento iar apoi altele in San Diego si in Tijuana, Mexico. Cardini este considerat creatorul renumitei retete de “salata Caesar“, care a devenit la moda printre celebritatile de la Hollywood, mai ales dupa ce Cardini si-a mutat restaurantul la cateva blocuri de la hotelul construit in jurul anului 1929 (numit in prezent Hotelul Caesar).

Rosa, fiica lui Caesar, care a fost intervievata de Julia Child cateva decenii mai tarziu, sustine ca salata Caesar a fost creata atunci cand in 1924, in weekend-ul in care se sarbatorea Ziua Independentei in SUA (4 iulie), afluenta neasteptata de clienti in restaurantul sau l-a determinat pe Caesar Cardini sa improvizeze un fel de mancare folosind doar salata romana, oua si condimentele pe care le avea la indemana, fiind nevoit sa pregateasca salata chiar langa masa clientilor pentru a adauga putin farmec acestei experiente culinare inedite.

Conform relatarilor Juliei Child, reteta originala de salata Caesar era pregatita cu frunzele interioare ale capatanii de salata, lasate intregi (netaiate) pentru a fi consumate fara tacamuri, cu degetele. Dressingul se pregatea din ulei de masline, suc de lamaie, parmezan, piper negru, usturoi si oua care fusesera fierte timp de exact un minut.

Julia relateaza cum “Caesar însuși impingea cosul mare pana la masa, arunca salata romana intr-un castron mare de lemn… parca il vad si acum cum spargea doua oua peste salata romana si le incorpora in salata, frunzele de salata devenind cremoase pe masura ce ouale curgeau peste ele.”

Frunzele intregi de salata erau amestecate si acoperite cu dressing, apoi asezate pe fiecare farfurie astfel incat fiecare frunza sa poata fi ridicata cu degetele si consumata treptat, putin cate putin, apoi se continua servirea cu o alta frunza. Cu toate acestea, multor clienti nu le placea sa isi murdareasca degetele cu sos de ou, branza si usturoi si astfel ulterior s-au folosit frunze de salata rupte. Pacat, deoarece salata a pierdut mult din individualitatea si teatralitatea ei. Puteti servi cu siguranta salata Caesar in modul original, la domiciliu – aveti grija doar sa oferiti invitatilor o multime de servetele de hartie mari.

Adaugand la salata Caesar felli de carne de pui fripta sau creveti obtinem un fel principal de mancare.

Reteta originala de salata Caesar – ingrediente pentru salata:

  • 32 frunze interioare crocante, inguste (din centrul a 2 capete de salata verde romana)
  • 100 gr parmezan ras (Parmigiano Reggiano)

Reteta originala de salata Caesar – ingrediente pentru crutoane:

  • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 2 catei de usturoi, pisati
  • 2 linguri de amestec de plante aromatice italiene uscate (busuioc, maghiran, oregano, rozmarin, cimbru)
  • ¼ lingurita sare
  • ½ bagheta frantuzeasca taiata in cuburi de 2 cm

Reteta originala de salata Caesar – ingrediente pentru dressing:

  • 4 catei de usturoi, pisati
  • 6 hamsii din conserva, pisate (sau 1½ lingura de pasta de hamsii)
  • 2 oua fierte timp de 1 minut
  • 4 linguri suc de lamaie proaspat
  • 4 lingurite mustar Dijon
  • 3 lingurite sos Worcerstershire
  • 100 ml ulei de masline extravirgin
  • sare
  • piper proaspat macinat

Mod de preparare:

Pentru 4 portii de salata Caesar avem nevoie de 2 capete mari de salata. Taiem cotorul capatanii de salata (aprox. 2 cm) si separam frunzele exterioare pana cand ajungem la centru, unde frunzele sunt de 10-17 cm lungime. Taiem din nou cotorul la aprox. 2 cm pentru a separa frunzele ramase în centru. Avem nevoie de 8 frunze interioare pentru fiecare portie.

Salata romana
Salata romana
Cum taiem salata romana
Cum taiem salata romana
  • Spalam frunzele de salata cu grija pentru a le mentine intregi, le punem pe hartie de bucatarie absorbanta pentru a se scurge de apa, apoi le rulam usor in prosoape de bucatarie curate (sau in hartie absorbanta) si le pastram la frigider pana in momentul servirii. Este de preferat sa uscam frunzele in acest mod si nu in spinner-ul pentru salata pentru ca frunzele sa nu se striveasca de peretii vasului, pastrandu-si astfel prospetimea mai mult timp.
Frunze de salata romana spalate si puse la scurs
Frunze de salata romana spalate si puse la scurs

Frunzele exterioare se pot rupe cu mana si folosi la aceeasi reteta sau pot fi pastrate pentru alte salate – din fericire, salata verde se pastreaza destul de bine la frigider.

Tip: Intotdeauna rupem frunzele de salata cu mana, nu folosind cutitul, pentru a preveni oxidarea si vestejirea rapida a salatei.

  • Taiem bagheta in felii de 1 cm grosime si apoi in cuburi. Punem cuburile de paine intr-un castron.
  • Intr-un castron mic amestecam bine 2 catei de usturoi pisati, sarea (¼ lingurita) si amestecul de plante aromatice italiene. Turnam aproximativ o lingura de ulei de masline si amestecam din nou, frecand si presand pana obtinem un piure moale. Continuam sa amestecam adaugand treptat inca 3 linguri de ulei de masline.
  • Transferam piureul intr-o tigaie incalzita la foc mic spre mediu, adaugam crutoanele si le calim timp de 1-2 minute, amestecand incontinuu.

Tip: Pentru o aroma de usturoi mai discreta puteti strecura piureul printr-o sita deasa inainte de a-l adauga in tigaie.

  • Intr-o cratita mica (sau un ibric) incalzim apa cat sa acopere 2 oua. Intepam ouale cu un ac la capatul mai lat (pentru a preveni craparea) si le cufundam in apa care clocoteste pentru exact 1 minut, apoi le scoatem imediat pe o farfurie. Separam galbenusurile de albusuri. La prepararea dressing-ului pentru salata Caesar folosim numai galbenusurile. In alt mod, putem pasteuriza galbenusurie la bain-marie, cu o lingura de apa, amestecand incontinuu pana galbenusurile ajung la temperatura de 90 grade.
  • Pregatim salata chiar inainte de servire. Trebuie sa avem la indemana toate ingredientele, un bol mare de lemn, precum si o furculita si o lingura pentru a amesteca salata.
  • Taiem in jumatate un catel de usturoi (pe lungime) si frecam cu el peretii bolului de lemn. Pisam jumatatile de catel de usturoi si inca 3 catei de usturoi fie intr-o presa de usturoi, fie direct in bol ajutandu-ne de 2 furculite usor flexibile. Punem un catel de usturoi langa dintii unei furculite pe care o presam pe fundul bolului, iar cu cea de-a doua furculita plasata perpendicular (la 90 grade) pasam catelul de usturoi. Continuam pana pasam tot usturoiul.
  • Adaugam hamsiile (sau pasta de hamsii), precum si o lingurita din uleiul din conserva, si le pasam bine cu furculita folosind aceeasi tehnica a furculitelor perpendiculare ca si la zdrobirea usturoiului.
  • Adaugam mustarul (cate o lingurita din loc in loc pe fundul bolului), sucul proaspat de lamaie, sosul Worchestershire si o lingura de ulei de masline turnand fiecare ingredient pe peretii bolului, de jur imprejur.

Tip: Modul in care adaugam ingredientele este foarte important pentru reusita retetei de salata Caesar. Aici observam si necesitatea folosirii unui bol de lemn deoarece ingredientele lichide nu se preling in totalitate de pe peretii vasului, asa cum s-ar fi intamplat daca am fi folosit un bol metalic sau din sticla.

  • Adaugam galbenusurile de ou si amestecam bine cu furculita toate ingredientele, turnand putin cate putin si restul din cantitatea de ulei de masline pentru dressing (100 ml) pe peretii bolului. Incorporam uleiul urcand usor cu furculita pe peretii bolului, amestecand incontinuu.
Dressing salata Caesar
Dressing salata Caesar
  • Adaugam frunzele de salata si le amestecam cu dressing-ul din bol cu ajutorul unei furculite si unei linguri de lemn mai mari, speciale pentru salata. Adaugam piperul proaspat macinat si parmezanul ras si amestecam din nou.
  • La final adaugam si crutoanele si amestecam usor, pentru a nu absoarbe prea mult dressing pana in momentul servirii.

Reteta de salata Caesar originala nu contine pui sau creveti, dar le putem adauga pentru a obtine o salata mai consistenta, care poate fi servita fie ca aperitiv, fie ca fel principal intr-o dieta sau la o cina usoara.

Reteta salata Caesar - poza 3
Salata Caesar
Reteta salata Caesar cu pui
Salata Caesar cu pui

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Salata Caesar (Salata Cezar) - Reteta Originala
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 16 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.