Aceasta reteta tort de mere intregi cu frisca este o reteta veche, foarte cunoscuta si apreciata. Este o reteta foarte simpla si usor de preparat. Am preparat acest tort de mere in mod asemanator cu prajitura rasturnata cu mere si nuci. Diferenta consta in faptul ca am pus merele intregi si am ornat tortul cu frisca.
Va prezint astazi o varianta de tort de mere deosebit de gustos si aromat, iar nucile amestecate cu stafide, gem de gutui si scortisoara ii dau o savoare deosebita.
Putem prepara acest tort de mere intr-o cratita sau o tava putin mai inalta cu diametrul de 22 cm.
Ingrediente pentru reteta de tort de mere intregi cu frisca:
- 200 gr zahar
- 50 gr unt
- 6 mere (sau cate incap in cratita sau tava)
- 5 oua mari
- 5 linguri zahar pudra
- 5 linguri faina
- 5 linguri ulei
- 1 lingurita praf de copt
- esenta de vanilie
- putina sare
- 50 gr nuci
- 2 linguri gem de gutui (sau alt gem)
- 2 linguri stafide
- 1 lingurita scortisoara
Ingrediente pentru frisca:
- 500 gr smantana dulce pentru frisca (35% grasime)
- 50 gr zahar
- esenta de vanilie (sau zahar vanilat)
Reteta de tort de mere intregi cu frisca – mod de preparare:
- Spalam merele si le curatam de coaja. Scoatem cotoarele si stropim merele cu suc de lamaie, ca sa nu oxideze. Cernem faina impreuna cu praful de copt. Incalzim cuptorul la 170 grade.
2. Punem 200 gr zahar in cratita in care coacem tortul, il caramelizam si rotim cratita ca sa imbracam peretii cu zaharul caramelizat.
3. Asezam merele in cratita. Amestecam nucile cu gemul, stafidele si scortisoara si umplem interiorul merelor cu acest amestec. Taiem untul bucatele si il punem printre mere.
4. Introducem cratita cu mere in cuptorul preincalzit la 170 grade pentru o jumatate de ora, pana sunt aproape coapte.
5. In timpul in care merele sunt in cuptor, pregatim pandispanul pentru acest tort de mere. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile pana se intaresc putin. Adaugam zaharul pudra si continuam sa batem albusurile pana devin o spuma tare. Frecam galbenusurile cu sarea ca sa capete o culoare mai pronuntata, apoi le amestecam cu uleiul. Turnam incet galbenusurile peste albusuri si amestecam usor, pana le incorporam. Adaugam apoi treptat faina si o incorporam cu miscari usoare, de sus in jos.
6. Scoatem cratita cu mere din cuptor si turnam pandispanul peste ele. Miscam putin cratita ca sa patrunda compozitia printre mere si apoi netezim putin suprafata cu o spatula.
7. Introducem din nou cratita in cuptor pentru aproximativ 35-40 minute, pana pandispanul este copt. Scoatem cratita din cuptor si facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, pandispanul este copt. Lasam tortul sa se mai raceasca aproximativ 10 minute, apoi il rasturnam. Tortul trebuie sa fie totusi cald, ca sa nu se intareasca caramelul. Dezlipim cu un cutit marginile tortului, asezam o farfurie deasupra cratitei si rasturnam cratita. Lasam tortul sa se raceasca asa cum este, fara sa luam cratita. Aceasta ajuta ca tortul sa nu se deformeze si siropul lasat de mere sa patrunda in pandispan. Astfel vom obtine un tort de mere bine insiropat.
8. Batem smantana cu zaharul si vanilia pana se intareste.
9. Imbracam tortul de mere cu frisca.
Acest tort de mere este delicios servit impreuna cu o cafea!