Aceasta placinta cu iaurt cu lamaie este atat de pufoasa, frageda si aromata incat va deveni cu siguranta preferata familiei. Se prepara cu foi din comert sau cu foi facute in casa cum am aratat la reteta de aluat de placinta.

Placinta cu iaurt si lamaie se prepara foarte usor si rapid, dar sunt cateva amanunte de care trebuie sa tinem cont. Pentru crema eu am batut albusurile separat cu o parte din cantitatea de zahar, pentru a obtine o crema pufoasa si aerata. Putem bate si ouale intregi cu zaharul si apoi sa amestecam cu iaurtul.

Am folosit coaja de la 2 lamai. Coaja de la o lamaie am presarat-o peste fiecare foaie de placinta unsa cu unt. Asfel aroma de lamaie patrunde si in foile de placinta, care astfel va fi mai aromata. Coaja de la cealalta lamaie am adaugat-o in crema.

La aceasta placinta cu iaurt si lamaie, pe langa stafide, am adaugat si coji de portocale dintr-o dulceata din coji de portocale pe care o pregatisem mai demult. Daca aveti coji de portocale confiate este bine sa le adaugati, vor da o savoare deosebita acestei placinte cu iaurt.

 

Ingrediente pentru reteta de placinta cu iaurt si lamaie:

 

  • 1 pachet foi de placinta (foi subtiri, pentru strudel)
  • 100 gr unt topit (pentru uns foile)
  • 1kg iaurt gras (grecesc)
  • 10-12 oua
  • 250 gr zahar
  • 30 gr amidon alimentar (2 linguri)
  • 150 gr stafide
  • coji de portocale confiate (optional)
  • coaja de la 2 lamai
  • vanilie (sau zahar vanilat)
  • putina sare

Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 1

 

Reteta placinta cu iaurt si lamaie – mod de preparare:

 

  1. Incalzim cuptorul la 170 grade. Ungem cu unt o tava cu dimensiunile 25*35 cm. Topim untul si il lasam sa se mai raceasca. Numaram foile de placinta, ca sa stim cum organizam straturile la placinta. De obicei sunt 12 foi.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem in mixer galbenusurile cu sarea, si 150 gr zahar pana devin o crema pufoasa. Adaugam coaja de lamaie, vanilia (sau zaharul vanilat) si amidonul si mixam pana se incorporeaza. Punem iaurtul si amestecam bine. Batem albusurile pana incep sa se tina, punem restul de zahar si le batem pana devin o spuma tare.

   

4. Turnam compozitia de galbenusuri si iaurt peste albusurile batute si amestecam usor cu o spatula, de jos in sus.

   Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 3

5. Asezam pe latul tavii 2 foi de placinta astfel incat sa imbrace peretii tavii si sa dea si pe afara. Le stropim cu unt topit cu ajutorul unei pensule. Presaram putina coaja de lamaie si asezam o foaie de placinta pe lungul tavii. O stropim cu unt topit, presaram coaja de lamaie si asezam alta foaie de placinta, tot pe lung. Astfel am obtinut baza placintei.

6. Punem 2-3 polonice din crema de iaurt, o nivelam si presaram stafide si coaja de portocala.

  Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 4

Acoperim crema cu o foaie de placinta. O punem incretita, doar in ineriorul tavii. Stropim foaia cu unt topit si presaram coaja de lamaie. Punem alta foaie de placinta, o acoperim cu crema, presaram stafide si coaja de portocale si continuam astfel pana terminam foile si crema. Oprim 2-3 linguri de crema pentru a unge placinta pe deasupra. Ultimul strat trebuie sa fie din foi de placinta. Indoim marginile foilor spre interior. Cu ajutorul pensulei unse cu unt, le apasam usor si le uniformizam. Daca uitati sa opriti crema (cum mi s-a intamplat mie), ungeti placinta cu unt topit.

   Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 5

7. Coacem aceasta placinta cu iaurt in cuptorul preincalzit la 170, timp de aproximativ 40 minute, pana se rumeneste frumos. Lasam placinta sa se mai raceasca aproximativ o jumatate de ora, apoi o putem taia.

  Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 6

Servim aceasta placinta cu iaurt si lamaie pudrata cu zahar pudra cu aroma de vanilie.

Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 7Placinta cu Iaurt si Lamaie poza 8

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Placinta cu Iaurt si Lamaie
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)