Prajitura insiropata cu crema de cacao este o prajitura deosebit de buna, din bucataria greceasca. Este foarte aromata, aspectuoasa si economica. Am vazut aceasta reteta pe site-ul www.argiro.gr. Mi-a placut foarte mult si m-am hotarat sa o prepar si eu. Cantitatile de ingrediente sunt pentru o tava mare de dimensiunile de 35 cm x 27 cm sau o tava rotunda cu diametrul de 34 cm. Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Aceasta prajitura se coace la 170 grade timp de o ora. Prajitura se insiropeaza cu siropul caldut imediat ce se scoate din cuptor. In cazul in care am uitat sa pregatim siropul, lasam prajitura sa se raceasca si turnam peste ea siropul fierbinte. Glazura de cacao se pune deasupra dupa ce prajitura a fost insiropata si s-a racit complet.
Reteta de prajitura insiropata cu crema de cacao – ingrediente:
Ingrediente pentru aluat:
- 375 gr faina
- 375 gr zahar
- 250 gr unt
- 250 ml lapte
- 6 oua
- 2 fiole de esenta de vanilie (sau 2 plicuri zahar vanilat)
- 1 plic praf de copt
- 150 gr ornamente de ciocolata + 50 gr pentru ornat
Ingrediente pentru crema de cacao:
- 250 ml lapte
- 125 ml apa
- 125 gr unt
- 10 linguri zahar pudra
- 4 linguri cacao
- 2 linguri amidon de porumb
- 1 fiola de esenta de vanilie (sau un plic de zahar vanilat)
Ingrediente pentru sirop:
- 600 ml apa
- 600 gr zahar
Reteta de prajitura insiropata cu crema – mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 170 grade. Ungem cu unt si presaram cu faina o tava de 35 cm x 27 cm.
2. Pregatim mai intai siropul. Intr-o craticioara punem ingredientele pentru sirop si le fierbem timp de 4-5 minute.
3. Batem untul cu zaharul timp de aproximativ 8 minute, pana devin o crema spumoasa. Adaugam vanilia.
4. Continuam sa batem compozitia si adaugam ouale unul cate unul. Dupa ce s-a incorporat primul ou il adaugam si pe al doilea, pana le incorporam pe toate.
5. Cernem faina impreuna cu praful de copt.
6. Reducem viteza la mixer si adaugam cate putin si alternativ faina si laptele. Incepem sa punem faina, adaugam o parte din lapte si continuam pana le terminam, avand grija sa terminam cu faina. Oprim mixerul, adaugam ornamentele de ciocolata si le incorporam in aluat cu ajutorul unei spatule.
7. Turnam aluatul in tava si coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 170 grade timp de aproximativ o ora, pana se rumeneste. 8. Ca sa verificam daca prajitura s-a copt, facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese uscata, prajitura este coapta.
9. Pregatim crema de cacao. Intr-un bol cernem pudra de cacao. Adaugam zaharul pudra, amidonul, vanilia si le amestecam. Punem o craticioara pe foc si punem laptele, apa si untul. Adaugam amestecul de cacao, zahar si amidon si amestecam cu telul de sarma. Fierbem crema la foc mic pana se ingroasa.
10. Insiropam prajitura cu siropul caldut imediat ce o scoatem din cuptor. Turnam siropul putin cate putin cu lingura pana il punem pe tot. Lasam prajitura sa se raceasca complet si apoi punem deasupra crema de cacao. Ornam prajitura insiropata cu 50 gr ornamente de ciocolata.