Reteta de supa crema de rosii cu galuste este preferata intregii familii si o prepar des, in special in timpul verii, cand rosiile proaspete sunt din abundenta. Rosiile pe care le folosim la prepararea supei de rosii trebuie sa fie foarte bine coapte. Cand nu avem rosii proaspete, putem sa pregatim aceasta supa crema de rosii cu galuste din suc de rosii.
Pentru galuste este de preferat sa folosim un gris cu o granulatie mai mare, nu foarte fin. Pentru un ou sunt necesare 3 linguri de gris. Din experienta mea am observat ca in cazul in care cantarim ouale, este necesara o cantitate de gris cu 20 gr mai mica decat greutatea oualelor. Eu am folosit pentru galuste 3 oua care au cantarit 150 gr si am pus 130 gr gris (9 linguri pline).
Ingrediente pentru reteta de supa crema de rosii cu galuste:
- 1 kg suc de rosii proaspete (sau 500 gr suc de rosii)
- 50 ml ulei de masline
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 1 ardei
- 1 bucata mica de dovlecel
- 1 bucata mica de telina
- 1 cartof
- 1 catel de usturoi (optional)
- 1 foaie de dafin
- 5-6 boabe de piper
- patrunjel
- sare
- piper proaspat macinat
Reteta de supa crema de rosii cu galuste – ingrediente pentru galuste:
- 3 oua (150 gr cantarite fara coaja)
- 9 linguri pline de gris (130 gr)
- 2 linguri de ulei
- 1 varf de cutit sare
Reteta de supa crema de rosii cu galuste – mod de preparare:
- Decojim rosiile, le inlaturam semintele si le pasam in blender. Avem nevoie de 1 litru de suc de rosii.
2. Curatam legumele si le punem la fiert intr-o oala cu 2 litri de apa impreuna cu foaia de dafin, boabele de piper si usturoiul. Le fierbem aproximativ 30 minute, pana se inmoaie.
3. Strecuram supa si o punem din nou in cratita. Adaugam sucul de rosii, sarea si piperul si mai fierbem supa inca 10 minute.
4. Pregatim galustele. Batem foarte bine ouale intr-un bol si adaugam grisul treptat, amestecand bine cu furculita. Dupa ce am incorporat grisul, turnam incet uleiul si amestecam bine. Lasam compozitia sa stea cel putin 10 minute.
5. Pasam legumele in blender si le adaugam in supa de rosii. Putem sa pasam toate legumele sau numai o parte dintre ele. Eu nu am pasat ceapa si cartoful.
6. Micsoram focul la supa si incepem sa punem galustile. Udam o lingura in supa si luam bucati din compozitia de galuste, de marimea pe care o dorim. Punem prima galusca in supa. Daca vedem ca nu se desface, le punem si pe urmatoarele. In cazul in care prima galusca se desface la fiert, mai adaugam o jumatate de lingura de gris. Acoperim oala cu un capac si fierbem galustele la foc mic 10-15 minute.
7. Oprim focul si adaugam uleiul de masline si patrunjelul tocat. Aceasta supa crema de rosii cu galuste se poate servi calda sau rece. Este la fel de buna!