Reteta de chec cu banane, nuci si stafide se prepara foarte repede, din ingrediente cu multe vitamine si minerale. Checul cu banane, nuci si stafide este ideal pentru un mic dejun sanatos, indicat in special pentru copii. Nu creste foarte mult in tava, dar este foarte gustos si aromat, indeosebi cand s-a racit.
Nimeni nu poate rezista la aroma si gustul unui chec proaspat, dulce sau sarat. Exista mii de retete de chec. Putem sa-l aromatizam cum ne place: cu vanilie, cu rom, cu scortisoara sau coniac. Adaugandu-i fructe proaspete sau uscate, nuci sau alune, ii dam automat un gust diferit. Totul este permis! Daca il ornam cu o glazura, checul devine un desert adecvat pentru o masa de sarbatoare. Cu alte cuvinte, checurile ne permit sa ne “jucam” in bucatarie, sa depasim vechile retete si sa facem propriile noastre retete.
Un chec deosebit de fin, gustos si aromat obtinem pregatind reteta de chec englezesc cu mere.
Checul este cel mai usor “dulce”, cel mai rapid aperitiv pe care il putem face cu mainile noastre si pe care il putem oferi in dar cand ne ducem in vizita. Il punem in pachetul copiilor la scoala, il luam cu noi la serviciu si ne scoate din incurcatura cand avem musafiri neasteptati.
Ingrediente pentru reteta de chec cu banane, nuci si stafide:
- 500 gr banane bine coapte (ca sa le putem pasa usor)
- 250 gr faina
- 125 gr unt topit
- 2 oua
- 100 gr zahar brun
- 100 ml suc de portocale
- 200 gr nuci maruntite
- 100 gr stafide
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita vanilie
- 1 lingurita scortisoara
- ½ lingurita sare
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 170 grade (foc mediu spre mic). Ungem cu unt o tava pentru chec si o tapetam cu faina.
- Cernem faina impreuna cu sarea, praful de copt si scortisoara.
- Pasam bine bananele cu o furculita sau cu blenderul (adaugam 2-3 linguri de lapte sau apa ca sa se paseze mai usor).
- Intr-o tigaie rumenim putin nucile si apoi le maruntim, dar nu prea mult.
- Incalzim untul ca sa se topeasca si batem putin ouale cu zaharul.
- Peste faina cernuta punem untul topit, ouale cu zaharul, sucul de portocala si vanilia. Amestecam bine cu o lingura, adaugam bananele pasate, nucile si stafidele si amestecam cu miscari usoare. Punem compozitia in forma de chec, o uniformizam cu ajutorul unei linguri si presaram deasupra zahar si scortisoara.
- Bagam tava in cuptorul incalzit si coacem checul aproximativ 50 minute. Verificam daca este gata cu o scobitoare sau cu lama unui cutit subtire. Daca iese curata, checul este gata.
- Lasam checul sa stea in tava 15 minute, apoi il scoatem.
Daca ai incercat aceasta reteta de chec, asteptam cometarii mai jos!