Reteta de salata de icre este foarte cunoscuta si indragita de romani. Este foarte prezenta in meniuri, atat acasa cat si la restaurante. Alaturi de cozonac, aceasta salata este nelipsita de la mesele de sarbatori, ca aperitiv. Se prepara foarte usor, din icre sarate, ulei, lamaie, paine (sau gris) si putina apa minerala.

Avand un continut ridicat de nutrienti valorosi, icrele de peste au efecte benefice asupra organismului uman. Icrele albe contin vitaminele A si D precum si acid folic, calciu, potasiu si fosfor. Icrele negre (precum caviarul) contin mult fier, fosfor, magneziu si vitamina C.

Icrele proaspete trebuie mai intai sarate si congelate pentru a distruge eventualii paraziti, apoi se pot prepara.

Culoarea icrelor variaza in functie de pestele din care provin. Daca folosim icre de crap salata de icre va fi usor roz, iar daca folosim icre de stiuca salata de icre va iesi alba.

 

Cateva secrete pentru reusita retetei de salata de icre:

 

  • Salata se poate prepara folosind un mixer sau o lingura de lemn. Daca frecam icrele cu lingura de lemn trebuie sa avem grija sa amestecam constant si intr-o singura directie, ca sa nu se taie. Daca pare ca icrele se taie, incercam sa le dregem adaugand miez de paine inmuiat si stors de apa.
  • Inainte de a adauga sare in salata, trebuie mai intai sa o gustam deoarece, de obicei, icrele sunt destul de sarate.
  • Aceasta salata se poate prepara cu putin gris fiert si racit sau cu miez de paine alba inmuiat si stors bine de apa.
  • Este bine sa folosim ulei de masline in cantititate egala cu ulei de floarea soarelui deoarece uleiul de masline are un gust specific, puternic si “acopera” cumva gustul icrelor.
  • Apa minerala face salata  mai pufoasa si o adaugam alternativ cu uleiul.
  • Cantitatea de ulei pe care o adaugam in salata este in functie de preferinte si de cata cantitate de salata vrem sa facem (la fel ca la prepararea maionezei).

 

Ingrediente pentru reteta de salata de icre cu apa minerala (pentru 6 portii):

 

  • 140 gr icre de peste
  • 4 felii de paine alba veche, inmuiata si stoarsa bine
  • 1 ceapa tocata marunt
  • sucul de la o lamaie
  • 300 ml ulei de masline
  • 300 ml ulei de floarea soarelui
  • 100 ml apa minerala
  • sare (optional)

 

Cum se face salata de icre:

 

  1. Punem painea la inmuiat si apoi o stoarcem foarte bine de apa.
  2. Curatam ceapa si o tocam marunt ca sa o avem pregatita pentru o adauga spre final.
  3. Punem icrele intr-un bol inalt si le batem cu mixerul. Dupa ce le batem aproximativ 2 minute, adaugam painea si continuam sa batem icrele cu mixerul pana se incorporeaza painea. Apoi incepem sa turnam ulei putin cate putin, ca la maioneza.
  4. Adaugam din cand in cand si cate putina apa minerala. Continuam sa adaugam alternativ ulei, apa minerala si suc de lamaie, batand incontinuu cu mixerul, pana consideram cantitatea de icre suficienta.
  5. Adaugam ceapa tocata si mai continuam sa batem 1-2 minute, pana se incorporeaza complet.
  6. Punem salata intr-un bol, o lasam la frigider o jumatate de ora, o decoram cu masline si felii de lamaie si o servim cu felii de paine proaspata.

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Salata de Icre
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)