Piftie de Porc – Racituri

0
1674

O piftie de porc de porc reusita trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa fie limpede, bine inchegata, gustoasa, cu aroma placuta si fara grasime deasupra. Carnea trebuie dezosata, zeama sa depaseasca cu 1-2 cm bucatile de carne si sa fie decorata cat mai frumos posibil. Pentru decor putem folosi oua fierte, rondele de morcov fiert, rondele de ardei gras rosu (capia, gogosar), felii de lamaie, frunze de patrunjel, boia de ardei dulce, etc.

Piftia de porc nu este un preparat greu de gatit, dar este unul care cere multa rabdare si respectarea unor reguli stricte. Pentru a obtine o piftie de porc bine inchegata, folosim acele parti ale porcului care contin gelatina si colagen: picioare de porc, anumite parti de la capul porcului (urechi), ciolan proaspat cu sorici. Putem sa adaugam si o cantitate de carne macra. Usturoiul da tot gustul si aroma piftiei si trebuie pus in cantitate destul de mare. Eu pun usturoi de doua ori: o data la fierbere si inca o data la finalul fierberii. 

Ingrediente pentru reteta de piftie de porc:

  • 2 picioare de porc
  • 1 ciolan de porc
  • 3 urechi de porc
  • 1 bucata carne (optional)
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de pastarnac (sau patrunjel)
  • 3 capatani de usturoi (aprox. 80 gr)
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 lingura boabe de piper
  • 1 lingura cu varf de sare (dupa gust)
  • apa cat cuprinde + un lat de palma deasupra 

Ingrediente pentru decor:

  • oua fierte
  • rondele de morcov fiert
  • rondele de ardei gras rosu (capia, gogosar)
  • patrunjel
  • boia de ardei dulce

Mod de preparare pentru reteta de piftie de porc:

  1. Parlim picioarele, ciolanul si urechile (daca nu au fost parlite). Spalam bine cu apa calduta si razuim cu cutitul pe unde este nevoie. 

2. Punem carnea intr-o cratita incapatoare si curata. Punem apa rece cat sa o acopere si o fierbem pana se ridica spuma deasupra. Aruncam apa si spalam bine cratita si bucatile de carne.

3. Punem bucatile de carne din nou in cratita si punem apa rece cat cuprinde, plus inca un lat de palma deasupra. Adaugam o lingura de sare. Fierbem piftia la inceput la foc mediu, pana se ridica spuma. Luam spuma si continuam fierberea la foc foarte mic pana la sfarsit. Luam spuma incontinuu si stergem marginile cratitei de spuma neagra care se formeaza. In felul acesta ramane zeama limpede.

Carnea pentru piftie pusa la fiert
Carnea pentru piftie pusa la fiert

4. Spalam zarzavatul si il curatam. Dupa ce au trecut doua ore de la inceputul fierberii, adaugam ceapa, morcovii, pastarnacul, foile de dafin, piperul si o parte din usturoi. Restul de usturoi il vom adauga la sfarsitul fierberii. In mod normal, piftia trebuie sa fiarba 4-5 ore, pana cand se desprinde carne de pe oase.

Adaugam legumele
Adaugam legumele

5. Cand carnea este aproape fiarta, trecem la degresarea piftiei. Marim focul pentru 30-60 secunde, timp in care grasimea este impinsa spre margini. O pridem usor cu polonicul si o punem intr-un vas gata pregatit. In acest mod, degresarea decurge rapid si eficient. Dupa degresare, micsoram focul la minim si continuam fierberea pana la sfarsit. Cand s-a terminat fierberea lasam racitura sa se racoreasca cu carnea in ea, pentru a trece toata gelatina in zeama.

6. Dupa ce s-a mai racorit putin, separam zeama de carne. Dezosam si asezam carnea in vasele pregatite pentru racitura. Adaugam ingredientele cu care vrem sa ornam si incepem sa pregatim zeama. Zdrobim usturoiul cu putina sare, pana il facem pasta. Adaugam un polonic de zeama il el, amestecam si turnam totul in zeama. Amestecam bine si gustam de sare, usturoi si alte arome. Vanturam zeama cateva minute, ca sa se inchege racitura mai bine.

7. Strecuram zeama si o turnam in vasele cu carne si ornamente. Ducem vasele la loc rece (sau in frigider) si le lasam ca sa se inchege. Asezarea raciturii in farfurii, tavi, vase de Jena se face dupa imaginatia, priceperea si gustul fiecarei gospodine. Raciturile sunt foarte gustoase servite cu muraturi si paine de casa.

Piftie de porc - poza 1

Piftie de porc - poza 2

Piftie de porc - poza 3

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Piftie de Porc - Racituri
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.