Aceasta reteta de aperitiv cu peste afumat, piure de naut si salata de patrunjel cu ceapa este un aperitiv cu peste afumat foarte gustos, consistent si sanatos, la fel ca si reteta de humus. Il putem pastra cateva zile in frigider, dar inainte sa il servim il lasam sa revina la temperatura camerei.
Daca nu avem naut, putem folosi fasole cu boabe mari si o pregatim in acelasi mod. Piureul de fasole va fi la fel de gustos. Pentru a aromatiza piureul de naut putem folosi marar, patrunjel, oregano, foi de dafin. Servim aperitivul de piure de naut si scrumbie afumata cu o salata de patrunjel si ceapa.
Nautul este o sursa excelenta de fibre, vitamine B6 si B9, acid folic, mangan, proteine si minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc. Este foarte gustos si consistent. Datorita continutului bogat de proteine, nautul poate inlocui cu succes carnea. Boabele de naut fiert pot fi adaugate in diferite salate. In perioada de post, in afara de humus, din naut putem prepara si niste minunate chitele de naut.
Ingrediente pentru reteta de aperitiv cu peste afumat si piure de naut:
- 500 gr naut (sau fasole)
- 200 gr file de scrumbie afumata (sau alt peste afumat)
- 1 ceapa taiata in bucati mari
- 2 morcovi
- 100 ml ulei
- 2-3 linguri capere
- 50 ml suc de lamaie
- 2 foi de dafin
- sare
Ingrediente pentru salata de patrunjel cu ceapa:
- 1 legatura patrunjel tocat
- 2 cepe taiate felii subtiri
- 2-3 linguri ulei
- 2 linguri suc de lamaie
- sare
Reteta de aperitiv cu peste afumat si piure de naut – mod de preparare:
- Punem nautul la inmuiat cu o seara inainte, in apa calduta cu o lingura de sare.
- In ziua urmatoare strecuram nautul, il spalam si il punem la fiert intr-o cratita cu apa rece. Il fierbem 5 minute, il strecuram, aruncam apa in care a fiert si il punem din nou in cratita cu apa curata impreuna cu ceapa, morcovii si foile de dafin. Il fierbem aproximativ o ora, pana se inmoaie bine. Daca in timpul fierberii este nevoie sa mai completam cu apa, adaugam apa calda.
- Intre timp, pregatim salata amestecand patrunjelul cu ceapa, sucul de lamaie, uleiul si sarea.
- Cand nautul este bine fiert il strecuram si pastram o cana din apa in care a fiert. Inlaturam foile de dafin.
- Pasam nautul cu blenderul vertical impreuna cu uleiul, sucul de lamaie si sarea. Daca piureul este prea tare, mai adaugam putin din apa in care a fiert nautul.
- Putem servi piureul de naut in bol sau pe felii de paine prajita. Ornam bolul si feliile de paine cu salata de ceapa si patrunjel, felii de scrumbie afumata, felii de lamaie, capere si masline (optional).
Retete de aperitive cu peste
Mai jos puteti vedea si alte retete de aperitive cu peste.
Aperitive cu sardine si vinete in aluat
Chiftelute din peste proaspat cu cartofi
Sandwich cu ton – reteta Jamie Oliver
Salata de icre cu apa minerala
Salata ruseasca (salata suba) cu peste marinat