Reteta de somon cu sos de legume se prepara rapid si usor. Somonul este un peste cu un cotinut mare de grasime si de aceea in aceasta reteta am preferat sa fierb somonul, astfel o parte din grasime ramane in apa in care a fiert si somonul este mai dietetic. Fierband somonul avem si avantajul ca mirosul de peste nu este asa de puternic, astfel bucataria se va aerisi repede.
Somonul este foarte bogat in grasimi benefice pentru sanatate, in special omega-3, care ajuta la scaderea colesterolului si la prevenirea bolilor de inima. De aceea este bine sa il consumam cat mai des.
Pentru reteta de somon cu sos de legume fierbem mai intai legumele. In apa in care au fiert legumele fierbem si somonul. In acest mod, somonul ia in timpul fierberii aromele pe care le-au lasat legumele, devenind mai gustos.
Ingrediente pentru reteta de somon cu sos de legume:
- 3 felii de somon
- 1 ceapa taiata in 4 bucati
- 2 morcovi taiati felii groase
- 1 ardei gras rosu taiat in 2 bucati
- 1 cartof taiat in 4 bucati
- 3 linguri ulei de masline (sau alt ulei)
- 2 catei de usturoi pisati
- 1 lingura de mustar
- 3 linguri suc de lamaie
- 1 foaie de dafin
- cateva boabe de piper
- putina sare
- piper macinat
Mod de preparare:
- Fierbem legumele taiate bucati mari (in afara de usturoi) impreuna cu foaia de dafin, boabele de piper si putina sare. Cand sunt fierte, le scoatem din apa si le lasam sa se raceasca. Nu aruncam apa in care au fiert legumele deoarece in ea o sa fierbem somonul.
- Dupa ce legumele s-au racit, le punem in blender si le pasam impreuna cu uleiul, mustarul, usturoiul, sarea, piperul macinat si sucul de lamaie. Verificam daca mai este nevoie de sare sau lamaie si punem sosul intr-un bol.
- Punem din nou sa fiarba apa in care au fiert legumele si, daca mai e nevoie, mai adaugam apa, astfel ca atunci cand punem somonul apa sa il acopere. Cand apa incepe sa clocoteasca punem somonul si il fierbem 8 minute.
- Scoatem cu grija somonul din cratita, il punem pe un platou si punem sosul de legume pe fiecare felie de somon.
- Somonul cu sos de legume poate fi servit simplu sau cu garnitura de orez basmati.