Socata reteta traditionala. Reteta de socata cu flori proaspete ce poate fi folosita si pentru a preparara socata cu flori uscate. Aceasta reteta de socata poate fi adaptata pentru a pregati socata cu zahar, socata cu miere, socata fara zahar, socata cu miere si lamaie sau socata cu lamaie si zahar.
Socata este bautura racoritoare a copilariei pentru multi dintre noi, o bautura pe baza de flori de soc si lamaie absolut minunata, foarte aromata, apreciata atat de copii cat si de adulti.
Socata se poate face in mai multe feluri: cu sau fara drojdie, cu drojdie uscata sau cu drojdie proaspata, cu zahar sau cu miere de albine sau fara zahar/miere, cu indulcitori naturali in loc de zahar sau miere (de exemplu stevia), cu orez sau cu stafide.
Drojdia se pune prentru a grabi fermentatia, dar schimba putin gustul socatei. Tot pentru grabirea fermentatiei se pot pune si stafide sau o lingura de boabe de orez.
Zaharul se pune dupa preferinte, mai mult sau mai putin. Putem sa inlocuim zaharul cu miere, cu fructoza sau cu indulcitori naturali (stevia). Daca folosim stevia inlocuim cantitatea de zahar (500 gr) cu o cincime (100 gr de stevia). Eu am folosit miere de tei si imi place mult aroma obtinuta.
Socata se depoziteaza in borcane mari din sticla incolora. Lumina si caldura sunt esentiale in reusita acestei retete. In lipsa lor se pot dezvolta mucegaiurile. Socata trebuie sa stea la soare sau macar in bucatarie unde este mai cald. Florile de soc se pun intr-un borcan curat, fara urme de grasime. Adaugam apa si lamaile taiate felii. Pentru a nu da un gust foarte amar, este de preferat sa punem doar pulpa de lamaie si fasii din coaja galbena. Partea alba a cojii este cea care da gustul amar.
Borcanul se acopera cu un tifon care se prinde cu un elastic, pentru ca socata sa fie ferita de impuritati, dar in acelasi timp sa ia aer. Socata va fi gata in 2-3 zile, in functie de cat de cald este in camera unde este tinuta si de cat de acidulata vrem sa fie. Amestecam in borcanul cu socata cu o spatula de lemn de mai multe ori pe zi.
Socata se servește rece si poate sa-i fie si mai mult improspatat gustul cu cateva frunze de menta!
Cel mai bun moment pentru pregatirea socatei este in perioada mai – iunie, deoarece este perioada de inflorire a socului. Florile de soc trebuie recoltate in primele zile dupa ce infloresc, atunci sunt cel mai aromate si nici nu se scutura atat de usor. De asemenea, florile de soc trecute vor deveni usor amarui, implicit si socata pregatita din ele va avea un gust amarui. Este bine sa culegem florile de soc din zone mai putin poluate si circulate, de pe malurile raurilor, din curti, etc.
Cea mai buna socata se obtine din flori de soc proaspete. Socata se poate prepara si iarna sau toamna din flori de soc uscate, pastrate intr-un loc racoros in pungi de hartie sau in borcane sterilizate inchise ermetic. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate ca cele proaspete, insa putem adauga putin mai multe flori pentru un plus de savoare. Florile de soc proaspete se pot pastra si la congelator. Este chiar mai bine deoarece astfel isi pastreaza aroma.
Socata – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de socata din flori de soc proaspete (pentru un borcan de 5 litri):
- 10 flori de soc mari
- 500 gr miere (sau zahar)
- 2 lamai mari, netratate (sau 3 lamai mijlocii)
- 1 lingura de stafide
- apa rece
Reteta de socata mod de preparare:
- Spalam florile de soc pentru a indeparta praful si impuritatile. Le verificam cu atentie sa ne asiguram ca nu a ramas vreo insecta.
2. Scoatem florile de soc intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa.
3. Spalam lamaile cu apa calda si le stergem cu un prosop. In special daca folosim lamai tratate trebuie sa insistam pana cand ceara de pe suprafata lamailor este indepartata. Cu un cutit bine ascutit decojim intr-un strat subtire partea galbena a lamailor. Incercam sa nu patrundem mai adanc pentru ca partea alba a cojii este amara. Adaugam in borcan coaja galbena de la lamai. In functie de cat de mult ne place aroma cojii de lamaie putem sa o punem pe toata, doar jumatate sau chiar mai putin. Eu am pus numai coaja galbena de la o lamaie. Indepartam si coaja alba de la o lamaie, o taiem felii si stoarcem sucul de la cealalta lamaie.
4. Intr-un bol mai mare dizolvam mierea cu apa.
5. Punem in borcan florile de soc, stafidele, coaja galbena de lamaie, feliile de lamaie, sucul de la o lamaie si mierea diluata cu apa.
6. Umplem borcanul cu apa rece.
7. Acoperim borcanul cu un tifon si prindem tifonul cu un elastic. Punem borcanul intr-un loc insorit timp de 3 zile. Amestecam in socata de 2-3 ori pe zi.
8. Dupa 3 zile, cand socata este gata, o strecuram si o pastram la frigider 4-5 zile.
Alte retete si articole care v-ar putea interesa
Sirop de soc la rece – sirop din flori de soc pentru iarna – reteta pas cu pas
Dulceata din flori de soc – reteta pas cu pas
Flori de soc – beneficii pentru sanatate si retete