Pentru reteta de supa de pui cu lamaie si orez putem folosi fie un pui intreg, fie cateva bucati de pui cu os. Daca folosim puiul intreg este bine sa-l punem la fiert fara sa-l taiem bucati deoarece retine mai bine sucul propriu si devine mai fraged.
Exista mai multe combinatii de legume si mirodenii care fac supa de pui deosebit de gustoasa, depinde de preferinta fiecaruia. In afara de orez se pot folosi diverse paste fainoase marunte sau taitei facuti in casa. O ciorba de pui foarte gustoasa este si ciorba de pui a la grec.
Ingrediente pentru reteta de supa de pui cu lamaie si orez (pentru 4 portii):
- 1kg de bucati de pui sau 1 pui intreg in jur de 1 kg
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 praz taiat rondele (numai partea alba)
- 2 morcovi tocati marunt (sau rondele)
- 1 cartof taiat cuburi
- 1 bucata mica de telina sau 2 tije de telina tocate marunt
- 3 linguri ulei
- sucul de la o lamaie
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
- 3 linguri orez
- sare
- piper proaspat macinat
- 1 foaie de dafin
- 1 legatura mica de patrunjel tocat
Mod de preparare:
- Punem puiul sau bucatile de pui intr o oala si apa cat sa le acopere (aproximativ 2,5-3l). Adaugam sarea (10-12gr la 1 kg carne) si fierbem supa la foc mediu. Cand apa incepe sa clocoteasca micsoram focul.
Tip: Supa de pui trebuie sa fiarba incet ca sa puteam aduna spuma ce se formeaza deasupra. Daca supa fiebe in clocote mari, spuma se imprastie in oala si supa devine tulbure, de aceea trebuie sa reglam focul astfel ca supa sa fiarba in clocote mici.
- Pentru primele 20-30 minute luam spuma incontinuu, adunand-o cu polonicul. Spuma se formeaza mai ales langa peretii oalei si trebuie sa insistam sa o adunam. Fiebem supa in oala fara capac ca sa putem lua spuma. Daca punem capacul aburii fac ca spuma sa se dizolve in supa. Punem spuma intr-un vas cu apa rece pe care il avem aproape si in care clatim polonicul ca sa nu se lipeasca spuma de el.
- Dupa 30 minute adaugam toate legumele in afara de cartof, pe care il punem mai tarziu cand s-au inmuiat celelalte legume. Daca in timpul fierberii supa scade prea mult, mai completam cu apa calda cat sa acopere ingredientele si daca se mai formeaza spuma o adunam.
- Cand carnea si legumele sunt aproape fierte, adaugam cartoful si orezul si mai fiebem 15 minute.
- Daca am folosit puiul intreg, il scoatem si il taiem bucati si le punem in supa fie intregi, fie scoatem oasele, rupem carnea fasii si o punem in supa.
- Intr-un bol mic amestecam uleiul cu sucul si cu coaja de lamaie si le punem in supa. Oprim focul, condimentam cu piper proaspat macinat si presaram patrunjelul tocat.