Aceasta reteta de chec cu mere si nuci este una dintre cele mai simple retete de chec. Nu necesita nici macar mixer, amestecam toate ingredientele cu telul de sarma. Desi se prepara usor, acest chec cu mere si nuci este foarte gustos, aromat si aspectuos. Putem folosi orice soi de mere vrem. Eu am copt checul intr-o forma forma de chec rotunda, cu inel pe mijloc.
Cu mere putem prepara si o reteta foarte buna de chec englezesc cu mere caramelizate.
Ingrediente pentru reteta de chec cu mere cu nuci:
Ingrediente pentru compozitia de mere:
- 5 mere
- 3 linguri faina
- 1 lingura de scortisoara
- 1 lingurita esenta de rom (sau esenta de vanilie)
- 1 varf de cutit praf de cuisoare (optional)
- 100 gr nuci macinate in bucati mai mari
Ingrediente pentru aluat:
- 400 gr faina
- 300 gr zahar
- 180 ml ulei
- 80 ml suc de portocale
- 4 oua
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita de sare
Reteta de chec cu mere si nuci – mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 170 grade. Ungem cu unt si presaram cu faina o tava rotunda cu inel pe mijloc si o pudram cu faina.
2. Curatam merele de coaja, indepartam cotoarele si le taiem cubulete. Punem merele intr-un bol si le amestecam cu faina, scortisoara, cuisoarele, esenta si nucile.
3. Cernem faina impreuna cu praful de copt, bicarbonatul si sarea.
4. Intr-un alt bol punem zaharul, uleiul si sucul de portocale. Le batem bine cu telul de sarma pana se dizolva zaharul. Adaugam ouale unul cate unul si amestecam bine pana se incorporeaza.
5. Incorporam treptat amestecul de faina peste ouale batute cu zahar si ulei.
6. Punem cu lingura o treime din aluat in tava. Adaugam jumatate din cantitatea de mere. Merele pot parea ca sunt multe, dar nu-i nici o problema. Aluatul creste si va acoperi toate merele.
7. Acoperim merele cu o treime din aluat. Adaugam restul de mere si le acoperim cu restul de aluat. Netezim suprafata aluatului cu o spatula si lovim putin tava de masa de lucru pentru a se acoperi toate golurile din aluat.
8. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 170 grade si coacem checul aproximativ o ora si 15 minute. Verificam daca checul este copt cu o scobitoare. Daca scobitoarea iese uscata, fara urme de aluat, inseamna ca checul este copt.
9. Scoatem checul din cuptor si il lasam sa se raceasca putin in tava, aproximativ 10 minute. Il scoatem apoi din tava de copt si il lasam sa se raceasca pe un gratar. Cand s-a racit, il presaram cu zahar pudra.