Aceasta reteta de chec cu fructe confiate, cu alcool (coniac sau whisky), migdale, nuci, stafide, merisor si cirese (sau caise) este ideala pentru mesele festive. La prepararea acestui chec am folosit un amestec de stafide galbene, stafide negre, merisor si cirese deshidratate. Daca nu aveti cirese puteti sa le inlocuiti cu caise uscate taiate in bucati mici.

Desi aspectul acestui chec este impresionant, nu este greu de facut. Pentru prepararea checului avem nevoie de o tava clasica de chec cu gaura pe mijloc, cu diametrul de 23 centimetri. Aceasta reteta de chec este creatia renumitului bucatar Jamie Oliver.

 

Ingrediente pentru reteta de chec cu fructe confiate (Jamie Oliver):

 

Ingrediente reteta chec cu fructe confiate
Ingrediente reteta chec cu fructe confiate
  • 250 gr faina de buna calitate
  • 175 gr unt moale (la temperaura camerei)
  • 150 gr zahar brun
  • 100 gr pudra de migdale (sau migdale albe macinate in blender)
  • 4 oua mari (sau 5 oua de marime medie)
  • 500 gr fructe confiate sau uscate (stafide galbene, stafide negre, merisor, cirese, caise uscate)
  • 75 gr marmelada de caise + 1 lingura pentru glazura
  • 50 ml lapte
  • 50 ml suc de portocale
  • 50 ml coniac (sau whisky) + 2 linguri pentru uns deasupra
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la o portocala
  • ¼ lingurita sare
  • fructe confiate, caise uscate, nuci, migdale (pentru ornat)
Fructe confiate (pentru ornat)
Fructe confiate (pentru ornat)

 

Reteta de chec cu fructe confiate (Jamie Oliver) – mod de preparare:

 

  1. Cantarim ingredientele si le asezam la indemana pe masa de lucru. Cernem faina de doua ori impreuna cu praful de copt si cu sarea.
  2. Incalzim cuptorul la 150 grade. Ungem bine tava cu unt, o tapeam cu faina, apoi o scuturam putin ca sa indepartam surplusul de faina.
  3. Intr-un bol amestecam fructele uscate cu sucul de portocale si cu coniacul (sau whisky) si le lasam deoparte. Batem cu mixerul untul impreuna cu zaharul brun pana devin o crema pufoasa. Adaugam marmelada de caise, coaja de portocale si esenta de vanilie.
  4. Adaugam ouale pe rand, unul cate unul (dupa ce s-a incorporat primul ou il adaugam si pe al doilea, pana le incorporam pe toate). Adaugam cate putin si alternativ pudra de migdale si amestecul de faina, praf de copt si sare, si  amestecam usor, pana se incorporeaza. Adaugam apoi laptele, fructele uscate si amestecam usor pana se incorporeaza si acestea.

    Compozitie reteta chec cu fructe confiate
    Compozitie reteta chec cu fructe confiate
  5. Turnam compozita in tava si coacem checul pentru 1½ ora.
    Compozitia de chec cu fructe confiate turnata in forma de copt
    Compozitia de chec cu fructe confiate turnata in forma de copt

    Dupa ce au trecut 45 de minute de cand am introdus checul in cuptor reducem temperatura la 100 grade si mai coacem checul inca 45 minute. Verificam daca checul este copt introducand o scobitoare in mijloc. Daca scobitoarea iese curata, checul este gata.

    Chec cu fructe confiate dupa copt
    Chec cu fructe confiate dupa copt
  6. Scoatem checul din cuptor, il intepam in 3-4 locuri si cu ajutorul unei pensule il ungem pe deasupra cu coniac (sau whisky). Lasam checul sa se raceasca in tava aproximativ o ora, apoi il scoatem din tava si il rasturnam pe un gratar sa se raceasca complet.

    Chec cu fructe confiate lasat la racit
    Chec cu fructe confiate lasat la racit
  7. Pregatim glazura. Intr-o craticioara amestecam o lingura de marmelada de caise cu 2 linguri de apa si lasam sa fiarba la foc mediu. Cand incepe sa fiarba luam cratita de pe foc si ungem checul pe deasupra si pe partile laterale.
    Chec cu fructe confiate glazurat
    Chec cu fructe confiate glazurat

    Ornam acest minunat chec dupa preferinte si imaginatie.

    Chec cu fructe confiate
    Chec cu fructe confiate

     

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Chec cu Fructe Confiate (Jamie Oliver)
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)