Pentru aceasta prajitura cu nuca de cocos puteti pregati blaturile si crema cu o zi inainte. Daca vreti ca prajitura cu nuca de cocos sa aiba forma rotunda puteti coace aluatul pentru blaturi in doua forme rotunde cu diametrul de 20 cm. Daca vreti sa o asamblati pe un platou dreptunghiular coaceti aluatul intr-o tava dreptunghiulara si taiati foaia pe jumatate pentru a obtine doua blaturi.
Prajitura cu nuca de cocos este garnisita cu o glazura pufoasa, de un alb stralucitor si aproape ca nu iti vine sa tai prajitura ca sa nu o strici!
O prajitura deosebit de buna cu nuca de cocos este si prajitura tavalita cu nuca de cocos.
Ingrediente pentru reteta de prajitura cu nuca de cocos:
Ingrediente pentru blat:
- 315 gr faina
- 205 gr zahar
- 295 ml lapte
- 225 gr iaurt
- 2 oua mari
- 2 linguri ulei
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- sare
Ingrediente pentru crema:
- 25 gr fulgi de nuca de cocos
- 295 ml lapte
- 125 gr zahar
- 60 ml apa
- 2 oua
- 2 linguri amidon alimentar
- ¼ lingurita sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru glazura:
- 135 gr zahar
- 1 lingura de sirop de glucoza
- 3 albusuri de la oua mari, la temperatura camerei
- 60 ml apa
- ½ lingurita de esenta de vanilie
- 100 gr fulgi de nuca de cocos (pentru ornat)
Reteta de prajitura cu nuca de cocos – mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 170 grade.
- Ungem cu ulei doua tavi rotunde cu diametrul de 20 cm (daca vrem ca prajitura cu nuca de cocos sa aiba forma rotunda) sau o tava dreptunghiulara si o tapetam cu hartie de copt.
- Intr-un bol mare cernem faina impreuna cu praful de copt, sarea si bicarbonatul de sodiu.
- In alt bol batem ouale cu zaharul 7-8 minute pana devin o crema alba si pufoasa. Micsoram viteza la mixer si adaugam treptat uleiul, laptele, iaurtul si esenta de vanilie. Continuam sa batem pana se omogenizeaza bine toate ingredientele.
- Facem un locas in centrul bolului cu faina si turnam compozitia de oua, zahar, ulei, iaurt si lapte, amestecand cu telul de sarma pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Impartim compozitia in cele doua forme rotunde (daca vrem ca prajitura cu nuca de cocos sa aiba forma rotunda) sau o turnam intr-o tava dreptunghiulara si o netezim intr-un strat uniform.
- Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem blatul aproximativ 35 minute. Lasam blatul sa se raceasca in tava 2-3 ore, apoi il scoatem si dezlipim hartia de copt.
- Pregatim crema. Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam fulgii de nuca de cocos intr-un strat subtire. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si o tinem aproximativ 8 minute, pana se rumeneste usor nuca de cocos.
- Intr-un bol amestecam amidonul cu sarea. Adaugam ouale si batem cu telul de sarma pana se omogenizeaza compozitia.
- Intr-o craticioara amestecam cu miscari circulare laptele cu zaharul si 60 ml apa.Punem craticioara la foc mediu si continuam sa amestecam pana fierbe si se dizolva zaharul. Turnam foarte incet laptele cald peste compozitia de oua si amidon (asa cum turnam uleiul cand facem maioneza), amestecand energic cu telul de sarma.Punem compozitia din nou in craticioara si fierbem crema la foc mic 4-5 minute amestecand incontinuu pana se ingroasa. Strecuram imediat crema printr-o strecuratoare deasa pe care o asezam deasupra unui bol.Adaugam esenta de vanilie si fulgii de nuca de cocos pe care i-am rumenit in cuptor. Acoperim crema cu membrana pentru alimente pe care o gaurim in cateva locuri si o punem la frigider pentru cel putin 2 ore.
- Cu putin inainte de a servi aceasta prajitura cu nuca de cocos, asezam pe un platou unul dintre blaturi si asezam pe suprafata lui crema, intr-un strat uniform.Acoperim crema cu cel de-al doilea blat.
- Pregatim glazura. Intr-o craticioara amestecam zaharul cu o lingura de sirop de glucoza si 60 ml apa. Fierbem amestecul 2 minute pana se dizolva in intregime zaharul si siropul se ingroasa. Cu ajutorul unei pensule inmuiata in apa rece stergem peretii craticioarei de cristalele de zahar care s-au lipit de pereti.
- Intre timp batem albusurile cu mixerul la viteza mare pana devin spuma. Micsoram viteza la mixer si turnam siropul cald peste albusuri, foarte incet, in fir subtire (ca la maioneza). Dupa ce terminam de turnat siropul mai batem albusurile inca 5 minute, adugam esenta de vanilie si mai batem inca 2 minute.
- Cu ajutorul unei spatule punem glazura deasupra blatului si o intindem pe toata suprafata prajiturii si pe partile laterale. Presaram din abundenta 100 gr fulgi de nuca de cocos si presam putin cu mainile ca sa se lipeasca de partile laterale ale prajiturii.
Tips: Pentru a taia mai usor prajitura (ca sa nu se lipeasca de cutit) introducem in apa fierbinte lama unui cutit si il stergem bine de apa. Daca este nevoie introducem din nou cutitul in apa fierbinte si il stergem de apa.
Daca prajitura cu nuca de cocos nu se consuma imediat o invelim in membrana pentru alimente si o tinem la frigider pana la 2 zile.